Ple municipal

Respecte als fets ocorreguts el 14 de febrer a l’edifici de l’Ajuntament de Vilanova

Saló de plens de l'Ajuntament de Vilanova. Eix

Saló de plens de l'Ajuntament de Vilanova. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un dels eixos de l’actuació de l’ANC és la campanya per aconseguir com més sobirania fiscal, millor. Des de l’Assemblea, animem les persones físiques, empreses, entitats, autònoms, administracions públiques, sindicats, patronals i partits polítics a pagar tots els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) en comptes de fer-ho a la hisenda espanyola. Una acció totalment legal. I si des d’una òptica nacional empenyem el Govern de la Generalitat a enfortir l’Agència Tributària de Catalunya, una eina d’estat indispensable, perquè gestioni un volum superior de recaptació i d’informació tributària, des de l’àmbit local volem que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú pagui tots els impostos a l’ATC i més quan des de fa anys hi ha una moció aprovada en aquest sentit i defensada en aquell moment per qui avui és l’alcaldessa de la ciutat.

Amb aquesta finalitat, i davant de l’ajornament sine die d’implantació de la moció aprovada, el dia 14 de febrer d’enguany, 15 membres de l’ANC entrem a l'ajuntament per assistir de públic al ple de l'ajuntament i recordar, mitjançant pancartes, el compromís d’exercir la sobirania fiscal que l’Ajuntament havia aprovat. Si bé en un primer moment, la persona encarregada de l’accés ens deixa pas lliure, quan comencem a pujar la mateixa recepcionista ens diu que esperem mentre truca per telèfon. En el segon replà una persona que s'identifica com a responsable de seguretat de l'alcaldia ens diu que no podem passar per normativa. Se li respon que el ple és públic per llei. En un moment donat, el responsable reconeixent un membre de l’ANC se li adreça i li diu: "Ni passant per sobre meu entrareu". Després ensenya una placa de policia. El membre de la comitiva de l’ANC puja al replà on hi ha aquest responsable i és aleshores quan aquest li diu que pot denunciar-lo per agressió, que l'última vegada va ser permissiu i que aquest cop no ho seria, amenaça que repeteix tres vegades. Continuem insistint que enlloc diu que el Ple no sigui públic. Una funcionària, la cap d’Alcaldia, informa que es tracta de normativa covid sense especificar res més. Demanem que si aquest és el motiu que almenys es deixi pujar una sola persona i s'hi neguen. El responsable de seguretat amenaça que enviarà la Policia Local. Pocs minuts després, arriben 2 policies més i ens diuen que "deben desalojar". Els membres de l’ANC continuem argumentant per tal que permetin l'assistència d'algú al ple. Arriben 8 policies més. Un policia crida que no es poden fer fotos. Uns altres policies puntualitzen que sí que es poden fer fotos però que no es poden difondre. Un policia s'abraona sobre un dels membres de l’ANC per treure-li el mòbil de manera violenta, tan violenta que fins i tot els seus companys l'han d'agafar i retenir en un racó perquè s'estava excedint. De resultes d'aquesta acció aquesta persona ha hagut d'anar a urgències i ha resultat lesionada.

Fins aquí el relat dels fets. Havent demanat la raó per la qual se’ns va impedir l’assistència al Ple i l’exercici de llibertat d’expressió, la resposta ha estat que, atès el volum de la Sala de Plens, entre els membres, regidors, secretari, interventor i assessors dels grups polítics, no es pot deixar entrar ningú més.

Davant de tots aquests despropòsits municipals, l’ANC de Vilanova i la Geltrú vol fer les següents consideracions:

1) El Reglament Orgànic Municipal diu textualment:  Les sessions del Ple de l'Ajuntament seran públiques, excepte en el cas que els assumptes a tractar afectin el dret a l’honor, la intimitat personal o familiar o la pròpia imatge de les persones, en els termes establerts a l’article 18 de la Constitució espanyola, en relació amb l'art. 156.1 del DL 2/03.

Quan concorrin situacions excepcionals de força major, de greu risc col·lectiu, que impedeixin o dificultin de manera desproporcionada el normal funcionament del règim presencial de les sessions del Ple i de la Junta de Govern, aquests podran, apreciada la concurrència de la situació descrita per l’alcalde/essa o president/a o qui vàlidament els substitueixi a l'efecte de la convocatòria, d’acord amb la normativa vigent, constituir-se, celebrar sessions i adoptar acords a distància per mitjans electrònics i telemàtics. D’ aquí s’infereix que les úniques sessions que no poden ser públiques són les telemàtiques. Basar-se en l’argument del COVID per impedir l’assistència de ciutadans al Ple de l’Ajuntament es contradiu totalment amb autoafirmacions al web municipal de ser un govern obert i transparent. Perquè l’Ajuntament disposa de locals suficients per poder garantir l’accés de la ciutadania al Plens i complir la normativa antiCOVID ¿Què s’ha tingut més en compte: la comoditat dels representants municipals o el dret reconegut legalment d’assistència de la ciutadania als Plens? Els molesta la presència de ciutadans? Els Plens a porta tancada, no vulneren la llei i el mateix Reglament Orgànic Municipal?

2) L’actuació del responsable de seguretat i d’algun membre de la Policia Local és totalment contrària a allò que l’Ajuntament de Vilanova pregona en el seu codi d’ètica i de bon govern, aprovat pel Ple el juny del 2016, on diu que els treballadors municipals basaran la seva conducta en el respecte dels drets fonamentals i llibertats públiques, evitant tota actuació que pugui produir cap discriminació . Creu el govern que l’actuació dels treballadors municipals en els fets exposats concorda amb els principis i disposicions  del codi d’ètica i de bona conducta? És una actuació correcta causar lesions a una persona que l’únic que volia era assistir al Ple? Pensa el govern obrir un expedient informatiu, amb participació de tots els presents en els fets, per esbrinar si l’actuació dels funcionaris municipals va ser la correcta? O bé hi ha funcionaris que no cal que compleixin el codi d’ètica i bon govern?

3) El juny de l’any 2019 l’ANC local es va implicar perquè la ciutat tingués un govern format per forces polítiques que donaven suporta la creació de la República catalana i no pas per les que van impulsar el segrestament de l’autonomia política de Catalunya i l’aplicació del 155. ¿Podem creure, avui, que realment els regidors d’ERC, Junts i la CUP tenen la voluntat política d’aconseguir la República catalana quan no són capaços de pagar els impostos de l’Ajuntament a l’Agència Tributària Catalana?

4) Per tot això exposat, exigim:

- que els Plens de l’Ajuntament de Vilanova siguin realment públics i no a porta tancada com el del febrer.

- Que s’iniciï un expedient informatiu per aclarir si els treballadors municipals implicats en els fets de la tarda del 14 de febrer a l’edifici de l’Ajuntament van actuar de manera correcta.

- Que abans que comenci el segon semestre d’aquest any, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú pagui els seus impostos íntegrament a l’Agència Tributària Catalana com a exercici de sobirania fiscal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local