Finançament

Les oportunitats perdudes de la Llei de Barris

L'Arboç. Eix

L'Arboç. Eix

Coneixem 1 per 1 les oportunitats perdudes de la Llei de Barris, finançament del que  l'Ajuntament de l'Arboç disposava des de 2010, i que tenia per objectiu "trencar amb la inèrcia de regressió urbanística i demogràfica que ha patit el nucli antic de la Vila en els darrers anys, amb actuacions adreçades a generar noves dinàmiques de recuperació i regeneració internes, que revitalitzin l’àrea i li ofereixin l’oportunitat de desenvolupar-se amb qualitat". El finançament s'ha acabat executant només en un 46% perdent moltes oportunitats per a frenar la degradació del casc antic de l'Arboç.  

I totes aquestes oportunitats perdudes venen seguides de l’aprovació del Pla Especial per a la Protecció del Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de l’Arboç, un pla que trasllada la pressió en la conservació del patrimoni als particulars, sense contemplar cap instrument financer ni recurs públic que n’asseguri la seva viabilitat. Quan les institucions públiques assumeixen la responsabilitat de protegir el patrimoni, com és el cas de l’aprovació del Pla Especial, un document normatiu per regular i catalogar el patrimoni, cal que es responsabilitzin també de l’efectiva aplicació d’aquest instrument posant els recursos necessaris per a fer-ho possible. L’ajuntament ni ho fa ni dóna exemple. I la pèrdua de les oportunitats exposades en són un clar exemple.

LA RAMBLA:

Any 2018: es pressuposten 380.000€ i només se n’executen 11.434,50€ per la redacció d’un projecte de remodelació que mai s’acaba executant.

Any 2019: es pressuposten 850.000€ i no es fa res.

Any 2020: es pressuposten 850.000€ i tampoc es fa res.

Any 2021: s’acaba fent una actuació 46.214,74€ que no arriba a temps d’executar-se i ser justificada dins la subvenció de la Llei de Barris, sent pagada íntegrament per l’ajuntament.

EL CARRER HOSPITAL:

Any 2017: es pressuposten 320.000€ i només se n’executen 7.792,40€ per a la redacció del projecte d’urbanització.

Any 2018: es pressuposten 403.000€ i no es fa res.

Any 2019: no es pressuposta partida pel carrer hospital però s’executen 1.724,25€ per la revisió del projecte i assistència a la licitació de les obres del Carrer Hospital i Carrer Pare Palau.

Any 2020: es pressuposten 320.000€, el mes maig es licita el projecte d’urbanització del carrer Hospital.

Any 2021: encara pendents de l’inici de la urbanització l’Ajuntament no arriba a executar-lo abans de finals de març, la data límit d’execució de les inversions previstes pel projecte de la llei de barris.

RECUPERACIÓ DE COBERTES I FAÇANES:

Es disposava de 270.000€, el 75% dels quals finançats per la Generalitat, per invertir en un programa de recuperació de cobertes i façanes que no s’ha executat. Segons la memòria del Projecte d’Intervenció Integral del Nucli Antic de l’Arboç, l’any 2010 “la inspecció efectuada de forma conjunta amb els serveis tècnics municipals, un 5,19% del total dels edificis de l’AUdAE  es troben en un estat de conservació deficient o molt deficient”. De nou una oportunitat perduda, i una irresponsabilitat del consistori per haver deixat perdre aquests recursos, destinats precisament a frenar aquesta degradació, que després d’una dècada d’inacció política, és segur que haurà crescut significativament.

MILLORA D’ALTRES CARRERS:

A més de la reforma del carrer Hospital i la Rambla, la llei de barris també finançava l’adequació del passeig Panxita, de la Muralla i el carrer Jussà. Una inversió de 460.000€ de pressupost amb una subvenció del 75% (322.000€) que no s’han executat.

Any 2021: s’acaba asfaltant el carrer Muralla amb un cost de 40.086,82€, una inversió que res té a veure amb una reforma integral sinó més aviat en una “xapussa”. La inversió no arriba a temps de ser justificada dins la Llei de Barris.

SUPORT DE PROGRAMES PER LA MILLORA SOCIAL, URBANÍSTICA I ECONÒMICA:

El Pla contemplava la creació d’una oficina de dinamització social, ubicada a Cal Freixes, amb l’objectiu de coordinar els diferents programes de millora social. El resultat és que s’acaba executant un 600% més del previst al Programa d’esport, salut i convivència, amb un total de 248.377,86€ dels quals 191.094,17 € s’executen amb obres fetes a corre cuita durant el 2021.

Per contra programes destinats al desenvolupament econòmic i dinamització comercial, a l’atenció de la població nouvinguda i cohesió social a través de la cultura, o la dinamització de joves, s’han executat per sota del 50%.

EQUIPAMENTS:

El pla de barris contemplava una inversió a Cal Freixes per finalitzar-ne les obres ja engegades prèviament, i una reforma de l’edifici de l’antiga societat “Casino Arbosense” per acollir l’ampliació de les oficines de l’Ajuntament. La inversió de Cal Freixes s’ha executat però l’edifici segueix sense ús més enllà de la planta baixa, després d’inaugurar-se fa més d’una dècada (febrer de 2011). L’antic Cafè de l’Arbosense segueix amb les finestres sense balcons i els balcons sense finestres.

PRESSUPOST I GRAU D'EXECUCIÓ DEL FINANÇAMENT DE LA LLEI DE BARRIS

Veure document AQUÍ

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!