Eleccions a USA

Donald Trump guanya les eleccions als Estats Units i el món tremola

Fortes caigudes a l’Ibex 35 després de la victòria de Donald Trump

Puigdemont creu que la victòria de Trump pot desembocar en una època “encara més complicada i incerta”

ACN Barcelona 09-11-2016 10:06 Lectures 1754
Dues persones miren a la televisió un discurs del candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump. ACN

Dues persones miren a la televisió un discurs del candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump. ACN

El candidat del partit republicà a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, ha guanyat les eleccions. Trump s’ha imposat a la candida demòcrata i exsecretària d’Estat, Hillary Clinton, que l’ha trucat per concedir la derrota. El republicà s’ha imposat en estats clau com Florida, Carolina del Nord, Utah, Pennsilvània o Arizona. El partit republicà també ha mantingut el control del Senat i del Congrés dels Estats Units. Amb la seva victòria, Trump esdevindrà el 45è president dels Estats Units d’Amèrica i el primer que arriba a la Casa Blanca sense experiència política o militar prèvia.

“És hora que Amèrica repari les ferides de la divisió”, ha assegurat el ja president electe dels Estats Units, Donald Trump, en un discurs des de Nova York. “És hora que ens unim com un sol poble”, ha defensat el republicà, remarcant el seu “compromís” de ser “president de tots els americans”.

El magnat i ara futur president dels Estats Units ha dit que posarà la seva experiència empresarial al servei del país i que “Amèrica ja no es conformarà amb res menys que el millor”. Trump s’ha compromès a “reconstruir” les infraestructures dels Estats Units i ha assegurat que el seu pla econòmic duplicarà el creixement. “Els oblidats d’aquest país ja no seran els oblidats”, ha remarcat el republicà, recordant els veterans de guerra i assegurant que “cada americà tindrà l’oportunitat d’assolir el seu potencial”.

Trump també ha enviat un missatge a la resta del món. “Vull dir a la comunitat internacional que, tot i que sempre posarem els interessos d’Amèrica per davant, tractarem justament amb tothom”, ha indicat el republicà. “Hem de recuperar el destí del nostre país, i somiar en gran, ser valents, atrevir-nos”, ha dit.

Trump s’ha compromès a començar a treballar “immediatament” per fer una “feina fantàstica” després d’un resultat que ha definit com a “històric”. El president electe dels EUA ha remarcat que la seva no va ser una campanya convencional, sinó un “moviment increïble”.

Fortes caigudes a l’Ibex 35 després de la victòria de Trump

La inesperada victòria de Donald Trump en les eleccions d’aquesta matinada als Estats Units s’ha traduït aquest dimecres en fortes caigudes en l’obertura de la sessió, que en alguns casos han superat el 5%. Així, per exemple, el BBVA era el valor que registrava unes pèrdues més elevades, amb un 7,26%, seguit del Banc Popular, amb un 5,01%. Per sota aquesta xifra, Mapfre perdia un 4,65%, Gamesa un 4,22%, Melià Hotels un 4,14%, Banc Sabadell un 4,08%, IAG un 4,04% i Caixabank un 3,85%. Pel que fa l’empresa Grífols, amb interessos als Estats Units, només queia un 0,70% i és el valor que menys perd. La victòria del magnat nord-americà en els comicis nord-americans també ha implicat l’augment de la prima de risc espanyola i la caiguda d’altres bordes mundials, com el Nikkei , per sobre el 5%.

Altres valors que han registrat pèrdues només obrir-se els parquets han estat Bankia, amb un 3,84%; el Santander i Telefonia, amb un 3,47% cadascú; Repsol, amb un 2,84%; i Abertis, amb un 2,71%, entre d’altres. La prima de risc espanyola s’ha elevat lleument a primera hora del matí, tot i que després s’ha situat en uns nivells similars als d’ahir, concretament als 110 punts; mentre que la cotització euro dòlar tampoc ha variat substancialment. Quan s’ha anat confirmant el triomf de Trump al llarg de la matinada s’ha enfilat fins als 1,13 dòlars per euro, però després ha caigut fins als 1,11 dòlars per euro de nou.

La victòria de Trump ha comportat una sotragada en la majoria de parquets mundials, començant per l’índex Nikkei, el primer en obrir i que ha desenvolupat la sessió mentre s’anaven confirmant els resultats. Finalment, ha tancat amb pèrdues d’un 5,4%, aproximadament.

Pel cap de vendes de Monex Europe, Ignacio Lizarraga, “els forts moviments dels mercats demostren que els mercats no comptaven amb la victòria de Trump”. “Les caigudes registrades en monedes com el pres mexicà han estat històriques. Trump ha deixat clar que revisarà, o inclús revocarà, els tractats comercials que fins ara estaven actius a Mèxic i Canadà, que es veu reflectit en una caiguda de més del 15% i de quasi el 4%, respectivament, contra l’euro”, ha afegit Lizarraga, que no descarta que borses com l’espanyola, avui tanqui amb pèrdues de dos dígits.

Una altra de les incògnits serà veure si la victòria de Trump debilitarà la zona euro davant les pròximes cites electorals d’Alemanya, França, Àustria o Itàlia, entre d’altres, i la possibilitat que suposin l’impuls de forces polítiques que posin en dubte el paper de la Unió Europea, segons Lizarraga.

Puigdemont creu que arruva una època “encara més complicada i incerta”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dimecres al matí que la victòria de Donald Trump a les eleccions nord-americanes pot desembocar “en una època enormement i complicada”. “Ens hem de preparar per a una època enormement complicada i incerta. Encara més”, ha piulat al Twitter el president de la Generalitat citant un gràfic amb els darrers resultats electorals a primera hora del matí, que apunten a una victòria del magnat nord-americà Donald Trump per sobre la candidata demòcrata Hillary Clinton. A dos quarts de nou del matí, encara quedava donar per bons els resultats d’alguns estats clau, tot i que amb tota probabilitat cauran pel costat republicà. Trump necessita 270 delegats per obtenir la victòria.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No