Ordenances fiscals

VeC proposa una fiscalitat més social, més verda i amb perspectiva de gènere

Rodade premsa de Vilafranca en Comú. Eix

Rodade premsa de Vilafranca en Comú. Eix

Per a Vilafranca En Comú, la proposta del govern no presenta cap novetat, segons el seu parer el document d'Ordenances Fiscals pel 2022 no només són continuistes, sinó que en alguns aspectes són regresives, ja que entre d'altres desapareixen bonificacions per producció de compostatge o per instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El grup municipal torna a reivindicar que els ajuntaments necessiten recaptar, i cal reformar la llei per tal que els ajuntaments, que són l'administració que fa front al dia a dia de les necessitats de la ciutadania, puguin disposar de més recursos i ser així menys dependents de les altres administracions. Així i tot, recorden que les ordenances són junt amb els Pressupostos, l'eina més potent que té qualsevol govern i amb la qual implementa la seva ideologia.

Per això, Vilafranca En Comú, demana que no s'ajornin més els canvis d'aquestes ordenances municipals, especialment en el context actual de crisi sanitària, social i mediambiental.

Per això proposen un acord fiscal de ciutat que vagi en la línia d'un IBI més equitatiu, de la Tarifació Social de diversos serveis municipals, de diverses mesures fiscals –en forma de bonificacions- en la gestió de residus per lluitar contra el canvi climàtic. I fer-ho, tot plegat, amb perspectiva de gènere. No proposen, per tant, recaptar menys, sinó fer-ho de manera diferent, repartint les càrregues atenent a criteris d'equitat i de cura del medi ambient.

És per això, que han presentat setze d'al·legacions dirigides a impulsar l'equitat impositiva social, i que qui més tingui més pagui, i mediambiental, i que qui més contamina més pagui i que qui més redueix i recicla menys pagui.

ANNEX AL·LEGACIONS

Impuls activitat econòmica

- Crear categories intermèdies per a beneficiar els projectes petits i mitjans potenciant l’activitat econòmica, especialment el petit comerç i la diversitat del teixit comercial. 1. Taxa llicències urbanístiques (OF 5)

- Estimular i ajudar a les famílies i empreses perquè realitzin reformes en els seus habitatges, comerços o centres de treball, estimulant, alhora, l’activitat econòmica local, fent extensiu l’apartat 5.A (reducció del 95%) a tota la vila i no limitar-lo al PERI. (Problema PMH).

1. OF 12: Entrada vehicles: no augmentar. Ja es va modificar molt l’any passat. Facilitar que vehicles surtin del carrer.

Millora sostenibilitat

1. Taxa de gestió de residus (OF 6): Necessitat reformar sistema gestió residus (PAESC, Mocions, Generalitat): reduir, reciclar, recuperar.
Per què no s’aplica increment 3,3% a determinats comerços i activitats? Eliminar reducció per compostatge casolà?

1. Substituir la quota fixa per una quota amb una part fixe i una part variable/esgraonada (com hi ha en els altres apartats) en funció de base liquidable de l’IBI –valor cadastral-, del nombre de persones empadronades/residents a la llar, superfície habitatge, metres lineals façana, dels metres cúbics de consum d’aigua, categoria carrers/barris, (pagament per generació: reducció, reciclatge, reutilització i selecció dels residus mitjançant sistemes com el xip electrònic o altres....

2. Bonificar de forma gradual l’impost en funció de la utilització regular i continuada de la deixalleria mòbil i la deixalleria municipal.

- Introduir la recollida selectiva, a través del sistema porta a porta, actualment existent a la zona centre de la vila.

Cal fomentar de forma urgent polítiques de reutilització, així com de reducció i reciclatge de residus, amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica de la vila d’una forma socialment justa i ambientalment sostenible, alhora que s’evita un encariment excessiu del servei per als propers anys, al reduir el percentatge de residus que acaben a l’abocador.

1. OF 14 Ocupació via pública (terrasses) per que no + 3,3%?

2. OF 15 Parades mercat: perquè eliminació 10% per reducció residus? 3. Impost vehicles tracció mecànica (OF 27)

- Bonificació del 50% pels vehicles híbrids en les mateixes condicions.

Equitat social

1. Impost de Béns Immobles (OF 26)

Aplicar dins els marges que la llei estableix, el tipus de gravamen específic del 0,860 (proposta EdG 0,808) quan es tracti de béns immobles urbans que tinguin assignat els usos establerts a la normativa cadastral per a la valoració de les construccions. Aquest tipus específic, únicament s’aplicarà als immobles urbans que compleixin aquests dos requisits: que estiguin entre el 10% dels béns immobles urbans de cada una d’aquestes categories: comercials, industrials, magatzems, solars, oficines i oci, que tinguin major valor cadastral; i que aquest sigui superior als 300.000 €

- Establir bonificacions en funció de la renda equivalent, amb un topall màxim en els immobles que tinguin un valor cadastral igual o superior a 150.000 €.

- Crear una línia de subvencions a l’IBI, que sufragi el 95% de la quota, a les Cooperatives de treball i als establiments culturals.

Assolir una fiscalitat més progressiva i justa a nivell social i que reportarà recursos addicionals per al municipi (afecta a 276 propietaris –un 0,85%- i aporta uns 200.000€) que poden dedicar-se, a ampliar les bonificacions i subvencions per a les persones amb dificultats. I, alhora, impulsar la creació de cooperatives de treball que generen autoocupació, redueixen l’atur i impulsen iniciatives d’economia social; i impulsar l’activitat cultural al municipi.

Per què supressió recàrrec 50% al pisos buits de grans tenidors? Calia elaborar una Ordenança o reglament d’acord amb el PMH?

1. Establir la tarificació social (preus progressius) en els preus públics de les instal·lacions esportives (Complex Aquàtic) (OF 20), Cal Bolet (OF 22), Auditori (OF 23) + facilitar ús entitats vila sector, EMMDC (OF 34)

Aquesta proposta, aplicada ja en d’altres serveis municipals, ha generat una major equitat en l’accés i millor valoració del serveis municipals, pel que creiem que és bona idea traslladar-la al Complex Aquàtic, com han fet altres municipis.

L’objectiu és facilitar l’accés de les entitats sense afany de lucre i altres col·lectius d’especial interès als serveis públics.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!