Ple municipal

El govern de Vilanova es queda sol i no aconsegueix els suports per aprovar les ordenances de 2023

El Ple sí ha permès l'aprovació d'una modificació del pressupost municipal, per canviar previsions de finançament de diversos projectes

El govern de Vilanova es queda sol i no aconsegueix els suports per aprovar les ordenances de 2023. Ajuntament de Vilanova

El govern de Vilanova es queda sol i no aconsegueix els suports per aprovar les ordenances de 2023. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La proposta del govern municipal d'ordenances fiscals per al 2023 ha decaigut, en la sessió extraordinària del Ple convocada avui. La regidora d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Conxi Martínez, ha exposat els trets principals de la proposta, basada en la congelació d'impostos i taxes “per ser al costat de les persones davant el context de crisi econòmica i d'inflació”, i l'augment de les bonificacions “per afavorir el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i ajudar les petites i micro empreses”, ha afirmat.

La regidora ha argumentat que, malgrat els informes tècnics de la Intervenció municipal a favor d'incrementar els tributs davant la situació financera de l'Ajuntament, el govern ha posat per davant “congelar per fer més fàcil la vida a la ciutadania, treballant per una fiscalitat més justa i redistributiva”.

Els grups municipals de l'oposició, però, han votat en contra de la proposta del govern. Per part de Som VNG, el regidor Juanma Rodríguez ha trobat a faltar propostes per una major redistribució de la pressió fiscal. “Estem davant d'una crisi i se'ns proposa no prendre la iniciativa, quan el que ha de fer el govern no és tant congelar, sinó redistribuir”, ha manifestat.

La portaveu de C's, Erika Quintero, ha criticat en una línia similar que les modificacions proposades pel govern hagin estat insuficients: “han tingut l'oportunitat d'introduir millores substancials i s'han quedat amb petits retocs”, ha lamentat. Per part de la CUP, el regidor Guillem Bau ha afirmat que la política fiscal municipal ha de ser “justa”, d'acord amb criteris de progressivitat, justícia social i medi ambient. “Coincidim que aplicar increments en les famílies és mala idea, però cal trobar la manera de redistribuir la fiscalitat”, ha argumentat.

Des del grup del PSC, el principal retret al govern municipal ha estat de falta de negociació de les seves propostes. “El govern ha continuat actuant com si encara tingués majoria absoluta”, ha criticat el regidor Juan Luís Ruiz. En aquest sentit, ha dit, “per arribar a un acord s'ha de negociar, però vostès no han fet cap contraproposta”.

Tots els grups municipals de l'oposició, en la mateixa línia, han lamentat que no s'hagin incorporat les seves propostes a les ordenances fiscals, propostes que el govern municipal ha valorat inviables. Igualment, l'oposició ha retret al govern que l'any passat s'incrementés la taxa de la brossa per la implementació del porta a porta, i que no hi hagi previsió de reduir-la un cop s'ha desistit el contracte. La regidora Conxi Martínez ha recordat que cal avançar en una millora del servei de la recollida i en el reciclatge. “Com a municipi reciclem només un 26%, cal entendre que no reciclar bé comporta un cost molt més alt”, ha explicat.

Modificació del pressupost municipal

D'altra banda, el Ple sí ha permès l'aprovació d'una modificació del pressupost municipal, per canviar previsions de finançament de diversos projectes municipals. Aquestes modificacions, entre d'altres, permetran actualitzar l'avantprojecte de nova prefectura de la Policia Local, així com tirar endavant els projectes de millora de mobilitat subvencionats amb fons Next Generation.

Alguns dels projectes de millora de mobilitat s'havien previst finançar amb venda de sòl municipal, però en no haver obtingut aquests ingressos s'ha canviat la font de finançament a partir de la liquidació de projectes del fons FEDER comarcal i de l'endarreriment del projecte de millora de la platja Llarga.

Els grups de l'oposició han expressat les seves crítiques al govern municipal per “falta de previsió” quan es va aprovar el pressupost municipal “aprofitant que llavors tenia majoria absoluta”. No obstant, l'abstenció dels grups del PSC i de Som VNG ha permès aprovar el punt, amb l'objectiu que de no posar en risc la subvenció als projectes de mobilitat, que suposa una inversió de 4 milions d'euros a la ciutat els propers anys.

En el Ple d'avui ha pres possessió com a càrrec electe Elisenda Castillón Sòria, nova regidora del grup municipal de la CUP. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local