Ple municipal

L'IBI, les escombrafries i el rebut de l'aigua pujaran un 3'5% l'any que ve a Vilafranca

Regull: 'els ciutadans de Vilafranca són dels que menys impostos directes paguen en relació a d'altres ciutats del nostre entorn'

L'IBI, les escombrafries i el rebut de l'aigua pujaran un 3'5% l'any que ve a Vilafranca. Ramon Filella

L'IBI, les escombrafries i el rebut de l'aigua pujaran un 3'5% l'any que ve a Vilafranca. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple d'octubre de Vilafranca va portar l'aprovació de les ordenances fiscals de 2023 amb una pujada prevista del 3'5% de l'IBI (Impost de Béns Immobles), de la taxa de recollida d'escombraries i del rebut de l'aigua. La situació d'inflació desbocada i la crisi energètica global, han obligat l'Ajuntament, segons l'equip de govern, a aplicar aquestes mesures.

Els nous impostos i taxes locals es van acabar aprovant amb l'únic vot favorable dels dos grups de l'equip de govern (Junts per Vilafranca i el PSC), l'abstenció d'ERC i VeC i el vot contrari de la CUP i Ciutadans. El regidor d'Hisenda, Aureli, Ruiz va explicar que “l'increment de les ordenances és obligada davant la situació global que estem patint on la incertesa, a més, és màxima”. Ruiz va afegir que “les previsions assenyalen de cara el 2023 una disminució d'ingressos en concepte de pluvàlua que rondarà el milió d'euros i això afegit a la pujada dels costos de l'energia i la inflació, fa que el moment sigui especialment delicat”. Aureli Ruiz va recordar, al mateix temps, les bonificacions que s'han introduït en aquest apartat, la majoria vinculades a temes mediambientals.

Per la seva banda, l'alcalde, Pere Regull, va aprofitar la seva intervenció en el debat per assenyalar que “els ciutadans de Vilafranca són dels que menys impostos directes paguen en relació a d'altres ciutats del nostre entorn”. Regull va repassar les xifres que paguen els veïns i veïnes de Vilanova, Igualada, Cornellà o Barcelona, per posar en valor la menor pressió fiscal que hi ha a Vilafranca.

Des de l'oposició, ERC es va abstenir tot assenyalant que “el sistema de finançament dels ajuntaments és nefast i fins que això no canviï, no hi haurà manera de revertir la situació”. Noel Viñas (CUP) va queixar-se per “trobar-nos molt lluny d'una fiscalitat justa, ambiental i social” i VeC també va posar l'accent en la necessitat d'una fiscalitat que es distribueixi en funció de la riquesa i va decidir abstenir-se a l'espera del periode d'al.legacions que s'obre ara. Cs va votar en contra “perquè els ciutadans estan esgotats de pagar impostos”.

La sessió plenària també va discutir i aprovar cinc mocions. Una de VeC sobre l'assignació del 25% del pressupost de salut a l'atenció primària i dues d'ERC, una sobre l'exigència que s'inverteixen les inversions pendents en Rodalies i l'altra sobre la reclamació al Ministerio de l'Interior de la cessió al municipi de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil que està en desús. També van tenir llum verda dues mocions de Ciutadans, una sobre la creació del llibre d'estil dels mitjans de comunicació de SERCOM i una segona sobre l'elaboració d'un estudi de punts de recàrrega de

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local