ELECCIONS MUNICIPALS 2015

ERC proposa a Vilafranca "avançar cap a la suficiència energètica"

Els republicans es presenten com el referent de l’ecologisme a Vilafranca i com a garantia d’unes polítiques que avancin cap a a la sostenibilitat i la preservació de l’entorn natural

Redacció Vilafranca del Penedès 07-05-2015 17:49 Lectures 935
ERC. ERC proposa a Vilafranca

ERC. ERC proposa a Vilafranca "avançar cap a la suficiència energètica"

La candidata a l’alcaldia d’Esquerra Republicana, Mònica Hill va presentar juntament amb altres persones de la candidatura les propostes sobre l'àmbit de medi ambient i sostenibilitat. Segons Hill “L’entorn natural que tenim al voltant de la vila és molt potent. Com a capital de comarca que som, hem de preservar aquest entorn i aquesta economia com si fos la joia més preuada que tenim. Perquè sense comarca no hi ha Penedès, ni enoturisme, ni Vinseum, ni Capital del Vi i cal estar activament al costat de la pagesia”. Hill també va apuntar que “hem de resoldre les situacions de pobresa energètica no només amb inversions socials sinó també avançant cap a un nou model energètic que trenqui els lligams amb els actuals mètodes oligopòlics i que avanci cap a la sobirania energètica, apostant per les energies renovables i la descentralització de la producció energètica”.

Per ERC aquestes propostes volen situar una nova política verda pel proper mandat que permeti planificar i desenvolupar una acció encarada a reduir i reciclar els residus, preservar i potenciar l’entorn, treballar per aconseguir la suficiència energètica de Vilafranca i tenir una mobilitat sostenible i eficient.

En aquest sentit Hill va avançar que ERC aprovarà un Pla Local de Residu Zero per desenvolupar i concretar les accions per reduir els residus de la vila i anar avançant cap al reciclatge del 70% dels residus generats, o la implementació al centre de la vila de la recollida selectiva porta a porta, ampliable a altres zones de la vila. Altres propostes al voltant dels residus és la implantació de sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos amb la col·laboració dels comerços, les bonificacions per l'ús de les deixalleries, o avançar en la implantació de sistemes de pagament per generació de residus (comercial).

Un altre dels àmbit on ERC centra el programa és en l’autosuficiència energètica. Tal com va explicar Juli Silvestre, número 4 de la llista, des d’ERC consideren que per fer front a l’actual model que penalitza l’energia renovable i que està lligat a les grans empreses, des de l’Ajuntament cal plantejar alternatives com per exemple l’impuls de les plantes de biomassa i altres energies renovables, desenvolupar un pla d’autonomia energètica dels edificis i espais municipals o promoure la facturació elèctrica certificada 100% renovable i gestionada per empreses d’economia social. Aquestes propostes anirien coordinades per l’Oficina Municipal d’Energia que s’encarregaria de posar en marxa el nou model energètic per la vila.

Una de les reclamacions reiterades d’ERC és l’augment de freqüències de tren i busos per anar a Barcelona i Tarragona. La mobilitat i connectivitat amb les ciutats del voltant és un dels objectius que es marquen els republicans per tal de facilitar la relació entre aquests nuclis alhora que es un factor per cohesionar el territori.

A més els republicans es plantegen l’impuls d’una Autoritat del Transport del Penedès que gestionés el transport públic del territori en coordinació amb l’ATM del qual al Garraf i l’Alt Penedès ja en formen part.

D’altra banda segons Pere Sàbat, es vol crear una xarxa ciclable segura que uneixi barris i equipaments públics i els pobles del voltant de Vilafranca com Les Cabanyes, la Granada, Pacs o Moja.

Referent a les bicicletes també es proposa millorar els aparcaments i fer-los més segurs i crear un sistema de préstec de bicicletes.

És objectiu dels republicans, potenciar i millorar les freqüències i parades del bus urbà, i ampliar el servei de bus urbà de Vilafranca per a que connecti els pobles de l'entorn de Vilafranca, com La Granada, Moja, Sant Pere Molanta, Pacs, Les Cabanyes i Els Monjos i els seus polígons industrials. Promocionar convenis de col·laboració entre ajuntaments i empreses dels polígons.

ERC també vol crear zones taronja d’aparcament per afavorir l’aparcament del veïnat en algunes zones més problemàtiques com la del barri del Centre

Pel que fa a la protecció del medi natural, ERC apunta que s’ha adherit al Manifest del Moviment contra la Incineració de residus d’Uniland pels riscos que comporta a la salut de les persones i al medi.

Així ERC defensa potenciar el Parc d’Horta Pública ampliant els solars buits els horts urbans i també a la zona de les Bassetes. Potenciar el projecte de Gestió d’Espais Periurbans i Borsa de Terres prioritzant aquells terrenys afectats per processos d’urbanització. D’aquesta manera millorem l’estat i el paisatge dels entorns al voltant de la vila i fomentem l’ús de terres per al conreu.

Un altre dels àmbits que ERC vol treballar és d’aprofitar la reserva agrària i paisatgística del Balcó de les Clotes per vincular-la al Vinseum i als centres educatius per apropar el món agrícola i del vi a la ciutadania.

En definitiva, com va exposar Mònica Hill “ERC presenta un programa preparat per governar, que farà front als reptes energètics, de mobilitat, de residus i de preservació i dinamització de l’entorn de Vilafranca que tenim al davant”.


Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Miquel Casellas

El problema d'aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No