COMARCA

La recuperació sembla anar-se materialitzant

Informe ADEG de Conjuntura Econòmica corresponent al 4t trimestre de 2009

VD 24-02-2010 13:10 Lectures 549

Arxivat a:

El contingut optimisme que permeten mostrar els indicadors globals es pot traslladar a l’anàlisi de les tres comarques de l’àmbit Penedès-Garraf. La disminució de la intensitat tant de la destrucció dels llocs de treballs com de la desaparició de centres de treball ha continuat en els darrers tres mesos de l’any i ja és un fet comú a pràcticament tots els sectors econòmics de les tres comarques. La caiguda dels llocs de treball se situa, en termes interanuals, en el –4,1% a l’Alt Penedès, el –8,0% al Baix Penedès i el –7,3% al Garraf. No obstant, alguns elements negatius, com l’elevada desocupació, fan que encara s’hagi de mostrar una certa cautela a l’hora d’emprendre l’anàlisi de la situació, ja que –de la mateixa manera que en el context nacional i internacional–, no es pot descartar el risc que l’actual escenari de “V” es pugui acabar transformant en un escenari de “W”, és a dir, de doble recessió.

La recuperació que sembla anar-se materialitzant dependrà de l’evolució futura dels sectors clau de cada comarca, ja que només una recuperació més decidida en sectors com el comerç, la indústria o la construcció permetrà consolidar la tendència iniciada l’anterior trimestre.

En aquest sentit, la situació del comerç, que no acaba d’arrancar a cap de les tres comarques, compromet la recuperació del sector serveis, tot i la millora de la immobiliària i els serveis empresarials i l’hoteleria a l’Alt Penedès i el Garraf i el bon comportament general de la sanitat i els serveis socials, l’administració i la seguretat social i l’educació. Pel que fa a la construcció, el sector experimenta una atenuació de la seva caiguda a les tres comarques, abandonant les taxes tan negatives de trimestres anteriors, tot i que les esperançadores xifres d’habitatges iniciats durant el segon trimestre a l’Alt i el Baix Penedès no només no s’han estès al Garraf, sinó que no s’han tornat a produir. La indústria, al seu torn, tot i que les xifres van millorant i la caiguda sembla moderar-se, continua amb la dinàmica recessiva.

Malgrat tot el comentat anteriorment, la destrucció d’ocupació encara no s’ha frenat i, per tant, l’atur continua incrementant-se a les tres comarques esdevenint, com a tot arreu, el principal mal de cap econòmic. De fet, l’any 2009 tanca amb 28.485 persones aturades en el conjunt de les tres comarques. En aquest sentit, la crisi que ara sembla que comença a superar-se deixa un elevat contingent de persones aturades, que forçosament caldrà tornar a recol·locar, si es vol que la recuperació econòmica sigui sòlida.

Informe ADEG de Conjuntura Econòmica corresponent al 4t trimestre de 2009


Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No