Ple municipal

El govern de Vilanova aprova un augment de taxes del 2,5% i de l'IBI del 4,5% per al 2024

L'augment global de preus de subministraments i productes i la situació econòmica de l'Ajuntament, motius del govern municipal per a l'increment de les ordenances l'any vinent

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Vilanova i la Geltrú ha aprovat un augment dels impostos i preus públics del 2,5% per al 2024 i de l'IBI del 4,5%.  Les noves ordenances i taxes es s'han aprovat aquest dilluns al ple municipal on el regidor d'Hisenda, Alfredo Villa, ha argumentat l'augment dels impostos pel context d'augment de preus de subministraments i productes, així com una complicada situació econòmica de l'Ajuntament, amb un estat de dèficit que comportarà la realització d'un pla de sanejament de cara al 2024. Villa ha detallat que es mantenen tots els supòsits de bonificacions per a situacions de vulnerabilitat i que són exepció d'aquestes modificacions l'impost de vehicles (IVTM) i el d'activitats econòmiques (IAE), que es congelen. Segons el regidor,  “l'augment anual per unitat familiar, tenint en compte els rebuts de les escombraries, l'aigua i l'IBI, anirà entre 32,66 € i 42,86 euros”, en funció del valor cadastral de l'habitatge. Una altra de les novetats és la recuperació de la bonificació per pagament avançat dels tributs al mes de gener, un 3%; i s'incorporen noves bonificacions per l'ús d'energies renovables i també una bonificació en el rebut d'escombraries per a les activitats econòmiques que estiguin agremiades.

Debat de les ordenances fiscals

Tots els grups municipals de l'oposició han votat en contra de la proposta del govern. Per part del Partit Popular (PP), el regidor Carlos Remacha ha qualificat la proposta d'ordenances de tenir “únicament finalitat recaptatòria per resoldre una situació econòmica recollida de govern anterior”. Des de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP VNG), el portaveu Josep Manel Ametller ha criticat la bonificació del 3% per al pagament avançat, “una mesura destinada a la ciutadania amb més recursos”, ha dit. Ametllé ha expressat que es tracta d'una “proposta de mínims”.

Per la seva banda, el regidor Jaume Carnicer, del grup de Junts per Catalunya (JxCat), ha manifestat que la situació econòmica a l'Ajuntament té l'origen dotze anys enrere. Igualment, ha retret al grup del PSC que fa un any recomanés al govern d'aquell moment “l'augment zero” de les ordenances, quan ja hi havia un context d'increment de preus de subministraments i que en canvi “ara no es vegi cap altra mesura que un augment”. Igualment, per part de Transformem Vilanova i la Geltrú (Transformem VNG), Sílvia Fernández ha manifestat el desacord per “l'impacte negatiu que l'augment produirà en la ciutadania”, i ha reclamat mesures “que alleugereixin les càrregues econòmiques”.

Per part d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Conxi Martínez ha retret al govern municipal que no hagi tingut en compte les seves propostes, així com una falta de debat. “Vostès sempre ens reclamaven consens amb entitats i agents econòmics, i ara només han anat a informar”, ha afirmat. Els grups de l'oposició han criticat també al govern la creació de tres nous càrrecs de coordinació interna a l'Ajuntament, donada la situació econòmica.

Els grups municipals del govern, Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Vilanova en Comú Podem (VECP), han defensat la proposta del govern i han respost a les crítiques. Iolanda Sánchez, portaveu de VECP, ha apuntat les prioritats del govern, com són la recollida d'escombraries o la neteja, “perquè venim de situació molt deteriorada de fa anys”, així com promoure una política integral d'habitatge i l'impuls de comunitats energètiques.

En nom del PSC, la portaveu Teresa Llorens ha reivindicat el govern municipal com a “govern d'esquerres i progressista, consicents de les dificultats i el patiment de moltes famílies, per això preveiem bonificacions per ajudar a pal·liar aquest esforç”. Així mateix, ha reclamat “menys demagògia” a l'oposició i ha manifestat que “és moment d'assumir responsabilitats per redreçar les finances”. Govern actual i govern anterior s'han intercanviat acusacions sobre la situació econòmica de l'Ajuntament.

