Mandat 2023-27

Juan Luis Ruiz (PSC): “L’error de l’anterior govern va ser imposar un model de Vilanova molt allunyat de la realitat”

L’alcalde enterra la pacificació de l’avinguda Francesc Macià i atura la creació de l’APEU amb els comerciants

L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz (PSC). ACN

L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz (PSC). ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz (PSC), atribueix el gir polític que ha fet l’Ajuntament al fet que l’anterior govern d’ERC, Capgrirem CUP i Junts “va voler imposar un model de ciutat molt allunyat de la realitat”. Es refereix així a projectes com la pacificació del centre. En una entrevista a l’ACN, Ruiz diu que el nou executiu de PSC i ECP no tirarà endavant la reforma de l’avinguda Francesc Macià i el nou carril bici que hi havia projectat. També avança que modificarà alguns aspectes de la mobilitat del centre a partir del setembre “per descongestionar la c-246”. D’altra banda, socialistes i comuns han aturat la creació de l’APEU (Àrea de Promoció Econòmica Urbana) a l’espera d’arribar a un consens amb els comerciants.

Ruiz ressalta que el nou govern té com a premissa “fer les coses ben fetes”. “No va tenir cap mena de sentit canviar la circulació de 40 carrers en un sol cap de setmana”, etziba, retraient a l’executiu sortint que no hagués preferit fer un desplegament progressiu de diverses mesures de pacificació “poc a poc, amb diàleg amb els veïns i els agents econòmics”. “Això és el que més va fer empipar la gent, i nosaltres no volem caure en aquesta manera de fer”, afegeix.

Reiteradament crític amb el model de pacificació desplegat a la ciutat, ara que Ruiz és alcalde ha encarregat a la Policia Local un informe que avaluï l’eficàcia i la seguretat dels canvis implantats, com a pas previ a fer un pla de mobilitat per tot Vilanova. Ja avança, però, que abans que arribi l’informe ja aplicaran al setembre alguns canvis puntuals “que evitin el col·lapse” de vies com la C-246.

“S’han de prendre mesures per millorar la mobilitat, i les prendrem, però no ens agradaria dedicar-nos tot el mandat a revertir projectes de l’anterior govern”, apunta Ruiz, que recrimina al govern liderat per la republicana Olga Arnau “que impulsés projectes que mai es van explicar al veïnat i que ara toca fer-ho als nous regidors”.

Un dels projectes més polèmics, encara en l’àmbit de pacificar la mobilitat, va ser la transformació de l’avinguda Francesc Macià, un dels eixos viaris i comercials de la ciutat. A grans trets, la intenció era replicar el model de transformació de la Rambla Salvador Samà, amb un nou carril bici a la calçada i la supressió de 150 places d'aparcament.

El projecte va enervar veïns i comerciants, que van recollir 1.500 signatures en contra. Ara PSC i ECP descarten tirar-lo endavant. “És un projecte que donem per aturat perquè anava lligat a un aparcament dissuasiu a l’Ortoll que no es farà, i perquè primer hem de redissenyar la mobilitat a la ciutat”, ressalta Ruiz.

Tampoc tirarà endavant el desplegament de recollida d’escombraries porta a porta generalitzat arreu de la ciutat. Entre les primeres accions del nou govern, Ruiz va anunciar fa poques setmanes que primer avaluarien com es podia instaurar aquesta recollida selectiva al comerç i la restauració, i deixarien per a més endavant la implantació a l’àmbit domèstic.

L’alcalde ressalta a l’ACN la voluntat de “diàleg” amb comerciants, restauradors i veïns. Amb els primers assegura que ja han iniciat converses per impulsar accions que reforcin l’activitat econòmica “més enllà de l’efecte que hagi pogut tenir el Parc Comercial de les afores o de la incidència del comerç on line”. Ruiz defensa que “cal ajudar el petit comerç sense imposicions”.

