Ple extraordinari

El govern de Vilanova aprova les noves ordenances amb increments al rebut de les escombraries i l'IBI

L'oposició retreu al govern les 'presses' en l'aprovació i la 'càrrega fiscal' que representen els nous tributs municipals

L'impost de les escombraries s'augmenta un 5% i el de béns immobles s'incrementarà en funció del valor cadastral de la propietat

Redacció Vilanova i la Geltrú 27-10-2016 22:24 Lectures 4896

El govern de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest vespre la modificació de les ordenances i taxes municipals per al 2017, gràcies a l'abstenció d'ERC, Som VNG, PP, Ciutadans i la regidora Carmen Reina. L'únic grup que ha votat en contra ha estat la CUP. Les novetats més destacades en aquesta revisió dels impostos locals és l'increment d'un 5% del rebut de les escombraries, així com els canvis en l'Impost de Béns Immobles (IBI), que representarà un augment del rebut per a dos terços dels contribuents. La resta de les ordenances queden congelades i el govern s'ha compromés amb els grups de l'oposició que es revisaran una per una de cara a la proposta del proper any. La modificació aprovada permetrà l'Ajuntament ingressar uns 5 milions d'euros més el proper exercici.

La regidora d'Hisenda de Vilanova, Glòria Garcia, ha recordat durant el ple extraordinari que la proposta d'ordenances "defineix una part significativa dels ingressos de l'Ajuntament i suposa un nivell de contribució directa de les famílies", per això ha insistit que "la proposta es fonamenta en un treball rigorós tècnic i polític": "un terç dels ingressos de l'Ajuntament provenen dels tributs municipals. Enguany, per l'augment de la càrrega financera, tindrem una diferència d'ingressos d'uns 4 milions d'euros i no es preveu tenir més ingressos que ens permetin anivellar els recursos per al proper exercici". En aquest sentit, Glòria Garcia ha explicat que "no podem fer una contenció de la despesa més intensa sense posar en perill els serveis públics i així en hem trobat que les possibilitats d'equilibrar el pressupost han de venir bàsicament per la modificació de les ordenances fiscals".

La regidora d'Hisenda ha justificat d'aquesta manera els increments que s'han aprovat amb l'abstenció de la major part de l'oposició municipal, a excepció de la CUP, i ha detallat que l'augment dels rebuts de les escombraries serà d'un 5% l'any vinent i que l'IBI augmentarà en alguns casos: "es rebaixa el tipus d'interès, però es deixa d'aplicar la bonificació fiscal, de manera que un terç dels rebuts no es veuen afectats per increment del preu, un terç dels rebuts s'augmentaran uns 50 euros i el terç restant tindrà increments superiors als 50 euros.

Glòria Garcia ha explicat també les noves bonificacions que s'aplicaran en funció de les rendes familiars i que permetran l'aplicació d'una tarificació social que pot representant ajuts directes d'un mínim del 20% del rebut. Les bonificacions s'han aprovat també al ple extraordinari amb el vot a favor de tots els grups, a excepció de la CUP i Som VNG, que s'han abstingut.

La majoria de l'oposició s'ha abstingut en aquest punt, a excepció de la CUP, que ha criticat durament el govern per entendre que la modificació d'ordenances es feina "sense criteris polítics del govern, sinó per una mera discussió tècnica de gestió". El portaveu de la CUP, Josep Asensio, ha lamentat que "un cop més no topem amb un problema legal, sinó d'iniciativa política" i ha insistit en la "confiança nul·la en el govern" per entendre que "no és el primer cop que ens obliguen a prendre una decisió de pressa i corrents, sense deixar-nos marge de maniobra, perquè el temps sempre juga en el seu favor". Asensio ha remarcat que la revisió de l'IBI i les escombraries suposa "una pujada desproporcionadament alta, perquè no han arribat als ingressos als que s'havien compromés i pels crèdits demanats en època de la bombolla immobiliària".

Per la seva part, des d'Esquerra Republicana s'ha criticat el govern per no haver fet els deures a temps: "es mereixen un no a les ordenances, perquè representen un augment de la càrrega fiscal, perquè ofeguen una mica més a les famílies sense oferir cap servei nou. I juguen a un joc molt perillós: o s'aprova la modificació de l'IBI o es prorroguen les ordenances de 2016 amb un tipus de l'IBI major i sense bonificacions que ens abocaria a un espoli fiscal amb rebuts que augmentarien entre 100 i 1.000 euros", ha assenyalat Olga Arnau abans d'anuncia l'abstenció del seu grup. ERC sí que ha donat suport al nou sistema d'ajuts i bonificacions en entrendre que representa "un pas endavant en la tarificació social".

El grup de Som VNG ha retret al govern la manca de debat en la modificació de les ordenances amb l'oposició i també respecte la ciutadania, recordant que l'any passat es va fer una presentació pública dels impostos abans de la seva aprovació. Enver Aznar ha recordat la necessitat de fer els pressupostos participatius i ha reiterat l'aposta del seu grup per la municipalització de serveis com el de les escombraries per poder reduir la despesa.

El regidor de Ciutadans, Francis Álvarez, ha qüestionat el fet que el govern "aprova les ordenances en diferit, ja que després haurem d'anar revisant-les una per una", lamentant que no s'han produït un debat més en profunditat: "no són les nostres ordenances, però tampoc són una barbaritat", ha justificat Álvarez la seva abstenció.

El portaveu del Partit Popular, Carlos Remacha, ha recordat que la proposta inicial del govern era l'increment d'un 25% del rebut de les escombraries i també que els canvis de criteri per l'IBI es deuen a que "ara ens trobem entre l'espassa i la paret perquè fa deu anys es va plantejar malament aquest impost i la revisió cadastral, com ja va advertir el PP en aquell moment".

En la mateixa línia, la regidora no adscrita Carmen Reina va argumentar la seva abstenció assegurant que "no podem augmentar la pressió fiscal de les famílies i empreses, especialment els autònoms. L'augment d'impostos és un seriós greuge contra autònoms i empreses locals".

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No