Infraestructures

Presentem al·legacions al nou tram de línia de molt alta tensió (MAT) que afectaria greument l’interior de la comarca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A principis d’any va sortir a exposició pública un nou tram de MAT de 400kv, 52 suports de fins a 60 metres d’alçada i 20,8 km de recorregut, promoguda pel grup privat Forestalia i que afectaria els municipis de La Bisbal, Llorenç, Banyeres i Bellvei a la comarca i travessant l’Alt  Penedès i el Garraf fins la subestació de Vilanova i la Geltrú. Aquest nou tram deriva, des del terme de la Bisbal, del primer projecte de MAT de Forestalia que va anunciar-se en ple mes d’agost passat, amb un recorregut de 180 km des de l’Aragó i fins a l’Àrea de Barcelona, afectant a 15,3km del Baix Penedès interior i que va generar un absolut rebuig al llarg de tot el seu recorregut, tant per part d’Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions, com de les entitats ecologistes i particulars. 

El nou tram, en exposició pública fins el 18 de març, afectaria greument al nucli urbà del Priorat de Banyeres, al que s’apropa a distàncies totalment inacceptables de menys de 60 metres de les cases. I també de masies i cases aïllades com Cal Pruset, La Casa Murada, Can Catà o Mas Jover.  Igualment greu seria l’afectació sobre elements del patrimoni arquitectònic i arqueològic, com  la Casa Murada (monument històric i jaciment arqueològic declarat Bé Cultural d’Interès  Nacional-BCIN i actualment estudi de gravació de gran prestigi), el jaciment de Mas Canyís  (BCIN) i especialment a l’extraordinari jaciment de les Masies de Sant Miquel, BCIN i un dels de  major importància de tot Catalunya. A nivell territorial i ambiental, els dos trams de MAT que  travessen el Baix Penedès afecten en el 88% del seu recorregut a sòls protegits de protecció  especial i territorial d’interès agrari i paisatgístic. I afectarien també a l’àrea vital de tres parelles  d’àliga cuabarrada (Aquila fasciata), espècie catalogada com “en perill d’extinció” en el Catàleg  de fauna amenaçada de Catalunya. I l’alteració greu de fins a 185.000 metres quadrats d’hàbitats  d’interès comunitari d’alt valor com a connectors ecològics i paisatgístics. Igualment cal destacar  la pèrdua de sòl agrícola per la instal·lació dels suports, i la degradació del paisatge catalogat de  la Plana del Baix Penedès, amb una gran riquesa d’elements de pedra seca: fins a 596 barraques  de pedra seca inventariades en els municipis afectats pels dos trams de la MAT, pertanyents a  l’Art de la pedra seca, declarat per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la  humanitat. 

Per tal de fer-hi front, la Plataforma No a la MAT del Baix Penedès ha organitzat una xerrada  informativa a la Societat de Banyeres aquest dimecres 9 de març a les 20h per explicar-ne els  detalls, i els Nens del Vendrell una altra al Vendrell aquest dijous 10 de març al local social dels  Nens, també a les 20h, en les que el GEVEN hi participarem activament com a ponents, i a les  que animem a tothom a assistir-hi. Finalment, destacar que aquestes MAT obeeixen a un model  obsolet, que només busca fer negoci d’un sector en alça que les administracions competents  sembla que no saben regular ni planificar, i del tot contrari al model que defensem el món  ecologista basat en la producció d’energia renovable d’autoconsum i proximitat, de forma justa  i participada per la societat, distribuïda en el territori i sense afectar-ne els valors ecològics,  paisatgístics i agraris. Model que instem als municipis de la comarca a impulsar com alternativa  a aquests megalòmans projectes. Models d’al·legació disponibles.

Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès – GEVEN

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local