Mandat 2023-27

Juan Luis Ruiz: “estem treballant per construir centenars d'habitatges socials abans que acabi aquest mandat”

El nou alcalde de Vilanova i la Geltrú explica les prioritats del nou mandat i els reptes de la ciutat: “hem de posicionar-nos més enllà de la ciutat, exercint la nostra capitalitat”

Juan Luis Ruiz. EIX

Juan Luis Ruiz. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El nou govern de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquesta setmana el cartipàs i les retribucions dels nous regidors, que suposen un estalvi de 12.000 euros respecte l'anterior govern, segons l'alcalde Juan Luis Ruiz, però un augment de la despesa, segons ERC.

Es redueix el cost polític respecte l'anterior govern. Vam agafar el que es va aprovar l'any 2019 per ERC, Junts i la CUP i allò era el topall màxim que teníem. Per això no entenem l'afirmació d'ERC, que van ser els únics que van dir que ens havíem augmentat els sous, perquè és fals i ho saben. En tot cas, els convido que reflexionin si a partir d'ara aquest ha de ser el seu tarannà a l'oposició, perquè és mentir i perquè van ser els únics que van dir-ho. Ni la CUP, que tradicionalment han qüestionat els sous, fins i tot els que ells mateixos han cobrat, van dir res que ens havíem apujat el sou. És poc elegant que una persona que ha estat alcaldessa fins fa 15 dies negui el mateix sou que ella ha cobrat fins fa 15 dies. De totes maneres, no van votar en contra d'aquest punt, es van abstenir.

Quines han estat les primeres passes que ha donat com a alcalde?

Solucionar temes urgents com la neteja viària. Vaig entrar el dissabte 17 com a alcalde i dilluns em reunia amb el gerent de la Companyia d'Aigües i m'explicava que no estava garantit el dispositiu de neteja l'endemà de la revetlla de Sant Joan. Vam tenir 4 dies per actuar i vull agrair l'esforç als treballadors i treballadores del servei que de manera voluntària i amb incentius van garantir que hi hagués no només la neteja de les platges i els carrers l'endemà de la revetlla, sinó també els propers caps de setmana, perquè fins ara no hi havia neteja viària els caps de setmana.

Aquesta setmana s'han anunciat millores al servei de recollida d'escombraries durant l'estiu.

El primer que vaig fer com a alcalde va ser parlar amb el director general de Valoriza per intentar reconduir la situació i fer un reforç que ja s'ha materialitzat. Aquesta setmana ha començat, gràcies a una redistribució i optimització dels serveis i també perquè l'empresa assumeix algunes despeses. Ens preocupa molt l'estat de la recollida de residus i paral·lelament a això començarem a prepara una nova licitació. En els propers dies, començarem les entrevistes amb tots els comerços i establiments de restauració de la ciutat per conéixer les seves necessitats en gestió de residus i fer un model el més adequat a la realitat que tenim.

Què passarà amb la ronda Ibèrica i els carrils bici de la ciutat, uns dels projectes que van marcar la campanya electoral?

El que em vaig comprometre durant la campanya electoral: per una banda, revertir la ronda Ibèrica, i d'altra, escoltar els informes de la policia local, ja que en aquest temps no se'ls ha tingut en compte. Hem de veure com podem millorar la mobilitat, garantint la seguretat. Faci el que es faci, caldrà fer un projecte que s'haurà d'aprovat i tindrà el seu temps d'exposició pública. Això trigarà mesos, però l'objectiu és intentar que abans del setembre es pugui encarregar aquest estudi sobre la ronda Ibèrica, però està clar que no només actuant sobre la ronda Ibèrica es resoldrà el problema de mobilitat a la ronda Ibèrica. Ara ens estem trobant que el fet de derivar tota la mobilitat per la rambla Sant Jordi i la rotonda de davant dels Mossos fa que es col·lapsi la ronda Ibèrica. Per això s'han de fer altres canvis en la mobilitat per tal de garantir que no tothom passi per la ronda Ibèrica.

El pacte de govern entre el PSC i els comuns s'ha de traduir en un Pla d'Actuació Municipal, quan tenen previst presentar-lo?

Abans de final d'any el volem que el Pla d'Actuació Municipal no només estigui aprovat internament, sinó que estigui explicat a les associacions de veïns i els agents econòmics i socials i que puguin fer les seves aportacions.

Quins són els reptes que ha d'assumir Vilanova i la Geltrú a mig termini?

Primer redreçar una mica la situació interna com a ciutat, especialment l'espai públic que és l'espai comú, en el que convivim, i també el que la gent veu quan arriba a la ciutat. Però la ciutat té necessitats en habitatge i ja estem començant a treballar per acabar aquest mandat amb la construcció de centenars d'habitatges socials. Tenim els solars per fer-ho, per tant, ja podem començar a activar-los i hem de comptar amb el suport de la Generalitat i el govern espanyol per tal que hi hagi més habitatges de protecció oficial a la ciutat. Hem vist com la meva companya Abigail Garrido ha anunciat 3,8 milions d'euros del govern d'Espanya per a habitatges socials a Sant Pere de Ribes. Això perquè no s'ha produït a Vilanova i la Geltrú? Doncs perquè a Sant Pere de Ribes hi ha hagut una alcaldessa que ho ha treballat. Una altra de les qüestions importants és no deixar ningú enrere: treballarem per garantir la justícia social i tothom pugui tirar endavant el seu projecte de vida a la nostra ciutat. I després hi ha temes de capitalitat que nosaltres volem projectar per posicionar-nos més enllà de la ciutat, exercint la capitalitat, per tal que ens tinguin present a l'Arc Metropolità. Volem tornar a l'aliança de l'Eix Diagonal amb Vilafranca, Igualada i Manresa per tornar a ser quatre municipis forts i potents amb necessitats molt comunes. L'Urbanisme també és un repte aquest mandat: aviat podrem anunciar la constitució del Consell Assessor Urbanístic i tirar endavant un nou pla general.

A finals d'estiu, Vilanova i la Geltrú serà seu de la Copa Amèrica de Vela, que pot representar per a la ciutat?

Hauria de ser una oportunitat, però també cal dir que ens hem trobat una mica de descontrol a l'Ajuntament. No hi havia ningú que coordinés aquest esdeveniment, aquesta setmana hem nomenat el Joan Carles Lluch per fer aquesta tasca ja que són molts els serveis implicats i ningú tenia una visió global i transversal del que representarà l'esdeveniment en mobilitat, seguretat, neteja, recollida de la brossa, etc... I després hem d'atendre altres compromisos de l'anterior govern que ens preocupen perquè s'han d'assumir una sèrie de despeses que no sabem quina és la partida pressupostària destinada a això: hi ha el compromís de posar busos llançadora, nous aparcaments... Aquests dies ens reunirem amb els responsables de la Copa Amèrica i veurem quins són els compromisos reals i després anirem a tocar a la porta de la Generalitat, ja que va ser qui va decidir que Vilanova fos seu de la Copa Amèrica.

Quina és la situació financera de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú?

És difícil perquè els recursos són limitats i les necessitats són moltes, però per això hi ha un govern, per prioritzar. Em sorprenen les afirmacions de la regidora d'ERC, que ha estat governant 5 anys, però vull llençar un missatge de tranquil·litat. De les converses amb el personal de l'Ajuntament, amb l'Interventor, en cap moment m'han plantejat una situació preocupant o insostenible. Hi ha una situació financera que s'està aixugant, com qualsevol família, i hi ha un marge per poder tirar endavant polítiques.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local