Eleccions 26-J

Una aliança entre Units Podem i el PSOE fregaria la majoria absoluta, segons una enquesta ''El Periodico'

El bloc format per PP i Ciutadans sumaria un màxim de 161 escons

ACN Barcelona 13-06-2016 9:32 Lectures 1343

Units Podem i el PSOE sumarien 172 diputats i es quedarien a només quatre escons de la majoria absoluta en les pròximes eleccions del 26-J, segons una enquesta que publica 'El Periodico' aquest dilluns, que també confirma la formació de Pablo Iglesias i Alberto Garzón com la segona més votada superant així Pedro Sánchez, amb unes forquilles que oscil·larien entre els 84-88 i 80-84 escons, respectivament. Això representa una pèrdua d'entre 6 i 10 diputats per al PSOE respecte el 20-D (90), mentre que Units Podem n'aconseguirien entre 13 i 17 més (el passat 20-D la formació lila va obtenir 69 diputats i Izquierda Unida 2). D'altra banda, el PP perdria entre 7 i 10 escons i es quedaria entre 113 i 117 i Ciutadans conservaria els 40 amb possibilitat de sumar-ne quatre més.

Pel que fa les forces catalanes, ERC mantindria les 9 diputats de les anteriors eleccions o en podria perdre un (8-9), mentre que CDC, que en les anteriors eleccions el 20-D va assolir 8 representants sota la marca Democràcia i Llibertat, ara es quedaria amb una forquilla de 5-6.

En intenció directa de vot, el PP aconseguiria el 21,2%, només una dècima per sobre d'Units Podem. En tercer lloc, el PSOE obtindria el 14,5% dels sufragis, seguit de Ciutadans amb un 13,8%. Quant a les forces catalanes, ERC tindria el 2,1% dels suports i CDC l'1,2%

Sobre les aliances postelectorals, un 30,6% dels electors aposta per un pacte entre Units Podem i el PSOE, un percentatge que s'enfila fins al 48,4% a Catalunya. Per la seva banda, un pacte entre PP i Ciutadans és preferit pel 20,9% dels votants espanyols, un 7,4% en el cas de Catalunya. La possibilitat d'una aliança entre PSOE i Ciutadans se situa en tercer lloc amb el 14,5% -un 13,8% a Catalunya- i un pacte entre el PP, PSOE i Ciutadans és el preferit per al 8% (5,4% a Catalunya). En cinquè lloc, se situaria l'opció PP i PSOE, amb un 7,5% (un 4% a Catalunya) i per últim un pacte entre Units Podem, PSOE i C's seria el preferit per només el 2,7% dels votants (un 3,8% a Catalunya).

Entre els enquestats, el 23% (un 7,4% a Catalunya) preferirien que el pròxim president del govern espanyol fos Mariano Rajoy, un 21,5% (un 32,5% a Catalunya) que fos Pablo Iglesias i un 17,5% (18,8% a Catalunya) que fos Pedro Sánchez. En quart lloc, Albert Rivera seria el preferit pel 16,7% (un 12,9% a Catalunya) i en cinquè lloc, amb un 15,8% a Espanya i un 23% a Catalunya, que fos algú altre.

L'enquesta es va dur a terme entre el 3 i 7 de juny mitjançant 1.816 entrevistes telefòniques a població resident arreu de l'Estat amb dret a vot. En el temps, va coincidir amb el processament dels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i el cara a cara televisiu entre el líder de Podem, Pablo Iglesias, i de Ciutadans, Albert Rivera.


Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No