Mandat 2023-27

La millora dels carrers i de la recollida de les escombraries, prioritat del govern de Vilanova els propers quatre anys

PSC i En Comú Podem presenten un Pla d'Actuació Municipal que també preveu una biblioteca al barri de Mar i que reclamarà el nou hospital del Garraf a la ciutat

Audiència pública del govern de Vilanova i la Geltrú per presentar el Pla d'Actuació Municipal (PAM). Míriam de Lamo

Audiència pública del govern de Vilanova i la Geltrú per presentar el Pla d'Actuació Municipal (PAM). Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Millorar notablement l'espai públic a través del reasfaltament de carrers i de l'optimització de la neteja viària i la recollida de les escombraries és una de les prioritats de l'equip de govern de Vilanova els propers quatre anys. Així ho va exposar a l'audiència pública celebrada ahir dijous a la tarda a Neàpolis, on el PSC i Vilanova En Comú Podem van presentar el pressupost d'enguany i el Pla d'Actuació Municipal (PAM), que engloba les principals actuacions d'aquest mandat. “Volem una ciutat més neta i ordenada”, va assegurar l'alcalde, Juan Luis Ruiz, que va explicar que cada any es destinarà “una partida específica per reasfaltar carrers” i que preveu que la nova licitacio del servei de recollida de la brossa estigui llesta abans de l'estiu. Durant l'acte el govern també va esmentar la necessitat d'un nou pla general que ampliï el sòl destinat a activitat econòmica, l'estudi d'un nou aparcament soterrat i el compromís per seguir reclamant la construcció del nou hospital comarcal a Vilanova.

Ruiz va destacar que el pressupost, de 101 milions d'euros, inclou una partida de 450.000 euros per “reasfaltar carrers molt malmesos” i 300.000 euros per millorar l'estat de les voreres, amb un pla de manteniment que té com a objectiu “fer-les més accessibles”. “No estem satisfets de com està la ciutat pel que fa a la neteja i la recollida de residus”, va apuntar el regidor Gerard Llobet, responsable, entre d'altres, de les regidories d'Urbanisme, Projectes i Obres, Transports i Mobilitat, i Serveis Urbans i Manteniment. També es reforçarà el servei de jardineria, pendent d'una nova licitació i amb una partida ja pressupostada de 300.000 euros. Llobet va reconèixer els problemes d'aparcament al centre i va dir que el futur pla de mobilitat “haurà de resoldre qüestions com algun nou aparcament soterrat que hauria de tenir la ciutat”. Un altre dels objectius serà iniciar els treballs del nou pla general d'ordenació urbanística durant aquest mandat. “No tenim sòl per a activitat econòmica planificada en aquest pla general”, va afirmar el regidor d'Urbanisme. D'altra banda, la regidora de Participació Ciutadana, Plans d'Actuació als Barris, Habitatge i Rehabilitació, Emergència Climàtica i Espais Naturals, Iolanda Sánchez, va parlar del compromís de construir 176 habitatges públics a Vilanova, assegurant que actualment s'està treballant en el plec de condicions.

Reivindicació del nou hospital

El PAM inclou el compromís de “reactivar l’acord amb la societat civil per reclamar al Departament de Salut que posi en marxa el procés de construcció del nou hospital comarcal a Vilanova i la Geltrú”. “Estem fent passes, des de l'alcaldia s'està treballant per tenir un nou hospital a la nostra ciutat”, va assegurar la primera Tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni Cultural, Escoles Municipals, Memòria Històrica, Igualtat, Feminisme i LGTBI, i Civisme, Convivència i Mediació, Teresa Llorens. En el torn de preguntes de la ciutadania, l'alcalde va destacar que la sanitat “és una qüestió que preocupa”. “Volem ser molt prudents, no llançar falses expectatives, i no fer demagògia al voltant d'aquesta qüestió. A mida que es vagin fent passes i es vagin assegurant actuacions les anirem anunciant”, va dir Juan Luis Ruiz, que, no obstant, va deixar palesa la demanda per part del govern “que hi hagi un moviment de tot els agents, de la ciutadania en general, per liderar aquesta necessària reivindicació”. “D'aquí poc s'anunciarà una sèrie d'inversions als Camils del 2024 al 2027. Són necessàries per mantenir la mateixa activitat en condicions dignes, perquè allò cau. Necessitem anar més enllà, per això ho reivindicarem i treballarem en aquest sentit”, va assegurar l'alcalde. El govern reclama també la recuperació de les urgències els caps de setmana al CAP de Sant Joan.

La tercera biblioteca, a l'Espai de les Calderes

Un altre dels projectes esmentats durant la presentació del pla va ser la planificació d'una tercera biblioteca que estaria ubicada a l'Espai de les Calderes, al barri de Mar. Es tractaria d'”un equipament cultural i cívic, un espai de referència a la ciutat”, segons Teresa Llorens. L'Ajuntament destinarà 240.000 euros al projecte executiu de l'edifici. D'altra banda, també es realitzarà el projecte de reforma del parc de Ribes Roges i l'ampliació dels seus equipaments, una actuació que rebrà dos milions d'euros en total i que compta amb una partida pressupostada de 800.000 euros enguany. En aquest cas també està pendent la redacció del projecte, que, segons el govern comptarà amb la participació ciutadana.

La ciutadania assistent va interessar-se, entre altres qüestions, per les actuacions al barri de la Marina, la situació de la sanitat, la contractació d'empreses externes a l'Ajuntament, la reposició d'arbrat, i la sequera. En aquest darrer cas, l'alcalde va anunciar que s'està treballant en la recuperació de pous, i que l'Ajuntament ja ha fet arribar a l'Agència Catalana de l'Aigua la demanda de poder aprofitar l'aigua provinent de la depuradora que actualment es vessa al mar i que, amb un tractament específic, podria reutilitzar-se per netejar carrers, per regar o per a usos industrials. Segons Juan Luis Ruiz, aquesta iniciativa, que requereria d'una inversió per part de l'ACA i també per part de l'Ajuntament, permetria “disposar de molts metres cúbics d'aigua” per a la ciutat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local