Mandat 2023-27

Juan Luis Ruiz (PSC) és investit alcalde de Vilanova i la Geltrú: “És temps d’una nova etapa de diàleg i acords amplis”

Els socialistes tornen al capdavant del govern dotze anys després, amb una majoria absoluta forjada amb ECP

Juan Luis Ruiz (PSC) és investit alcalde de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Juan Luis Ruiz (PSC) és investit alcalde de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de constitució del nou govern de Vilanova i la Geltrú ha començat puntualment a les dotze del migdia i amb aplaudiments del públic, que ha omplert el saló de plens i també el vestíbul, a l’entrada dels regidors i regidores del Partit Socialista. Després de la constitució de la mesa i comprovar les credencials presentades pels 25 regidors i regidores electes, han pres possessió dels càrrecs. A continuació, s’han establert els candidats a l’elecció de l’alcaldia, moment en què cada partit ha presentat el seu cap de llista, excepte Junts per Catalunya que no n’ha presentat cap.

Amb la votació a mà alçada, Juan Luis Ruiz ha obtingut el suport dels onze representants socialistes i els dos d’En Comú Podem, amb qui van signar aquesta setmana un pacte de govern. Ruiz ha rebut la vara per part de la fins ara alcaldessa republicana Olga Arnau entre l’ovació del públic del saló de plens vilanoví.

El nou alcalde de Vilanova i la Geltrú afronta aquests quatre anys de govern amb “ganes i energia”. En el seu discurs ja com a alcalde de la capital del Garraf, Ruiz ha remarcat que vol recuperar la confiança de la ciutadania amb l’administració local i per aconseguir-ho, ha dit, “cal humilitat”. En aquest sentit, s’ha compromès a tenir “un diàleg constant i sincer” amb la resta dels partits municipals, associacions i entitats i els agents socials i econòmics de la ciutat, “buscant sumar i acords, escoltant i parlant, per millorar la vida de les persones”.

L’alcalde ha estès la mà a la resta de regidors i regidores que configuren el plenari i també els ha demanat aquesta actitud dialogant per intentar aprovar tots els projectes amb majoria. Ruiz també ha definit l’actual govern acordat amb En Comú Podem com “un govern estable, de progrés, ecologista i feminista” que tindrà “una mirada curta, centrada en la millora de la vida quotidiana; i una mirada llarga, per planificar la Vilanova i la Geltrú del futur”. Per això, la política dels socialistes, ha comentat l’alcalde en el seu discurs, se centrarà en 10 àmbits: polítiques urbanes de transició ecològica; urbanisme verd; mobilitat que prioritzarà la salut; ciutat més neta i ordenada; protecció del comerç i aposta per a un desenvolupament local amb indústria, serveis i turisme industrial i del turisme, posant al centre la universitat; comunitat cuidadora; una ciutat feminista; una gestió púbica de compromís i de servei; un ajuntament que impulsi una transició digital no excloent; una política municipal que guanyi en democràcia, i una ciutat que mira al futur, per planificar de manera estratègica el model de ciutat dels propers anys, tant territorialment com econòmicament.

Per acabar, Juan Luis Ruiz ha destacat que vol recuperar “la millor versió de la nostra vila”, tenint com a referents i essent hereu de 3 alcaldes socialistes, Jaume Casanovas, Sixte Moral i Joan Ignasi Elena, sense oblidar-se de la resta d’alcaldes i alcaldesses que han passat per l’Ajuntament, amb qui comparteix “l’estima per la nostra ciutat”.  Ruiz ha volgut acabar el seu discurs com a alcalde amb una cita d’Ernest Lluch, pare de la sanitat pública: “el socialisme és portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possibles a les persones que viuen en societat. Des d’avui mateix, conscient del gran honor i la gran responsabilitat de ser alcalde d’aquesta meravellosa ciutat i des de la màxima humilitat, treballaré per portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possibles a tots i cadascun dels ciutadans i les ciutadanes de Vilanova i la Geltrú”, ha conclòs.

Discursos marcats pel diàleg i els acords

De menor a major, els diferents caps de llista han realitzat el seu discurs relacionat amb l’explicació de vot. El primer ha estat el cap de llista del Partit Popular, Carlos Remacha, qui espera que el nou govern busqui col·laboracions amb els partits de l’oposició. Remacha ha assenyalat que el seu partit “sempre anteposarà els interessos de la ciutat”, sent lleials, crítics i constructius.

En Comú Podem, a través de Iolanda Sánchez, ha fet un llarg discurs marcat per tot el que volen “sumar” per millorar la vida de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú. Sánchez ha dit que s’obre una nova etapa basada en “la suma de projectes per recuperar la il·lusió i l’esperança” i ha repassat algunes de les seves línies polítiques, com garantir una ciutat verda i sostenible, feminista, treballant amb tots el barris.

Per la seva part, el cap de llista de la CUP, Josep Manel Ametllé, ha indicat que el seu partit continuarà amb “la lluita al carrer” i pretén des del consistori configurar “un nou model per posar al centre les persones”. En el seu discurs, Ametllé ha lamentat que es torni al vell paradigma amb el govern socialista –rebent alguns crits des de la bancada del públic, per la qual cosa l’alcalde ha demanat respecte- i també que les companyes de Som VNG hagin quedat a un costat per l’entrada de Vilanova En Comú Podem.

El cap de llista de Junts per Catalunya, Jaume Carnicer, ha reconegut que aquests darrers quatre anys han passat factura al govern amb els republicans i ha insistit en la feina que hi ha per fer. Per això, faran “una oposició constructiva i eficient”.

El cap de llista de Transformem Vilanova, Marc Segarra, ha posat en relleu que defensaran les iniciatives amb les quals es van comprometre durant la campanya, afavorint la democràcia participava i s’ha compromès a vetllar per una administració “oberta, transparent i lleial”.

Per últim, la cap de llista d’Esquerra Republicana i anterior alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha destacat que continuaran treballant per la ciutat, per “fer-la més republicana, més competitiva, social, més verda i sostenible, més feminista...”. Ha recordat que les tensions de les arques municipals “no han ajudat a desenvolupar els projectes que voldríem” i espera que els van encetar, juntament amb Junts per Catalunya, els socialistes els mantinguin. Arnau s’ha dirigit al nou govern dient que trobaran a ERC “amb voluntat de servei, amb una oposició constructiva i propositiva, i no callarem quan vetllin pels seus interessos. No hem vingut a escalfar cap cadira, sinó a treballar”, ha afirmat. Abans de finalitzar, ha tingut especials agraïments amb la regidora de Junts per Catalunya, Blanca Albà, per ser “la meva mà dreta” durant aquests anys, i al regidor d’ERC, Jordi Medina, per la seva dedicació.

Ha tancat la ronda de discursos, la portaveu del PSC, Teresa Llorens, que ha ressaltat que els socialistes tenen per endavant “molts reptes”, entre ells, “enfortir la legitimitat de la institució municipal, la democràcia local i la qualitat”. Tots els grups municipals han tingut unes paraules per referir-se a la recuperació de la vida política entre la ciutadania, recordant, així, les dades d’abstenció del passat 28 de maig (que va ser del 47,18%, mentre que la participació va arribar fins el 52,81%).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local