Novetats a la vegueria

El Govern reformarà la c-15z entre Olèrdola i Sant Pere de Riudebitlles per prioritzar el pas de tractors i bicicletes

La Generalitat refreda la posada en marxa d’un bus exprés a l’Eix Diagonal que uneixi Vilanova, Vilafranca i Igualada

El Govern reformarà la c-15z entre Olèrdola i Sant Pere de Riudebitlles per prioritzar el pas de tractors i bicicletes. ACN

El Govern reformarà la c-15z entre Olèrdola i Sant Pere de Riudebitlles per prioritzar el pas de tractors i bicicletes. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Territori reformarà la c-15z a l’Alt Penedès entre Olèrdola i Sant Pere de Riudebitlles per convertir-la en una alternativa a l’Eix Diagonal amb prioritat per a tractors i bicicletes. El Delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, ha anunciat una inversió de 13 milions d’euros. L’obra es farà en tres trams, el primer dels quals va de Vilafranca a Sant Pere de Riudebitlles amb un pressupost de 6 milions. La previsió és que les obres comencin a mitjans 2025 i acabin el 2027. D’altra banda, preguntat per l’anunci de posar en marxa enguany un bus exprés a l’Eix Diagonal entre Vilanova, Vilafranca i el Vendrell, Alquézar ho ha refredat i ha dit que de moment estan fent els estudis per valorar la demanda.

Alquézar ha detallat que la reforma de la c-15z -l'antiga carretera que unia Vilafranca amb Igualada- és una obra complementària al desdoblament recent de la c-15, coneguda com a Eix Diagonal. Ha admès que era una demanda històrica del sector agrari. “Fa més de dos anys que es va començar a planificar i és evident que faltava afrontar la petició per millorar la mobilitat dels tractors”, ha dit el delegat penedesenc durant la trobada anual de balanç amb la premsa celebrada aquest dimarts.

La previsió de la Generalitat és que el Departament de Territori liciti les obres del tram central durant aquest any. La segona fase del projecte serà per reformar el tram d’Olèrdola a Vilafranca del Penedès, i Alquézar ha dit que el redactat de l’obra estarà enllestit properament. Restarà un tercer tram entre Sant Quintí de Mediona i Sant Pere de Riudebitlles que encara no està redactat “i sobre el qual s’hi continua treballant”.

Alquézar ha explicat que la reforma de la c-15z es planteja amb un format “força innovador” de 2-1 carrils, de manera que hi ha un vial central amb prioritat per a tractors i vehicles a baixa velocitat, i al costat un carril bici. Així, els cotxes podran seguir utilitzant aquesta via “però passaran a ser secundaris”. Ha recalcat que la reforma pretén “garantir la seguretat dels vehicles agraris i generar oportunitats de vertebració turística”.

Pel que fa al transport públic a l’entorn de l’Eix Diagonal, el delegat del Govern ha apuntat que la Secretaria de Mobilitat està treballant en una reforma “integral” de la xarxa de bus interurbà i ha garantit que des del Penedès s’està analitzant tota la mobilitat “en el sentit ampli de la vegueria”.

“Volem veure el detall de l’ús del transport públic per a usos diversos, però també quines necessitats hi ha en transport escolar i vinculat a altres aspectes com la justícia”, ha precisat, tot afegint que la línia de bus exprés entre Vilanova, Vilafranca i Igualada es valorarà en el marc d’aquests estudis. D’aquesta manera, ha evitat afirmar si es podrà posar en marxa aquest 2024.

L’ampliació de l’Hospital del Vendrell, a punt de començar

Pel que fa a les inversions desplegades al territori durant els darrers anys, Alquézar ha tret pit dels diners que la Generalitat ha destinat a l’àmbit de la salut, fent especial referència als quatre hospitals, que sumen 130 milions d’euros. D’aquests, gairebé la meitat són per reformar i ampliar els centres del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, mentre que uns 25 milions són per a l’Hospital d’Igualada i prop de 40 per a l’ampliació de l’Hospital del Vendrell.

Sobre aquest darrer centre, l’acord per fer un nou edifici que complementi l’actual es va anunciar fa mes d’un any. Alquézar ha negat que durant tot aquest temps no hi hagi hagut avenços i ha dit que l’efecte inflacionista també ha condicionat el redactat de la futura obra. Ha garantit que el projecte està gairebé definit, amb la previsió que de forma “imminent” el consell executiu del Govern aprovi el conveni per tirar endavant la construcció de l'ampliació. “Sense cap mena de dubte, les obres començaran el 2024”, ha recalcat.

Obertura d’Oficines d’atenció al ciutadà

D’altra banda, Alquézar ha destacat el desplegament d’una desena de Serveis Territorials assolit durant els tres anys al capdavant de la delegació, amb vuit oficines descentralitzades al conjunt de les quatre capitals de comarca. Ha assenyalat especialment l’obertura de les oficines d’Educació, des de les quals s’articularà la designació de les places de mestres i professors i ha anunciat que la Generalitat està treballant per crear seus de referència a cadascuna de les quatre ciutats.

D’aquesta manera, la intenció és agrupar els serveis territorials que hi ha designats a Igualada, Vilafranca, el Vendrell i Vilanova en quatre edificis on també s’hi puguin posar en marxa oficines d’atenció al ciutadà. “Volem un espai únic a cada ciutat”, ha refermat Alquézar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local