Altres punts destacats de la sessió plenària han estat l'aprovació d'un suplement de crèdit, per import de 120.000 euros, per fer front a l'augment d'ajuts d'emergència social, així com l'actualització de la redacció del Pla municipal de Prevenció d'Incendis forestals fins al 2028. També s'ha fet efectiva la modificació del Reglament de Participació Ciutadana per tal que els sindicats tinguin el tracte d'entitats i organitzacions que puguin defensar les mocions presentades al Ple.

Adhesió a la Xarxa pel Dret al Temps

L'apartat de mocions ha contingut deu propostes dels grups municipals. Ha obtingut llum verda la proposta presentada conjuntament per PSC, VECP, ERC i JxCat, per l'adhesió a la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, impulsada fa un any pel Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. La principal missió de la Xarxa és crear i difondre coneixement sobre l'organització del temps, amb perspectiva de gènere, així com facilitar l'intercanvi d'experiències i fomentar la col·laboració entre els agents clau de Catalunya per treballar en la garantia del dret al temps a tota la ciutadania.

Igualment, s'ha aprovat la creació del Consell Econòmic i Social de Vilanova i la Geltrú, a proposta d'ERC, com a òrgan consultiu i de participació ciutadana per analitzar, consultar, debatre i proposar millores en els assumptes i matèries que incideixen de forma directa o indirecta  al desenvolupament econòmic i social de la ciutat.

Les platges han ocupat avui part del debat de les mocions. D'una banda, s'ha aprovat una proposta d'ERC per reordenar-ne la nomenclatura, mentre que ha decaigut una proposta de Transformem VNG per promoure un pla integral de seguretat a les platges.

En canvi, sí ha tirat endavant per unanimitat una altra proposta de Transformem, per la retransmissió dels plens municipals en llengua de signes. La proposta, impulsada per l'Associació de Veïns del Prat de Vilanova i exposada per Enric Vargas Aneas, amb interpretació en llengua de signes a càrrec de Tània Puig Cañadillas, ha reclamat el dret de tota la ciutadania d'accedir a la informació sobre el que passa a la ciutat. La moció s'ha aprovat, amb el compromís del govern municipal, tal com ha manifestat la regidora d'Inclusió, Míriam Pérez, de treballar en un pla d'acció per fer una proposta que vagi més enllà de les retransmissons dels plens.

Mocions per millorar la mobilitat a la C-246a

El grup municipal de Transformem VNG ha presentat encara una altra moció, en aquest cas per a la implantació d'una rotonda a la C-246a, a la cruïlla amb l'avinguda de la Torre del Vallès, com a mesura per fer reduir la velocitat en aquest punt i millorar la seguretat del veïnat. Ha exposat la moció Enrique López, en nom de l'Associació de Veïns de l'Aragai, qui ha denunciat els casos de sinistralitat viària que es produeixen a la zona.

El regidor de Mobilitat, Gerard Llobet, ha manifestat el compromís del govern municipal amb la creació d'aquesta rotonda i la implementació de mesures per reduir l'índex de sinistralitat en aquest punt. En aquest sentit, ha explicat, cal cercar finançament i redactar el projecte corresponent, per al qual es preveu comptar primer amb un estudi global entre la connexió de la C-31 fins a aquest indret. L'encàrrec d'aquest estudi s'ha acordat en el debat d'una altra moció, en aquest cas presentada pel grup municipal del PP, per la millora de la seguretat en els accessos al Prat de Vilanova i al Racó de Santa Llúcia de la C-246a.

D'altra banda, s'ha aprovat la moció presentada pel grup de VECP per rebutjar les actituds sexistes i masclistes en l'àmbit esportiu, com les protagonitzades per l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales. No ha tirat endavant, en canvi, la moció del grup de JxCat, de suport a l'exconseller Miquel Buch i al sergent Lluís Escolà. Finalment, a proposta del grup municipal del PP, s'ha aprovat anul·lar els acords de Ple sobre la col·locació de la bandera estel·lada al balcó de la Casa de la Vila amb motiu de la Diada de Catalunya i en altres dates.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local