Cohesió territorial

El Penedès debat el futur de la vegueria amb noves propostes per fer-la més funcional

La Fundació Futura Penedès ha organitzat una jornada de reflexió al voltant d'aquesta qüestió en la que hi han participat representants d'administracions públiques i d'empreses de l'àmbit privat

El Penedès debat el futur de la vegueria amb noves propostes per fer-la més funcional. Ramon Filella

El Penedès debat el futur de la vegueria amb noves propostes per fer-la més funcional. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El progressiu desplegament dels primers serveis territorials de la vegueria Penedès ha posat sobre la taula la necessitat de debatre el futur d'aquest nou ens administratiu. La Fundació Futura Penedès ha organitzat una jornada de reflexió al voltant d'aquesta qüestió en la que hi han participat representants d'administracions públiques i d'empreses de l'àmbit privat.

Durant la jornada es va posar de manifest que encara queda molt de camí per recórrer per a que la vegueria es converteixi en un element funcional de primer nivell que beneficïi el dia a dia de tots els ciutadans. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Xavier Lluch, va recordar que “ara per ara existeix molt desconeixement per part de la ciutadania sobre què és i quina funció fa la vegueria. Ens cal un esforç de tots plegats per apostar obertament per aquesta nova eina que tenim i tractar de difondre el màxim possible les seves capacitats”.

Entre els convidats a la jornada va destacar la presència del que va ser director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat i president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Rircard Font. Font va assenyalar que “la vegueria és una eina, però el més important de tot plegat és que el Penedès debati què vol ser i cap on vol anar en el futur. Fa falta tenir les idees clares en aquest aspecte per després iniciar polítiques i actuacions amb eines com la vegueria”.

Els participants a la jornada de Futura Penedès van constatar els importants reptes que les quatre comarques de la vegueria (Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf) han d'afrontar en un futur pròxim. Des de les conseqüències del canvi climàtic a la imprescindible millora de la mobilitat, un dels grans dèficits històrics del territori, van ser algunes de les inquietuds que els ponents van expressar amb més claredat. Josep Ametller, director general d'Ametller Orígen, va posar l'exemple del repte que implica el canvi climàtic per la seva empresa. Els nous paràmetres climàtics estan ja comportant les primeres modificacions en els sistemes de producció agrària i cal estar preparats per encarar el nou futur.

Igualment, es va posar en entredit per part d'alguns dels assistents que la vegueria sigui, a dia d'avui, un instrument administratiu realment útil i funcional. El desplegament dels serveis territorials són un primer pas, però la vegueria encara està molt lluny de ser un ens com la Diputació o, fins i tot, els consells comarcals que complieixi una funció pràctica que beneficiï el món local.

El debat també va servir per fer palès que la vegueria, això sí, engloba un territori amb un potencial demogràfic i econòmic de primer nivell. Al voltant de 500 mil persones viuen en els 72 municipis que la formen i, a més, tal i com va insistir Ricard Font, està ubicada en un lloc geograficament idoni. Les potencialitats que ofereix tenir a prop les árees metropolitanes de Barcelona i Tarragona “s'han de saber rendibilitzar en benefici propi”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local