Alta Tensió

ERC reclama un front ampli de ciutat per aturar el projecte de la MAT que contempla 3 torres d’alta tensió a Vilafranca

Roda de premsa d'ERC Vilafranca. Eix

Roda de premsa d'ERC Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte de línia d’alta tensió, la MAT que pretén unir l’Aragó amb l’estació elèctrica de Begues tindrà un mínim de 3 torres a Vilafranca. Així ho ha destapat Esquerra Republicana després d’aconseguir els mapes on es contemplen aquestes torres. Davant d’aquesta situació Pere Sàbat, portaveu republicà, demana una junta de portaveus urgent per “saber què ha fet el govern per evitar aquest projecte” i per tirar endavant un “front ampli de ciutat” per rebutjar la MAT.

Front ampli de ciutat

La proposta de front ampli, segons explica Sàbat, ha de servir per mostrar el rebuig de la societat vilafranquina a un projecte que no està pensat per beneficiar al territori, que va en la línia oposada en com s’ha de tirar endavant la transició energètica i que només obeeix a l’interès dels oligopolis. Per tant, cal una resposta contundent, transversal i unitària per dir que “així no” i que cal tirar enrere aquest projecte.

Sàbat explica que han aconseguit els mapes on es comprova que la MAT afecta a Vilafranca gràcies a la tasca conjunta amb altres municipis i a la feina feta per tal d’oposar-se al projecte. Un cop es va comprovar el traçat de la MAT i que afectava als municipis veïns de Vilafranca la pregunta era clara: afectarà també a Vilafranca? Aquesta pregunta va portar al grup d’ERC a posar-se en contacte amb l’empresa per si podia facilitar la documentació per tal de comprovar que els mapes eren correctes. L’empresa va respondre a les demandes d’ERC afirmant que “properament s’organitzarà una reunió per parlar de l’afectació del seu municipi”. Des del Grup Municipal d’ERC han fet arribar la resposta i el mapa a l’equip de govern per tal de compartir el màxim d’informació “aquest és un tema de ciutat i cal la major coordinació i actuar amb transparència total”.

En aquest sentit és on Sàbat demana que es convoqui una Junta de Portaveus per treballar un front ampli per poder respondre a l’amenaça que s’implementi la MAT i que afecti al municipi.

Què és la MAT?

La MAT és un projecte que impulsa l’empresa Forestalia i que compta amb els exconsellers de CiU Felip Puig i Josep Grau com a lobistes per aconseguir el suport territorial. És un projecte per transportar energia des de l’Aragó fins a Begues, on hi ha una subestació elèctrica.

A l’Alt Penedès són més de 39 quilòmetres afectats, més de sis municipis i més de 90 torres que poden arribar a superar els 70 metres d’alt. L’energia que transportarà la MAT, si acaba tirant endavant, serà l’equivalent a 10 centrals nuclears, un fet totalment desproporcionat i que no respon a les necessitats energètiques del territori. “Ens afecta una MAT que ens trinxa la comarca i que no aportarà cap benefici”.

L’empresa utilitza una “trampa” per poder tirar endavant aquesta infraestructura, ja que les línies de transport d’energia només poden ser desenvolupades per Red Electrica Española, les empreses privades només poden fer línies d'evacuació. I com defensen des d’Esquerra, una línia d’Aragó fins a Begues no és “d'evacuació” ja que per exemple hi ha més subestacions properes a l’Aragó, com la de Saragossa.

Els republicans han mostrat des del primer minut el seu rebuig al projecte de MAT, que travessa el Baix i l’Alt Penedès i afecta a molts municipis. En aquest sentit ERC a nivell comarcal, així com diverses entitats ecologistes, ha iniciat una campanya de rebuig a aquest model. Així mateix tots els ajuntaments afectats, els Consells comarcals, les diputacions i la Generalitat amb el lideratge de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, han presentat al·legacions contra la MAT.

Sí a la transició energètica

I és que aquest model de MAT centrat en els beneficis privats de l’empresa, esclau d’oligopolis i que no capgira el model energètic, des d’Esquerra es defensa un canvi de model basat en la producció quilòmetre zero, en la generació de comunitats energètiques i en l’autoconsum. Democratització, descarbonització, proximitat i transparència. Aquesta és la línia del nou decret d’energies renovables que ha impulsat el govern de la Generalitat per ser una eina útil al territori i que permeti avançar en la transformació verda del país.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local