2022

Ara toca fer balanç...

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Quan s’acaba un any, sense voler fem balanç de les coses que hem viscut, de les persones que ja no hi són i sobretot dels projectes que han quedat enrere. Penseu que l’any 2020 es van registrar a Catalunya 79.784 defuncions, 10,32 morts per cada 1.000 habitants, per l’impacte de la pandèmia de la covid-19

131 persones han mort en accident de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya (dades provisionals) 

A data 19 de juliol de 2021, els nascuts registrats a Catalunya l'any 2020 va ser de 57.889, 

Durant l’any 2021 s’han registrat 16 feminicidis i assassinats de dones a Catalunya.

Els presos a Catalunya són 6.393 persones. 

Davant d’aquestes dades que formen part de la nostra realitat he pensat que podem compartir uns pensaments positius que ens ajudin a rebre amb més optimisme aquest nou any 2022.

Cal centrar-nos en el moment present, acceptar tot el que ens passa bo o dolent. El més important és donar la importància justa a cada cosa que ens succeeix, no cal estar pensant sempre en les coses del passat o les que puguin passar. Hem de minimitzar les preocupacions i eliminar els pensaments negatius.

Per aconseguir-ho hem d’utilitzar un llenguatge positiu, evitant queixar-nos constantment i cercar mots bonics i positius, el llenguatge positiu provoca canvis profunds en el cervell. Les paraules esdevenen poderoses, poden millorar el nostre benestar. Hem de fer desaparèixer expressions poc respectuoses, autoritàries, insultants i que poden ferir.

Hem de practicar el que alguns experts anomenen una visualització positiva, pensar en  records o pensaments optimistes o creatius per aconseguir gaudir de pensaments positius. Està demostrat que una actitud positiva ens aporta una química més saludable i de retruc millorem el nostre sistema immunitari.

Allò que més ens provoca sofriment ens ha d’obligar a acceptar que no tot és perfecte, vivim en situacions imperfectes, que nosaltres no podem ni hem de fer res per a canviar-les. Hi ha coses que no depenen de nosaltres i que no tot sortirà com ho planegem. Hem de millorar la nostra existència i viurem més relaxats, ens agradaran més els resultats de les nostres accions i reduirem la nostra frustració.

Hem de provar de riure molt, cal pensar que quant més riem, més activarem el nostre sistema emocional. Això ens provocarà directament una reducció de l’estrès, quan segreguem endorfines (l’hormona de la felicitat) i reforcem el nostre sistema immunitari. Donem doncs la benvinguda a un estat molt gratificant i a la meravellosa sensació de benestar.

El que és molt decisiu és estar sempre envoltats de gent positiva, la seva actitud davant de la vida es contagia. Si estem aprop de gent que pensa en positiu, serem més felices i sobretot farem marxar la negativitat de les nostres connexions personals i familiars, afavorint un entorn positiu i de gaudi.

Ajudar i construir amb la nostra comunitat ens farà sentir-nos positius i contents, en l’ajuda als  més necessitats podem trobar la nostra pròpia felicitat.

Està demostrat i tots en tenim alguna experiència que la música canvia els nostres ritmes interns provocant una experiència emocional, cal doncs escoltar música.

I la pràctica de l’esport ens ajuda a produir d’hormones que contribueixen al nostre benestar. Després de realitzar exercici físic ens sentim millor i això contribueix activament al nostre humor i de retruc a la nostra salut.

Penseu que al món passen tota mena de calamitats i, tanmateix, en molts llibres i ponències de grans experts s’afirma que ara és el millor moment de la història per néixer.

També hem de parlar de les Iniciatives comunitàries i veïnals, realitzen trucades a les persones grans per a què no se sentin soles, fan la compra per a què no s’exposin al risc sanitari de la COVID-19 i han fet entregues de lots de Nadal, grans exemples de la solidaritat d’enguany.

Vers les persones grans que han esdevingut un col·lectiu dels més vulnerables, ens hem envoltat de sentiments d’empatia i pro activitat, sobretot en els entorns més propers, molts avis han tingut les coses més bàsiques i la companyia necessària. Cal continuar millorant la cura per minimitzar l’impacte de la pandèmia en les persones grans, sobretot en l’àmbit residencial.

L'autocura ens ajuda a viure millor, ens cal parlar de sentiments, fer pauses d'exercici o fotografiar moments feliços, ara que s’acaba l'any és el moment de fer un repàs. Us vull suggerir un grapat de petits hàbits que poden fer que la vostra vida esdevingui una mica més plaent.

Hem de recordar sempre que com més feliços ens sentim, més coses bones ens passen. Pensar i acceptar que hem de ser responsables d’aquelles qüestions sobre les que tenim control,  acceptant tot allò sobre el que no podem controlar.

La comunitat educativa ha d’estar més unida que mai per fer front als reptes que tenen al davant i saber-ho transmetre a tots els infants. Creure i practicar el treball en equip, la corresponsabilitat i la complicitat de tota la comunitat educativa. La pandèmia ens ha fet conèixer un conjunt d’oportunitats educatives que mai havíem posat en pràctica.

Un fet positiu que ha passar desapercebut ha estat que en alguns informes científics s’ha destacat la progressiva recuperació de la capa d’ozó, vital per al medi ambient i la salut dels éssers humans i gran quantitat d’espècies. També que aquest any s’han descobert al món entre 18.000 i 20.000 noves espècies de fòssils, bacteris, plantes i animals.

Us desitjo que gaudiu al màxim del que teniu i de les petites coses que us fan feliços, tots i totes desitgem poder deixar la COVID-19 enrere aquest 2021, però malauradament la pandèmia continua ben present en el nostre dia a dia, no només en termes sanitaris, sinó per les conseqüències psicoemocionals i econòmiques que té per a molta gent.

Cal que, com a societat, continuem treballant per un món més just i solidari, on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats, on els homes i les dones puguem realitzar-nos i esdevenir ciutadans i ciutadanes compromesos. Acomiadem l'any de la millor manera possible i sobretot, per uns instants, cal fer balanç amb una actitud molt positiva.

Amb els meus millors desitjos per aquest 2022, que estigui ple de somnis, fites per assolir però també que podem compartir instants que ens ajudin a créixer i aprendre.

Joan Rodríguez i Serra és educador social.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local