Relacions amb el PSOE

El Consell Nacional del PSC ratifica el ‘no’ a Rajoy

Els socialistes han aprovat la resolució sobre la investidura per 241 vots a favor i una abstenció

ACN Barcelona 25-10-2016 23:14 Lectures 2237
Pla mig de la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, en roda de premsa el 25 d'octubre del 2016. ACN

Pla mig de la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, en roda de premsa el 25 d'octubre del 2016. ACN

El Consell Nacional del PSC ha aprovat aquest dimarts una resolució que ratifica el ‘no’ a la investidura de Mariano Rajoy, tot i que el comitè federal de diumenge va aprovar una abstenció en segona votació. La resolució, que ha obtingut el vot a favor de 241 membres i una abstenció, també aposta per mantenir l’actual protocol de relació amb el PSOE i assenyala que “el futur depèn en gran mesura de la capacitat d’acceptar les diferències i de gestionar les discrepàncies”. El text argumenta el vot en contra de la investidura de Rajoy perquè és, en gran mesura, “responsable” de la manca de diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya que ha portat a un “greu atzucac”.

La resolució aprovada consta de tres punts, el primer dels quals estableix el rebuig a la investidura en no compartir les polítiques econòmiques i socials, en considerar-lo mancat de voluntat i capacitats suficients per combatre la corrupció i perquè el fan responsable en gran mesura de la manca de diàleg entre els governs català i espanyol. El segon punt argumenta que "des del respecte al que estableix la Constitució sobre la inexistència d'un mandat imperatiu" demana als diputats del PSC que votin negativament en la investidura en les dues votacions.

Per últim, el tercer punt reitera la voluntat de mantenir la relació entre les dues formacions i afirma que el futur "depèn en gran mesura de la capacitat d'acceptar les diferències i de gestionar les discrepàncies". "Des de la convicció que hem de seguir caminant junts, socialistes catalans i el conjunt de socialistes espanyols, per construir un projecte social i federal", finalitza la resolució.

La secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, ha comparegut davant dels mitjans després de la votació i ha resumit que la conclusió que n'extreuen d'aquest Consell Nacional és un PSC "fort, cohesionat i que ha actuat en coherència", tant amb el seu posicionament durant tot el debat de la investidura com amb els plantejaments amb que va concórrer a les eleccions generals.

Ha explicat també que el sentit generalitzat de les intervencions ha estat en la línia del 'no', amb la sola abstenció d'un representant d'una corrent del partit. A més, ha assegurat que també s'ha compartit el posicionament a favor de mantenir les relacions amb el PSOE i de la "crida a la fraternitat". "En cap cas ningú ha volgut renunciar a tenir un projecte federal de modernització d'Espanya que voldríem fer de la mà dels socialistes espanyols", ha dit.

Tal i com expressa la resolució, Escarp ha explicat que moltes de les intervencions demanades s'han referit a la posició davant del govern de Rajoy durant els darrers quatre anys i del que pot representar per a Catalunya el manteniment d'aquesta via especialment en un curs polític on es produeixen decisions d'"unilateralitat" al Parlament.

Posteriorment a la reunió del Consell Nacional, el primer secretari del partit, Miquel Iceta, s'ha reunit amb els diputats del PSC a Madrid. La secretària ha descartat que després d'aquest posicionament cap dels diputats a Madrid pugui abstenir-se en la investidura de Rajoy i ha recordat que molts d'ells ja es van expressar també en el marc del comitè federal en aquest sentit.

Aposta pel diàleg

Escarp ha reconegut que els membres del Consell Nacional estan "preocupats" per la situació i que són conscients que aquest vot contrari pot comportar "divergències" en la relació entre els dos partits però ha assegurat que també ha estat generalitzada "l'esperança que per la via del diàleg" es pugui continuar treballant plegats. Ha assegurat que cap de les intervencions s'han referit directament a les declaracions d'aquests darrers dies per part de diversos membres del PSOE demanant al PSC que compleixi amb la decisió del comitè federal i alertant de les conseqüències que podria comportar un vot diferent.

Sobre l'abstenció, Escarp ha explicat que ha estat d'una persona representant d'una de les corrents que hi a dins del partit però ha assegurat que no ha mostrat una posició negativa al text de la resolució sinó "un xic diferent" i que per això optava per l'abstenció.

Villacorta es presenta a la reunió però no pot parlar

L'exdirigent del PSC Julio Villacorta s'ha presentat aquesta tarda a la seu del PSC a Barcelona amb la intenció de participar en el Consell Nacional per poder expressar la seva postura, tot i que ha dit que no l'han deixat parlar. En declaracions als mitjans a la sortida, Villacorta ha dit que el que volia explicar és que és un "error" votar en contra del que va decidir diumenge el comitè federal del PSOE ja que ha assegurat que és l'"òrgan màxim". Segons ell, el PSC i el PSOE haurien de trencar la seva relació perquè el protocol d'unitat establert el 1978 "ha esgotat la seva capacitat". De fet, Villacorta va impulsar fa uns dies un moviment a favor de la fundació de la federació del PSOE a Catalunya.

Villacorta ha explicat que el 2006 va demanar la suspensió de la militància però que aquest dimarts ha demanat aixecar aquesta suspensió, per la qual cosa a dia d'avui es considera un militant més. Escarp ha puntualitzat que Villacorta "no és militant" del PSC perquè és ella mateixa la que signa les baixes i ha recordat que només els militants poden intervenir en el consell nacional.

En la reunió extraordinària d'aquest dimarts estaven convocats gairebé 400 militants, dels que finalment han participat 242. En total s'han demanat 19 intervencions.

El PSC farà arribar aquest dimecres la resolució per carta al president de la gestora del PSOE, Javier Fernández. Escarp ha reconegut que les converses hi són sempre però ha detallat que comunicaran oficialment aquesta resolució.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No