NIT ELECTORAL

Pablo Iglesias: "Catalunya ha de tenir un encaix constitucional diferent"

El líder de Podem remarca que a la vista dels resultats són l'única força estatal capaç de liderar la necessitat de liderar un acord territorial que respecti la plurinacionalitat

ACN/ José Soler Madrid 20-12-2015 0:20 Lectures 1235

El candidat de Podem a la presidència del govern espanyo, Pablo Iglesias, ha assenyalat en la seva compareixença de valoració dels resultats que manté la seva postura sobre un referèndum a Catalunya. A preguntes dels mitjans, Iglesias ha remarcat que la seva formació reitera que "Catalunya és una nació i Catalunya ha de tenir un encaix constitucional diferent, som favorables i defensem que a Catalunya hi hagi un referèndum". Al llarg de la seva intervenció, Pablo Iglesias ha dit que s'ha acabat el "tornisme polític" i que a la vista dels resultats aconseguits a Catalunya i el País Basc (primera força més votada) i el País Valencià, Balears i Galícia (on ha estat la segona força): "som l'única formació d'àmbit estatal capaç de liderar la necessitat de liderar un acord territorial que respecti la plurinacionalitat".

A l'inici de la seva intervenció, el líder del partit 'morat' ha dit que aquest diumenge "Ha nascut una nova Espanya", que posa final "al sistema polític del torn" i que "inaugura una nova etapa política". Pablo Iglesias ha assenyalat que en les primeres eleccions espanyoles a les quals concorre Podem, juntament amb les seves formacions afins, ha aconseguit el 20% del suport electoral i a l'entorn de 5 milions de vots.

"Cada vegada que hi ha eleccions les forces del canvi avancen", ha dit Iglesias, que ha assegurat que els 69 diputats defensaran la justícia social i combatran la corrupció. El secretari general de Podem ha remarcat que l'Estat ha votat "un canvi de sistema" i que aquest passa per "blindar constitucionalment els drets socials" com l'habitatge digne qie no hi hagi desnonaments sense alternativa d'habitatge.

Així mateix, Iglesias ha dit "és inajornable i imprescindible" reconstruir el sistema electoral i adaptar-lo "al criteri de proporcionalitat" de la Constitució. En aquesta mateixa línia, ha afegit que és "inajornable i imprescindible" una reforma constitucional per introduir la moció de confiança ciutadana al govern en el cas de no complir el programa. El líder de Podem ha dit també que les eleccions han deixat clar "que el nostre és un país plurinacional".

"El primer per a Podem és abordar els canvis imprescindibles i inajornables per tradutir una voluntat de canvi de sistema"

En el torn de preguntes dels mitjans, sobre un possible enteniment amb el PSOE, Pablo Iglesias ha remarcat que "no toca parlar d'enteniments sinó de reformes constitucionals". Iglesias ha afegit que els diputats de Podem estendran la mà a totes les forces per abordar "els canvis inajornables i imprescindibles".

El secretari general del partit ha insistit en introduir els canvis constitucionals per "traduir constitucionalment una voluntat política de canvi de sistema". 


Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans