Eleccions municipals 2023

Montse i Joan Amat, els dos germans que han guanyat les alcaldies de Pacs del Penedès i de La Granada

Els nous alcaldes ho són per majoria absoluta i s'han convertit en un cas únic al conjunt de Catalunya

Montse i Joan Amat, els dos germans que han guanyat les alcaldies de Pacs del Penedès i de La Granada. Ramon Filella

Montse i Joan Amat, els dos germans que han guanyat les alcaldies de Pacs del Penedès i de La Granada. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Granada i Pacs del Penedès tenen, des del diumenge al vespre, una nova vinculació. Els respectius nous alcaldes dels dos municipis són germans i s'han convertit en un cas únic al conjunt de Catalunya. Montse Amat, 44 anys, va guanyar per majoria absoluta l'alcaldia de Pacs per Pacs Batega, mentre que Joan Amat, 41 anys, també es va imposar per majoria absoluta a La Granada per Entesa pel Progrés Municipal (EPM).

El primer que va tenir confirmació del triomf va ser Montse Amat. El seu germà va rebre la notícia en ple recompte de vots al seu poble i tal com assenyala, “vaig quedar tan sorprès que, per un moment, vaig deixar de comptar paperetes”. Cal tenir en compte que Pacs Batega ha desbancat de l'alcaldia l'espai polític de centre-dreta (representat per CiU i Junts) per primera vegada des de 1979.

Era la primera vegada que Montse Amat es presentava en una llista electoral. “Sempre he estat vinculada amb moltes associacions i entitats del poble, però mai havia pensat en entrar en política. Em van venir a buscar, em va agradar el projecte i fins aquí”, explica. El seu germà, en canvi, ha estat regidor de La Granada des de 2011 i cap de llista de la seva formació en dues ocasions (2019 i 2023). El 2019 es va imposar en número de vots, però no va accedir a l'alcaldia per l'acord dels altres dos partits que es van presentar als comicis.

La política no és gens aliena als germans Amat. El seu avi, Joan Domènech, ja va ser alcalde de La Granada entre 1979 i 1991 i la germana gran va ser regidora de l'ajuntament granadenc. “A casa sempre hem tingut present el món de la política”, explica Joan Amat i reconeix que “quan ens reunim per dinar els diumenges és bastant inevitable que la meva germana i jo acabem parlant del tema. Ho hem fet fins ara i, a partir d'ara, encara més”.

Els dos estan plenament disposats a ajudar-se mutuament al llarg de la legislatura. “Si col.laborem activament amb altres alcaldes i altres ajuntaments per molts temes, ho farem amb més motiu per ajudar-nos i solucionar els problemes de La Granada i de Pacs”, especifica Montse Amat. La nova alcaldessa de Pacs confessa que “el meu germà m`ha servit de guia en el procés que he viscut per entrar a l'ajuntament. Ell té bagatge acumulat i els seus consells m'han servit molt”

La que també esta vivint l'experiència amb màxima emoció és la mare dels dos alcaldes. “Està en un núvol”, indiquen els dos germans. De fet, ella és filla d'alcalde i ara també és mare de dos alcaldes. El proper 17 de juny, la família Amat viurà una jornada més que especial. A partir d'aquell moment, dos germans seran alcaldes oficials de dos pobles de l'Alt Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local