Peatges

Declaració institucional de l'Ajuntament de Gelida sobre la fi del peatge a l’AP-7

Declaració institucional de l'Ajuntament de Gelida sobre la fi del peatge a l’AP-7. EIX

Declaració institucional de l'Ajuntament de Gelida sobre la fi del peatge a l’AP-7. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Gelida celebra que, per fi, acabin aquests més de 50 anys en què hem hagut de pagar per circular pel nostre país sense haver de recórrer a carreteres secundàries.

Gelida té una llarga història de greuges lligats a l’autopista, malgrat que aquesta es va inaugurar passant per davant del nostre poble, es va fer sense accés a Gelida i l’ajuntament va haver d’impulsar una col•lecta popular i, així, vam aconseguir l’accés en direcció a Barcelona, pagat pel poble, per les famílies i les empreses.

Però malgrat haver-nos pagat la sortida al poble, els gelidencs i les gelidenques vam estar pagant durant anys el peatge més car d’Europa, per quilòmetre recorregut ja que pagàvem el peatge per trams i no pels quilòmetres recorreguts, fent que feia que paguéssim com si anéssim a Vilafranca del Penedès.

Pot ser per això, Gelida va ser pionera en la lluita contra els peatges i, començant per una iniciativa de l’Associació de Botiguers i Comerciants de Gelida, Xarxa Viària es va constituir al Centre Cultural de Gelidael 1995, sota el lideratge delgelidenc Jordi Carrillo. En van formar part inicialment els ajuntaments de Gelida, Castellví de Rosanes, Martorell, Sant Sadurní d'Anoia i Sant Llorenç d'Hortons, així com les persones representants del món econòmic i empresarial d'aquestes poblacions.

La feina de Xarxa Viària donava fruits i l'octubre de 1998, en què es publicava la Declaració de Gelida que fou subscrita per més de cent vint entitats, entre ajuntaments, consells comarcals i agents econòmics i socials. Va ser una organització potent, que fa forçar la creació del Grup de Treball de Peatges al Parlament de Catalunya.

L'any 2004, el Parlament de Catalunya aprovava una proposta per la supressió de peatges i la traslladava al Congreso que l’admetia a tràmit. Aquesta proposta permetria la creació d'un fons de rescat de peatges, que significaria un primer pas cap a una Catalunya lliure de peatges.

Amb la feina del Jordi Carrillo a Xarxa Viària i la Declaració de Gelida, es va aconseguir, primer, l’accés en direcció a Tarragona a Sant Sadurní d’Anoia, que millorava l’accés a l’autopista pels nostres veïns i veïnes. I uns anys més tard Gelida també va tenir l’accés sud. Però el que més recorda la gent, sobre les accions de Xarxa Viària és la rebaixa considerable del peatge per anar a Martorell i Barcelona, amb el Teletac que molts hem portat al vehicle. I la gratuïtat entre Gelida, Sant Sadurní i Vilafranca del Penedès.També es van aconseguir altres millores, com la gratuïtat de la B-30, amb la supressió del peatge de Sant Cugat del Vallès.

Les autopistes han significat un clar avantatge per al desenvolupament econòmic del país i per a la mobilitat. I, també és cert, que han comportat llocs de feina per a molts dels nostres veïns i veïnes. En aquest sentit, volem mostrar la nostra solidaritat i suport en el tràngol de la pèrdua de la feina que avui pateixena les persones treballadores d’autopistes. Des de l’ajuntament ens posem a la seva disposició en tot el que puguem contribuir en l’acompanyament de la recerca d’una nova feina des del servei local d’Ocupació.

Tanmateix, el model de peatges de l’estat espanyol ha estat un dels pitjors, si no el més dolent. Durant aquests 50 anys, l’estat ha pagat a les concessionàries tres vegades el cost de la seva construcció. Primer als anys 70 amb l’assegurança del canvi del dolar sobre els crèdits per construir les autopistes, després amb el rescat dels bancs propietaris als anys 80, i finalment amb el poc conegut “fons de reversió”. Tres vegades hem pagat amb els nostres impostos el cost de l’autopista, a més d’un peatge que s’ha manifestat com abusiu i sobredimensionat. Els ciutadans hem pagat molt més del que corresponia i, per això, avui celebrem la fi dels peatges.

També com a país, a Catalunya hem patit la discriminació clara respecte al model de vies ràpides de l’estat espanyol. Mentre aquí pagàvem per circular per autopista i gairebé no hi havia autovies gratuïtes, veiem estorats com a la resta d’Espanya es construïen grans autovies gratuïtes amb els impostos de tots.

Per tot això, avui des de l’ajuntament de Gelida manifestem la satisfacció per la finalització de la concessió de l’AP7 i el tancament dels peatges que tants anys hem patit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local