05/12/2018 20:17:40

La constel·lació minvant

Francesc Murgadas Comentaris

On queda l'esperit fundacional de la Guia Michelin? Aquell llibre que explicava on valia la pena aturar el vehicle o fins i tot desviar-lo, per tastar productes de qualitat cuinats amb amor i professionalitat i arrelats al territori

29/11/2018 14:58:28

Encara són vius

Francesc Murgadas Comentaris
Coradella de Molins de Rei. Eix

La darrera edició del sondeig "El plat favorit dels catalans" que organitza la revista Cuina ha proclamat que enguany, aquest honor li pertoca a la Coradella de Molins de Rei

15/11/2018 10:15:00

Invasió subtil

Francesc Murgadas Comentaris
Alguns dels insectes que s'han pogut degustar en la presentació del cicle per divulgar nous hàbits alimentaris. ACN / Laura Cortés

Manllevo el títol del conte breu de Pere Calders. Potser perquè el producte que l'altre dia vaig veure per primer cop a les lleixes d'un supermercat era oriental, com en aquella narració. Insectes, la majoria saltamartins i grills, fregits i folrats d'una crosta més o menys caramel·litzada

03/11/2018 10:49:23

El debat de l'aigua

Francesc Murgadas Comentaris

Ara que tres comunitats autònomes (Balears, Navarra i Andalusia) preparen lleis que obligaran als establiments d’hostaleria (bars, restaurants i hotels) a oferir gratis aigua potable sense envasar, ja sigui osmotitzada o de l’aixeta

04/04/2018 11:28:58

Naps i cols

Francesc Murgadas / AMIC Comentaris
Espigalls. Eix

Aquests dies s’ha tancat, a la comarca del Garraf, la temporada dels brotons i els espigalls. Dues formes més o menys autòctones d’una mateixa col (la brotonera)

01/02/2017 18:12:27

Salvem la croqueta

Francesc Murgades / AMIC Comentaris
Croquetes . Eix

La croqueta ho suporta tot. Com Proust amb la seva magdalena, tothom té la seva croqueta amb el seu toc. Tants caps tants barrets

16/01/2014 17:07:53

Siguem honestos

Francesc Murgadas Comentaris
EIX. Menjar mirant la tele

Posats davant de la tele a l'hora de dinar i absorts en el que aquesta ens explica, els senyals del nostre cervell per aturar l'entrada de menjar acaben substituïts pels de la urgència de buidar el que tenim al plat i poder-nos concentrar en el que ens diuen o ensenyen

08/12/2013 8:51:47

Un simil suggerent

Francesc Murgadas Comentaris
Eix. Louvre

Practicar la nova cuina no esta ni de bon tros generalitzat. I, si som sincers, reconeixerem que sol reduir-se als àpats amb convidats

13/11/2013 20:50:48

Croquetes modernes

Francesc Murgadas / ACPG Comentaris
Eix. Nuggets

Som molts els que tenim fixat en el nostre disc dur gastronòmic les croquetes que es feien a casa –generalment amb l'àvia com a oficiant- i que esperàvem en candeletes

17/10/2013 20:25:41

Absencia momentània?

Francesc Murgadas Comentaris
Eix. Patates congelades

M'he trobat amb idèntica mancança als dos supermercats que sovintejo. A tots dos he trobat a faltar patates fregides. Aquelles tallades i congelades que pots coure al forn i treure a taula amb un tall de carn o un peix a la planxa

18/09/2013 20:23:10

La veu que falta

Francesc Murgadas Comentaris
Eix. Aliments

No deixa de ser curiós que, en l'enrenou de malnutrició i desnutrició infantils que hem viscut aquest estiu, no haguem sentit encara la veu dels que més tenen a dir en el tema. Els cuiners

01/08/2013 10:16:30

Jet Lag

Francesc Murgadas Comentaris
Plat de Can Fabes

Només als restaurants tens la possibilitat de que els plats mal cuinats o els vins amb gust de tap retornin a la cuina i siguin substituïts per un altre suposadament correcte.

24/07/2013 19:59:06

Una nova lliçó

Francesc Murgadas Comentaris

Es una mica empipador que la notícia arribi d'un país veí. Més que res perquè en el tema de la cuina ens hem omplert la boca afirmant que els havíem superat a tots i que avui, la gastronomia mundial mirava a la península ibèrica

04/07/2013 10:47:32

David i Goliath

Francesc Murgadas (ACPG) Comentaris

Perquè la bombolla gastronòmica sembla que ja ha començat a esclatar

20/06/2013 12:52:55

Temps de brases

Francesc Murgadas Comentaris
Carns

La forma de cocció que tothom associa amb bon temps i calor. Curiosament. Perquè també és el mètode que sol fer suar més la cansalada al cuiner o cuinera

30/05/2013 20:38:48

Democratitzar el peix

Francesc Murgadas Comentaris

Els productes nous o diferents no son intrínsecament dolents. El que cal és saber-los tractar adequadament

09/05/2013 10:14:21

Menjar de tot

Francesc Murgadas Comentaris

En temps dels nostres pares, de fet no fa pas tants anys, menjar de tot era sinònim de bona educació, de que el noi o noia del que es deia, havia passat per un procés d'aprenentatge que l'havia posat en contacte amb tots els productes

Pàgines: 1

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la