Memòria 2013

Creix l'activitat del Defensor de la Ciudania a Vilanova

Josep Ibars va destacar ahir al ple extraordinari '“l'esforç del govern per promoure la cohesió social'

Va recomanar a l'Ajuntament la incorporació en les pdas de la policia local d'un dispositiu fotogràfic per evitar errors a l'hora de prendre nota

Redacció Vilanova i la Geltrú 08-04-2014 17:55 Lectures 936

El Defensor de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú, Josep Ibars, va presentar ahir la memòria d'actuacions de l'any 2013. Ibars va presentar les dades de la seva gestió en un Ple especial, on va destacar “l'esforç del govern per promoure la cohesió social” i va elogiar la bona feina que estan portant a terme a la ciutat entitats del tercer sector i el personal de serveis socials davant de persones amb major risc d'exclusió.

El Defensor va fer públiques les dades de l'any passat, va fer algunes recomanacions a l'Ajuntament i també va valorar positivament algunes iniciatives com ara l'impuls “d'òrgans de control de la pròpia administració com el codi d'ètica i bon govern i les assemblees municipals obertes, en la línia de fer una administració més moderna i transparent”.

L'any 2013 l'oficina del Defensor de la Ciutadania va registrar un augment de la seva activitats, amb un total de 253 actuacions. D'aquestes, 135 van ser visites, 4 recomanacions i 114 expedients. En aquest darrer apartat és on hi ha un creixement més notable, del 72% respecte el 2012. Del total d'expedients oberts, 71 van ser consultes i 38 queixes, 3 de les quals es van derivar al Síndic de Greuges.

Fruit de les diverses peticions ateses, Josep Ibars va recomanar a l'Ajuntament la incorporació en les pdas de la policia local d'un dispositiu fotogràfic per evitar errors a l'hora de prendre nota. També va suggerir que en les denúncies de trànsit, quan l'agent no pot lliurar la denúncia, no és apropiat que es s'escrigui que “està absent el conductor” si el vehicle està circulant i en moviment.

La tercera recomanació del Defensor va ser per demanar de nou tots els esforços i mitjans possibles per aconseguir cessió d'habitatges buits a la borsa gestionada per l'Ajuntament.

La manca de mesures de seguretat a les pistes poliesportives de Ribes Roges va ser motiu de la quarta recomanació del Defensor, que va demanar a l'Ajuntament que reclami a Ports de la Generalitat protecció per aquest espai.

En les intervencions dels representants dels diferents grups, primer va parlar el regidor no adscrit Francis Àlvarez, que va agrair la feina del Defensor i va dir que “prenia nota” de les seves recomanacions i que en faria el seguiment.

Iolanda Sánchez, portaveu d'Iniciativa per Catalunya-verds (IC-V), va començar destacant de Josep Ibars “la seva actitud com a defensor, crec que ho clava, la situació en la que ens trobem com a ciutat com a país, se l'ha de felicitar (...) L'objectiu que tenia d'apropar al ciutadà la institució del Defensor l'ha sabut fer, ha trobat aquest caire de necessitat social que tenia aquest defensor”. Per altra banda Sánchez va dir que trobava a faltar el seguiment dels expedients del defensor de la ciutadania en les comissions.

El portaveu del la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Marc Font, es va sumar als agraïments a Josep Ibars i a totes les persones i entitats que lluiten contra l'exclusió social. Font també va voler agrair el paper de moderador de Josep Ibars en l'Assemblea Municipal Oberta (AMO). “Vam creure que era la figura idònia, veiem que va ser un encert, i també que sigui qui ell qui faci el seguiment de les propostes aprovades”. El portaveu de la CUP però va lamentar que la tasca del Defensor “s'acabi només en suggeriments i recomanacions. Mirem d'obrir alguna finestra perquè sobretot el defensor pugui presentar les seves propostes directament em aquest ple.”

Carmen Rodríguez, en nom del Partit Popular, va agrair la dedicació d'Ibars i va valorar positivament el fet que “creixen les consultes a l'oficina del Defensor i això és una gran noticia, és una preocupació pels drets de les persones.” La representant del PP va parlar també de l'AMO i va posar l'alerta sobre el fet que algunes propostes no es compleixin “i això crea frustració.”

Per Joan Ignasi Elena, portaveu del Partit del Socialistes de Catalunya (PSC), és “digne de subratllar el compromís amb les altres de persones com a defensor de la ciutadania, i en relació de totes les entitats de la nostra ciutat, perquè la gent ho passi el menys malament possible.” Elena va posar l'accent en el treball que cal fer perquè totes les persones tinguin accés a la mateixa informació. “En aquest sentit s'hauria de fer un esforç perquè aquests serveis que atorga l'Ajuntament al conjunt de ciutadans arribin a tothom. Un cas són les bonificacions.”

Glòria Garcia, portaveu de Convergència i Unió va posar de relleu que l'Oficina del Defensor “s'ha transformat en un referent per resoldre conflictes”. Garcia va voler recordar que l'Ajuntament ha posat en pràctica aquest any “nous mecanismes de comunicació i transparència, com l'AMO i el codi d'ètica, en aquesta línia de compromís i d'impuls de polítiques de compromís social” i va desitjar que el defensor continués treballant en la mateixa línia.

Per acabar la presentació de la memòria del Defensor, l'alcaldessa, Neus Lloveras va expressar el seu agraïment a Josep Ibars de part de tot el consistori per “la feina que està realitzant per garantir el dret de la ciutadania a una bona administració.” Sobre les recomanacions de Defensor, Lloveras va dir que en premien nota i seguirien treballant per millorar l'Ajuntament. 


Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No