Ordenances 2023

El ple de Sitges aprova provisionalment les ordenances fiscals 2023

La proposta congela els cinc impostos locals, així com les taxes i preu públics, i manté les bonificacions, que s’amplien en nous supòsits, entre els quals, incentivar l’ús de les energies renovables

El ple de Sitges aprova provisionalment les ordenances fiscals 2023. Ajuntament de Sitges

El ple de Sitges aprova provisionalment les ordenances fiscals 2023. Ajuntament de Sitges

El Ple municipal ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals per a 2023. La proposta del Govern congela els cinc impostos locals i les taxes i preus públics, i manté tant les bonificacions com el sistema de fraccionament o ajornament del pagament. La intenció és no incrementar els impostos locals davant un possible escenari d'inflació i desacceleració del creixement econòmic del país. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat que “les Ordenances intenten mantenir l'equilibri entre ingressos i despeses” i ha avançat que “s’ha començat a treballar en el nou pressupost, ja que es veurà afectat per la situació econòmica i social, i afectarà al proper govern". La Regidora d’Hisenda, Carme Almirall, ha destacat la voluntat municipal per “no augmentar la pressió fiscal donades les circumstàncies socials i econòmiques que es preveuen els propers mesos”.

En el cas de L’IBI, el document aprovat proposa continuar amb el tipus general al 0,49%, congelat des de 2021, així com deixar el tipus diferenciat d’Oci i Hosteleria al 0,72, mantenint així la rebaixa aplicada el rebaixat el 2021. L'IBI manté també les bonificacions per a famílies nombroses amb rendes baixes.

Una de les principals novetats de les ordenances és l’aplicació d’un un nou gravamen per la utilització dels habitatges d’inclusió social de l’Ajuntament de Sitges. Així, l’Ajuntament regula “el preu simbòlic”, segons explica la regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, que hauran d’assumir les persones i famílies usuàries d’aquests habitatges. El lloguer serà proporcional a les seves rendes, de forma que l’ordenança no posa un preu a l’habitatge, sinó que aplica un percentatge del 10%, el 12% o el 18% en relació als ingressos de la unitat familiar, en funció de la seva capacitat econòmica. Quan aquesta capacitat sigui inferior i no puguin assumir el tram més baix, es fixa una taxa temporal fins que es resolgui la situació.

S’incorpora també un nou supòsit a l’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua), per adaptar l’ordenança fiscal a la llei, que millora la protecció de les persones orfes víctimes de violència de gènere. Aquestes persones estaran exemptes del pagament de la Transmissió de la propietat.

La resta de tributs locals mantenen les bonificacions i es desenvolupen els supòsits bonificables per incentivar l’ús de les energies renovables. No obstant i les bonificacions aplicables, el regidor de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Xavier Roig, ha avançat les ordenances contemplen “tant les bonificacions de l’IBI i la limitació de cobertura del 30% del preu de la instal·lació”, qüestions que es treballaran amb més detall en l’ordenança d’autoconsum.

La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Socialistes de Catalunya (PSC), Sitges Grup Independent (SGI), Guanyem Sitges (GS) i el Margalló (EM), i els vots en contra de Junts per Sitges (JxS), Comuns Verds Sitges (CVS) i els regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero, maria Lores i Ignasi Rubí.

Durant la sessió ha prosperat també, la modificació del preu públic del nou taller de conversa d’idiomes, impartit Centre de Formació d’Adults, i l’aprovació definitiva de l’actualització del preu de l’aigua (0,56 cèntims/mes) i clavegueram (0,34 cèntims/mes).

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local