ELECCIONS MUNICIPALS 2015

L'extrema dreta desapareix de les llistes electorals a l'Alt Penedès i el Garraf

Després de dos intents fallits, Carme Segarra ha renunciat a tornar a liderar una candidatura de PxC a Vilafranca com ja havia fet al 2007 i al 2011

PxC segueix ben present al Baix Penedès, si bé ha passat de presentar-se a quasi la meitat dels municipis al 2011 (sis de catorze) a fer-ho en tres

PxC perdrà l’únic regidor que ostentava a territori altpenedesenc: Eudard Farré va sumar 91 vots fa quatre anys a Mediona i va entrar a l’Ajuntament

EIX. Després de dos intents fallits, Carme Segarra ha renunciat a tornar a liderar una candidatura de PxC a Vilafranca com ja havia fet al 2007 i al 2

EIX. Després de dos intents fallits, Carme Segarra ha renunciat a tornar a liderar una candidatura de PxC a Vilafranca com ja havia fet al 2007 i al 2

La Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) impulsa aquest divendres diverses mobilitzacions arreu de Catalunya sota el lema “#NoVotisFeixisme, #NoVotisPxC”, una mesura reivindicativa i preventiva contra els vots que es pugui endur la formació d’extrema dreta.
Tal alerta no tindrà influència, en aquestes eleccions, ni als 27 municipis de l’Alt Penedès ni als 6 del Garraf, ja que Plataforma no ha aconseguit presentar cap candidatura en cap d’ells.

Això suposa que PxC perdrà l’únic regidor que ostentava a territori altpenedesenc: Eudard Farré va sumar 91 vots fa quatre anys a Mediona i va entrar a l’Ajuntament, però l’any passat es va desvincular del partit després de la crisi interna a nivell català provocada per l’expulsió de Josep Anglada. Farré ha constat el darrer any com a regidor no adscrit i la formació no ha configurat llista per optar de nou a ser al consistori medionenc.

Després de dos intents fallits, Carme Segarra ha renunciat a tornar a liderar una candidatura de PxC a Vilafranca com ja havia fet al 2007 i al 2011 i ningú li ha pres el relleu. La formació d’extrema dreta havia aconseguit 444 vots al 2007 i 399 al 2011, sense obtenir representació al consistori. El destí d’aquests vots que ara no tenen partit a nivell municipal poden beneficiar un PP que, si bé a Vilafranca no s’ha explicitat així, està duent a terme una campanya molt dura contra la immigració, que perfectament podria signar Plataforma, sobretot als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquesta absència de llistes electorals no significa, òbviament, que PxC no tingui suports a l’Alt Penedès, ja que en les darreres eleccions catalanes (2012) va obtenir 890 vots (1,63%). El que sí que queda clar és que no té múscul a nivell municipal.

Al Garraf també han desaparegut les úniques dues llistes existents fa quatre anys, si bé en aquest cas, proporcionalment representava optar a l’alcaldia d’un terç dels municipis. En tots dos casos però, la formació no havia obtingut representació al consistori.

Així doncs, el 451 votants de Vilanova i la Geltrú del 2011; i els 61 de Cubelles hauran de reorientar el seu sufragi a les municipals. Fa quatre anys van ser Gerard Bellalta i Ana María Rovira qui van liderar les llistes vilanovina i cubellenca respectivament.

Al territori del Garraf un total de 855 persones van votar aquesta candidatura en les darreres eleccions catalanes de fa tres anys, el que suposa l’1,27% de l’electorat.

El Baix Penedès, en canvi, PxC segueix ben present, si bé ha passat de presentar-se a quasi la meitat dels municipis al 2011 (sis de catorze) a fer-ho en tres en aquests comicis, perdent el 50% de les seves llistes electorals: El Vendrell (amb August Armengol al capdavant), Calafell (amb Pedro Arias) i Santa Oliva (Rosa García).

És a la capital baixpenedesenca on la formació té un dels arrelaments més grans a nivell català, ja que juntament amb Vic és on ha tingut cinc regidors durant el darrer mandat, sent la tercera força més votada del plenari. De fet, al Vendrell l’escalada de PxC va ser especialment gran entre el 2003 i al 2007, quan va passar de 774 a 2.253 vots i d’un a quatre regidors. Al 2011 va seguir augmentant fins als 2.328 sufragis que li van permetre obtenir un cinquè regidor. Aquest suport municipal però, no es tradueix a nivell català, ja que en les eleccions de 2012 el nombre total de votants va ser de 1.041 a tota la comarca.

A les altres poblacions amb candidatura al 2011, no va aconseguir entrar en cap ajuntament. A Calafell hi va esgarrapar 320 vots, a L’Arboç 108, a Santa Oliva 91, a Bellvei 41 i a La Bisbal del Penedès 34.

Ni la candidatura arbocenca que liderava Manuel Gutiérrez; ni la bellveienca que tenia com a número u Manuel Muñoz; ni la bisbalenca, que encapçalava Jordi Cárdenas, optaran aquest cop a les alcaldies dels seus municipis.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!