Eleccions municipals 2023

Marc Segarra (Transformem VNG): “Entrem per la porta gran a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú”

El nou partit ha aconseguit el vot de 2.478 persones, amb una diferència de 310 vots amb ERC, i superant a Junts per Catalunya

Marc Segarra. Transformem

Marc Segarra. Transformem

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú canvia de colors. En les eleccions d’enguany tothom preveia uns resultats diferents i es podia albirar que els socialistes podien aconseguir una majoria. Però hi hagut una formació que ha irromput en els colors tradicionals i ho ha fet amb sorpresa. Transformem VNG és la tercera força política de la capital del Garraf, aconseguint tres regidors. El seu cap de llista, Marc Segarra, està molt satisfet pels resultats obtinguts i remarca que volen ser l’altaveu del veïnat dels barris de Vilanova i la Geltrú que, fins ara, diuen, no han estat escoltats al consistori.

Transformem VNG ha aconseguit representació amb 3 regidors, quina valoració en fa?

Entrem per la porta gran a l’Ajuntament. Vam dir que seríem la sorpresa d’aquestes eleccions i efectivament ha estat així. Hem aconseguit els números, hem tingut uns resultats magnífics, i entrem per la porta gran, quedant per davant de Junts per Catalunya, una formació que fins el 2019 tenia l’alcaldia d’aquest municipi.

S’ho esperaven?

Vist el context de descontent que hi ha hagut amb aquest govern, que ha estat latent i es va confirmar ahir a les urnes, creiem que l’única alternativa no podia ser només el Partit Socialista i, per tant, creiem que era el moment, i era la finestra de l’oportunitat per fer una plataforma municipalista amb gent arrelada als barris, del petit comerç, d’entitats... i és el que hem fet i ha funcionat. No hauria estat el cas en un altre context com, per exemple, el de la mobilització independentista, però vist el context actual era factible. A més, s’ha notat com molta gent ha recuperat la il·lusió, gent que no volia anar a votar, gent que no sabia a qui votar i ha vist una alternativa ferma i ho hem aconseguit. 

Quin paper jugaran al consistori?

La intenció és lluitar perquè els barris tinguin cabuda al consistori i fer d’altaveu de moltes entitats del municipi. Serem una corretja de transmissió del que s’escolta als barris, als nostres carrers, per millorar la vida de la gent dels barris i el comerç de proximitat.
Ara mateix estem molt contents pels resultats obtinguts. Quan ens vam constituir al desembre la nostra intenció era aconseguir tres regidors i arribar a aquest gairebé 10% dels vots i ho hem aconseguit. Vam fer una proposta molt ambiciosa i ha estat una feina brutal, carrer a carrer i amb molt poc pressupost. La fita és enorme, és històrica, que un partit nou, municipalista, sense el paraigua de formacions de Madrid o Barcelona, pugui ser tercera força i fregant una família política històrica com és ERC i superant a la post Convergència. No em correspon a mi decidir el que hem de fer o deixar de fer ara, tampoc sé quines són les intencions del Partit Socialista. Nosaltres som fidels als pilars que hem establert al nostre programa i a partir d’aquí correspondrà a l’assemblea si s’ha d’estar al govern, si s’ha d’estar a l’oposició i en quins termes. En tot cas, sempre serem constructius i venim a treballar per tenir un ajuntament més transparent, més obert, amb una comunicació bidireccional que arribi als barris i que la gent pugui participar, que se l’escolti mitjançant consells participatius.

Com valora la participació en aquestes eleccions municipals?

Ens agrada que la gent participi i que ho faci activament a la vida política perquè al final és significat de cohesió. La participació és la que esperàvem, ha estat semblant a la del 2011, i és evident que anava a ser més baixa que la del 2019, pel context d’aquell moment, però tot i així no ha sigut tan baixa com semblava que seria a primera hora del matí de diumenge. Tanmateix, és una llàstima que no hi hagi votat més gent, però entra en els paràmetres.

Ha estat complicat arribar a la tota la ciutadania de Vilanova i la Geltrú?

Sí, per a nosaltres que no hem tingut cap complicitat o cap ajut dels mitjans de comunicació, o molt poca, perquè no teníem representació. Ho hem hagut de fer boca-orella, posant paradetes cada cap de setmana i picant moltes portes... Estic convençut que no hem arribat a molta gent, perquè són molts barris, urbanitzacions... Les xarxes socials, concretament, Instagram ens ha funcionat molt bé. Havíem preparat una campanya in crescendo i les últimes accions hem tingut a moltes persones, 250 a l’acte de la plaça de les Neus. Ahir vam confirmar a les urnes que molta gent jove va agafar la nostra papereta, va ser molt maco. Hi ha un segment molt important de gent jove de la ciutat que ens ha votat, molta gent que votava per primer cop.

A banda de les xarxes socials, la xarxa més gran que hem construït ha estat el boca orella. Ahir, per exemple, ens trobàvem a gent gran que ens deia que era la primera vegada que no anava a votar al PSC perquè ens deia que ens coneixia, que som del barri, que hem treballat pel veïnat i va ser molt maco. De fet, als barris on tenim més gent implicada és on hem aconseguit millors resultats, com l’Esmeralda, Sant Joan, Molí de Vent, molts botiguers...

Quin futur, almenys a curt termini, preveieu?

Això era una feina de dues fases. Hem superat la primera que era entrar amb força i ara ens toca la fase 2, és a dir, la d’aturar-nos un moment, solidificar el que tenim, d’incorporar més gent al projecte, d’arribar als barris on no hem pogut arribar amb tanta força i preparar una alternativa encara més forta a nivell municipalista. Perquè s’ha demostrat que la fórmula que hem fet servir funciona. Es pot construir un partit que obeeixi la lògica municipalista, perquè ens ha votat gent que era convergent de tota la vida, d’esquerres, etc. i això és interessant, perquè es deixar de banda les diferències ideològiques, sempre seguint uns paràmetres, però mirant pel municipi. És una fórmula que funciona a molts municipis, com ha estat el cas de Terrassa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local