03/10/2019 11:14:51

La dieta del raïm

Francesc Murgadas Comentaris

Pensant en els pagesos dedicats al vi, especialment els del meu Penedès on la situació comença a ser crítica per molts. Aneu a la fruiteria i comproveu el preu a què es paga aquest raïm de taula sense llavors

19/09/2019 11:10:18

Canvi de nevera

Francesc Murgadas Comentaris

Als humans, res ens molesta tant com la monotonia. I la nevera sol ser una capsa de sorpreses on trobem aquells alvocats comprats fa dies per fer aquell plat que no va anar a taula o el parell de tomàquets sobrers del darrer sofregit. I cal donar-hi sortida

01/09/2019 11:35:05

El difícil equilibri

Francesc Murgadas Comentaris
Barres de pa. Eix

En definitiva, allunyar-nos del "pa de cada dia".

22/08/2019 21:06:42

Els pecats de la carn

Francesc Murgadas Comentaris
Carn. Eix

L'ofensiva està en marxa. El canvi climàtic ja té un cap de turc. La carn

01/08/2019 10:28:53

Un temps preciós

Francesc Murgadas Comentaris
Imatge d'uns nens participant en un taller de cuina a la Ciutat dels Somnis. ACN / Àlex Recolons

Deixem que facin de tant en tant un plat. Que aportin la seva creativitat també a la cuina. I, sobretot, que ho facin els nens i les nenes

18/07/2019 17:11:41

Els productes miracle

Francesc Murgadas Comentaris

Fa poc, vaig llegir que els "gastrocientifics" estaven entusiasmats amb la transformació de les proteïnes d'insecte en proteïnes alimentàries. I avui acabo de llegir que una empresa ha presentat Solein, que qualifica com la proteïna del futur.

24/06/2019 12:20:01

Amistats perilloses

Francesc Murgadas Comentaris
Alvocat. Eix

El que faltava. Des d'ara, quan tingueu un aliment al davant, no sols haureu de reflexionar si és sa en funció de les vitamines i compostos que aporta, i si engreixa o no segons les calories i composició. Caldrà també que valoreu si perjudica molt o poc al medi ambient

02/06/2019 11:40:32

El Contenidor

Francesc Murgadas Comentaris
ACN / Gemma Sánchez

Ara sembla que toca posar el focus en els envasos que ho embolcallen tot. I especialment en els plàstics que, pel que sembla, els xinesos s'han cansat de cremar a casa seva per quatre rals, empudegant la seva atmosfera

23/05/2019 10:38:47

L'infiltrat

Francesc Murgadas Comentaris
'Persona infiltrada' el nou programa de TV3. TV3

El fet culinari té prou variables com perquè alguna d'elles ens faci la guitza el dia menys esperat.

14/05/2019 14:39:53

Els altres sentits

Francesc Murgadas Comentaris
Buffet lliure. Eix

Confessava Carme Ruscalleda que, quan va començar el boom de la cuina catalana d'avantguarda, van haver de lluitar contra l'opinió generalitzada que els acusava d'oferir als clients, plats massa buits i factures massa plenes

25/04/2019 20:23:41

El Photoshop

Francesc Murgadas Comentaris

Les "etiquetes trampa" saben molt bé que les imatges tenen la partida guanyada al text de lletra lil·liputenca que les acompanya. Jo aconsello fer un joc

28/03/2019 19:25:07

El menú infantil

Francesc Murgadas Comentaris
Pasta amb salsa de tomàquet. Eix

Els dietistes ens omplen el cap de missatges sobre la importància d'una alimentació equilibrada i diversa dels nostres fills o néts menuts però quan arribes a qualsevol restaurant i obres la carta, t'adones que l'anomenat menú infantil és una dictadura

14/03/2019 20:32:48

Fora complexos

Francesc Murgadas Comentaris
Salsa de xató. Eix

Llegeixo l'enèsim article que lloa les salses mare de la cuina francesa. I jo em pregunto: Perquè no fem el mateix amb la cuina catalana?

28/02/2019 11:42:10

Cuina Frankenstein

Francesc Murgadas Comentaris

Oferir carn i peix lliures de pesticides, hormones, antibiòtics i contaminants, acabant al mateix temps amb el maltractament animal i permetent la regeneració de les espècies marines en vies d'extinció. Qui pot refusar una oferta com aquesta?

21/02/2019 16:38:13

Tapes, quines tapes?

Francesc Murgadas Comentaris
Tapes. Eix

Veig, amb certa estupefacció, que el govern de l'estat espanyol està fent gestions al més alt nivell per tal que les "tapas" siguin incloses en el Catàleg de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, al costat del Cant de la Sibil·la de Mallorca o les Falles de València

31/01/2019 10:26:15

La lletra petita

Francesc Murgadas Comentaris
Una vaca en el moment en què li extreuen la llet. ACN / Mar Martí

Des d’aquest 22 de gener, la llet i els seus derivats han de fer constar a l’etiqueta el seu país d’origen i aquell on ella o el seu derivat han estat envasats, produïts o elaborats

17/01/2019 18:10:43

Un altre rànquing?

Francesc Murgadas Comentaris

Una notícia que explicava que entre els millors plats d'arreu del món, només un dels nostres, la paella, figurava entre els cinquanta primers "best foods". I en el lloc 47

30/12/2018 09:50:14

La revolta del sofregit

Francesc Murgadas Comentaris

Alguna cosa es mou en el món dels fogons de prestigi quan un xef com Dani Garcia, tres setmanes després de rebre la tercera estrella Michelin pel seu restaurant de Marbella, decideix tancar el seu establiment i retornar el preuat guardó als francesos

26/12/2018 09:50:15

El rebost del nord

Francesc Murgadas Comentaris

Finalment, la ramaderia ha arribat a l'ambient marí

05/12/2018 20:17:40

La constel·lació minvant

Francesc Murgadas Comentaris

On queda l'esperit fundacional de la Guia Michelin? Aquell llibre que explicava on valia la pena aturar el vehicle o fins i tot desviar-lo, per tastar productes de qualitat cuinats amb amor i professionalitat i arrelats al territori

29/11/2018 14:58:28

Encara són vius

Francesc Murgadas Comentaris
Coradella de Molins de Rei. Eix

La darrera edició del sondeig "El plat favorit dels catalans" que organitza la revista Cuina ha proclamat que enguany, aquest honor li pertoca a la Coradella de Molins de Rei

Pàgines: 2 1

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més