Urbanització

L'Ajuntament de Torrelles de Foix, condemnat a pagar 1,6 MEUR a la constructora que va urbanitzar Can Coral

L'empresa reclamava cobrar el sobrecost de les obres i els interessos de demora

Imatge d'arxiu de la protesta dels veïns de Can Coral davant de l'Ajuntament de Torrelles, l'any 2012. AV Can Coral

Imatge d'arxiu de la protesta dels veïns de Can Coral davant de l'Ajuntament de Torrelles, l'any 2012. AV Can Coral

La Sala Tercera del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l'Ajuntament de Torrelles de Foix a pagar més d'1,6 MEUR a Building Factory, l'empresa que va urbanitzar la zona residencial de Can Coral fa quasi quinze anys. El jutge ha dictat sentència ferma a favor de la constructora, que havia demandat el consistori per una revisió de preus i per reclamar també els interessos de demora. El govern municipal (JxCat) ha lamentat la condemna i ha carregat contra l'executiu que va adjudicar les obres el 2007, format pel PSC i un regidor no adscrit, ex de CiU. L'Ajuntament proposarà al jutge un pla de pagament plurianual per afrontar els 1,6 MEUR, ja que recorda que el pressupost municipal és de 2,3 milions.

El consistori recalca que les obres de Can Coral es van adjudicar a Building Factory l'any 2007, "a dos dies de celebrar-se les eleccions municipals". La licitació es va fer per 13,9 MEUR, però finalment el cost de l'obra va superar els 21 milions. Es tracta d'una urbanització que no està inscrita al Registre de la Propietat, i les obres per fer els carrers i l'abastiment de serveis bàsics les van haver de pagar principalment els veïns, mentre un percentatge petit anava a càrrec de l'Ajuntament.

El sobrecost va dur la constructora a demandar el consistori per cobrar la seva part del sobrecost i també els interessos de demora. Inicialment reclamava més de 3 MEUR, expliquen fonts municipals, però la sentència li ha reconegut el dret a cobrar una indemnització d'1,6 milions. El consistori recorda que l'obra mai ha estat recepcionada, mentre les arques municipals porten gastats 1,4 milions d'euros en concepte de quotes urbanístiques que diversos veïns s'han negat a pagar a la constructora, i que l'Ajuntament ha hagut d'afrontar solidàriament.

Pel que fa al pagament de la indemnització, a banda de proposar un pla plurianual, l'Ajuntament explica que ha contactat amb la Diputació de Barcelona i altres institucions per avaluar possibles vies per pagar els diners. Si en dos mesos no s'han abonat els 1,6 milions o no s'ha pactat un mètode per fer-ho, l'alcalde, Sergi Vallès, s'exposa a ser multat. Si arriba aquest extrem, Vallès ha avançat que ell i tot l'equip de govern no descarten dimitir en bloc.

L'alcalde ha lamentat que els últims deu anys l'Ajuntament havia arribat a tenir un deute del 156%, en part provocat per la urbanització de Can Coral, i ha destacat que ara l'endeutament és del 60%. Vallès tem que la sentència bloquegi de nou la capacitat inversora del consistori, "que ja destina cada any 300.000 euros a pagar part del deute de la reparcel·lació".

A banda de la sentència dictada ara, la zona de Can Coral acumula altres causes judicials creuades. L'Ajuntament va demandar la mateixa Building Factory per haver acabat les obres fora de termini. També està pendent de resoldre's un seguit de demandes d'indemnització presentades per alguns veïns descontents amb l'estat en què van quedar els carrers.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!