En aquest sentit, avança que el nou govern ha deixat “en pausa” la posada en marxa de la prova pilot de l’APEU, anunciada per l’executiu sortint a pocs mesos de les eleccions. La creació de l’APEU formava part del paquet d’inversions d’1,5 milions amb què l’Ajuntament es va proposar impulsar el govern local per a què no es ressentís de l’efecte del Parc Comercial. La previsió era que aquesta nova organització público-privada la formessin les 324 empreses dels carrers més cèntrics.

“Quan estàvem a l’oposició els comerciants em van venir a dir que no estaven d’acord amb crear una APEU perquè no era el moment i hi havia altres prioritats”, relata Ruiz, mentre assegura que PSC i Comuns prioritzaran l’opinió de Viu Comerç i el Gremi d’Hostaleia “perquè són ells els que saben què cal fer per atreure comdradors i ser atractius”.

Terrenys per a un nou hospital abans del 2027

D’altra banda, Ruiz afirma que aquest mandat l’Ajuntament perfilarà la modificació del pla general. Un dels aspectes cabdals que ha de resoldre el nou planejament és la fi dels convenis urbanístics amb INCASÒL sobre els terrenys urbanitzables a la Platja Llarga i definir on s’ubicacria l’anhelat nou hospital, anunciat per la Generalitat fa més de deu anys. L’alcalde lamenta que durant les últimes tres legislatures, amb alcaldies de CiU i ERC, “Vilanova no ha fet els deures” per reservar un terreny per a l'eventual futur hospital.

“Hem de fer els deures els propers mesos, no ens podem allargar més”, diu, i ressalta que cal aprovar el sector de l’Eixample Nord perquè el primer subsector tingui la pastilla urbanística necessària per fer aquest equipament. L’alcalde també subratlla que treballarà “per tornar a posar el nou hospital de Vilanova a l’agenda política”. Precisa que no farà “cap anunci prometent-ne la construcció” però sí que es compromet a impulsar una plataforma de ciutat que evidenciï davant la Generalitat per què el Garraf vol aquest nou equipament: “Exigirem al Govern allò que és necessari”.

Inversió hotelera i més pisos públics

Un altre dels propòsits del nou govern PSC-ECP passa per rellançar la projecció econòmica de Vilanova, tant en l’àmbit inversor com turístic. En aquest sentit, Ruiz confia en l’impacte econòmic directe i indirecte que pot tenir a la ciutat la celebració de la fase preliminar de la Copa Amèrica. “Vull quedar-me amb la imatge més positiva del turisme, i apostar per esdeveniments que ens situin al mapa internacional”, explica, tot assenyalant el turisme “com una important activitat tractora del comerç, la restauració, el patrimoni i les festes”.

En aquesta línia, l’alcalde avança que l’Ajuntament té damunt la taula un projecte privat per aixecar un hotel a la ciutat, fet que resoldria la falta històrica d’aquest tipus d’allotjaments en comparació a municipis veïns. Relata que el govern “està treballant amb un inversor que es podria instal·lar en un dels terrenys que ja hi ha reservats per a usos hotelers”, fet que assegura que “seria una bona notícia” per Vilanova. Amb tot, apel·la a la prudència i declina donar-ne més detalls “per no generar moltes expectatives”.

On sí que el govern ofereix més concreció és en la promesa d’ampliar el parc d’habitatge públic. L’Ajuntament ha signat recentment un acord amb amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el Ministerio de Transportes, Mobilidad y Agenda Urbana (MITMA) per a la promoció de fins a 196 habitatges destinats al lloguer social. Està previst que es construeixin en vuit solars de titularitat municipal “que l’anterior govern pretenia vendre”, lamenta Ruiz.

Aquests gairebé 200 pisos està previst que tirin endavant a través de col·laboració público-privada: el promotor aportarà un 86,5% de la despesa mentre que el MITMA n’assumirà el 13,5% restant. La mesura ha aixecat crítiques de part de l’oposició, que qüestionen que la ciutat estigui preparada per assumir promocions d’habitatge nou d’aquesta magnitud.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local