Medi ambient

Denunciem que l’últim patrimoni agrícola de Cunit es troba en perill de desaparèixer

Mas Cal Pla. Mª Rosa Ferrer

Mas Cal Pla. Mª Rosa Ferrer

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa unes setmanes, l’Ajuntament de Cunit va anunciar l’arribada d’un macroprojecte consistent  en la construcció d’un càmping amb una gran piscina d’onades als terrenys adjacents a la masia  de Cal Pla.  

Segons el mateix consistori: “El govern de Cunit veu amb bons ulls l’arribada d’un important  projecte inèdit a Catalunya que ofereix glàmping, una gran llacuna per a practicar Surf durant  tot l’any i que convertirà la modernista Masia de Cal Pla com a espai central amb diferents espais  de formació, coworking i activitats de restauració”. 

Des del Geven considerem que aquest projecte atempta greument contra el patrimoni agrícola  i ambiental del municipi, destruint el darrer paisatge en mosaic agroforestal i tallant pel mig el  principal connector ecològic de la localitat (la Riera de Cunit i el seu entorn). 

En aquest sentit, l’informe “Estat de la Natura de Catalunya 2020” assenyala que la major causa  de pèrdua de biodiversitat és el canvi d’usos del sol (la pèrdua del mosaic agroforestal està  directament relacionada amb aquests canvis). Assenyala també que en els darrers 20 anys, les  poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons han perdut de mitjana el 25% dels seus  individus i que en els ambients agrícoles (com els de l’entorn de Cal Pla) és superior al 30%. A  més a més, deixa clar que la causa de fons d’aquesta pèrdua de biodiversitat és un model  socioeconòmic que intensifica l’obtenció de recursos en determinades àrees i n’abandona  d’altres que havien estat utilitzades de manera més sostenible. Aquestes dades realment són  d’una gravetat extrema i cal implementar polítiques per posar-ne solució, també des dels  ajuntaments. 

D’altra banda, actualment ens trobem davant d’una crisi climàtica amb efectes evidents sobre  el nostre territori. Un d’aquests efectes l’estem patint aquests dies amb una sequera extrema  que ja fa molts mesos que dura. Davant de les evidències que assenyalen que aquests episodis  seran cada cop més freqüents, i de què ens trobem en una comarca que depèn de l’aigua de  l’Ebre, resulta aberrant malgastar un recurs tan preuat en el manteniment d’una piscina  d’onades de milions de litres d’aigua. Per tant, tan sols tenint en compte aquest argument el  projecte resulta del tot insostenible. 

Respecte a la importància de la zona com a connector ecològic, s’ha de posar en valor la funció  que fa la Riera de Cunit (i tot el seu entorn agroforestal) com a darrer corredor entre el litoral  del municipi i la seva part més interior, fins a connectar amb el Parc del Foix. Considerem que  qualsevol projecte hauria d’anar encaminat a afavorir aquesta connexió dels ecosistemes i no a  perjudicar-la. 

Per últim, cal recordar que l’entorn proper a la Masia de Cal Pla també està amenaçat per altres  projectes urbanístics (com és el cas del sector de Miramar) i que sumats al macroprojecte del  càmping i la piscina d’onades comportaria la pràctica extinció i la pèrdua de qualsevol  oportunitat de recuperar o restaurar la funcionalitat ecològica a través de la Riera de Cunit.

Per tot això, considerem que s’han de plantejar alternatives per recuperar la Masia de Cal Pla,  sense haver d’hipotecar el paisatge, la biodiversitat i el patrimoni agrícola de Cunit i del Baix  Penedès. 

Aquestes alternatives haurien d’anar encaminades i enfocades a plantejar solucions, davant de  la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic i alhora impulsar l’economia local. Una opció seria  l’impuls de projectes agroecològics i de custòdia del territori, sumats a la transformació de la  Masia de Cal Pla en un centre d’interpretació de la història i el patrimoni de Cunit. 

Per tant, demanem a l’Ajuntament de Cunit, voluntat política real per a fer un canvi de model i  redirigir els seus esforços a actualitzar les seves polítiques, adaptant-les a la realitat actual, que  ens demana gestionar amb més seny els nostres recursos naturals i adaptar-nos urgentment per  ser més resilients davant de la crisi climàtica. 

Finalment, volem animar a la gent a participar en la consulta pública que ha obert l’Ajuntament  pel projecte que planteja, amb data límit 10 de març. L’enllaç de la consulta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local