Ple municipal

El ple de Sitges aprova inicialment un pressupost de 42’2 milions d’euros

L’atenció a les persones, el manteniment dels serveis públics i la millora organitzativa de l’Ajuntament, són tres de les prioritats que reflecteixen els comptes generals

Redacció Sitges 10-01-2017 22:34 Lectures 1207
El ple de Sitges aprova inicialment un pressupost de 42’2 milions d’euros. Ajuntament de Sitges

El ple de Sitges aprova inicialment un pressupost de 42’2 milions d’euros. Ajuntament de Sitges

El ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment aquest dilluns el pressupost per a l’any 2017 que arriba als 42’2 milions d’euros, amb els vots a favor dels grups del Govern (PDECAT+DC i ERC), les abstencions de la CUP, SEP i SGI, i els vots contraris de C'S, NH i PP en una sessió plenària de caràcter extraordinari. Els comptes generals estan un any més marcats per la normativa d’estabilitat pressupostària que delimita les possibilitats d’increment de despeses.

El regidor d'Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, va presentar la proposta de pressupost que “amb el que s’ha previst desenvolupar els projectes del Pla de Mandat i el compromís que té aquest govern amb la ciutadania, mantenir els serveis públics, prioritzar l'atenció a les persones, fomentar la promoció econòmica i l'ocupació, millorar l'espai urbà i els parcs, revertir el superàvit en projectes per Sitges, fer el canvi organitzatiu de l'Ajuntament per assolir una major eficiència en la gestió i treballar en xarxa amb les altres administracions per aconseguir un major finançament extern”. Moliné va explicar que “un exemple d'aquest treball entre institucions és la tan volguda escola Agnès de Sitges”.

El capítol més important del pressupost és el que es destina a les despeses corrents, que suposa un total de 17’4 M d’euros i augmenta un 9% respecte l’any anterior. Es tracta de la partida de diners adreçada als serveis a les persones on destaca un increment per a les polítiques socials. El regidor Josep Moliné va explicar que “aquesta és una prioritat absoluta. Volem donar la màxima atenció a les persones i més aquelles que es troben en una situació de vulnerabilitat. Per això increment aquesta partida i l’increment de professionals en aquest àmbit”. En aquest capítol també destaca una aposta per la promoció econòmica, l'emprenedoria i l'ocupació, i la millora de la via pública (parcs i jardins, neteja, recollida de la brossa, enllumenat o mobiliari urbà, entre altres).

La plantilla de personal de l’ajuntament suposarà un total de 14’9 M €. Enguany, una de les novetats és que s’incrementa el personal de serveis socials, de cultura i de manteniment de platges. En subvencions i ajuts es destinaran 3’2 M €, principalment en ajuts socials a les persones, però també en serveis municipals com les llars d'infants municipals o el bus urbà que permet la comunicació amb els barris.

En inversions destaca un 1’8 M€ per implementar millores a les platges, a les instal·lacions esportives, a les escoles, als parcs infantils, continuar amb la reforma de la Casa de la Vila i de l'Escola d'Adults. A part d'aquestes inversions, es preveu també el romanent d’exercicis anteriors per desenvolupar grans projectes com la construcció de l’Escola Agnès de Sitges, la remodelació del Passeig de la Ribera, el nou camp de rugbi, la reforma del camp de futbol d'Aiguadolç, l'alberg per a persones sense sostre, el centre cívic de les Botigues o els accessos a l'estació del poble de Garraf. Pel que fa a l’amortització de préstecs bancaris, es preveu amortitzar 3’2 M€ per continuar rebaixant el deute municipal. Aquest capítol disminueix un 20% respecte l'any anterior perquè, en els darrers anys, s'han liquiditat anticipadament préstecs, estalviant així un 78% les despeses financeres. Per Moliné, “aquest és un pressupost que aposta per la cultura i l’esport com a pilars fonamentals de l’ADN integrador d’aquesta vila. Per nosaltres la cultura, l’esport i la promoció d’aquests esdevé una aposta ferma i decisiva”. En el pressupost, s’ha reservat una partida per mantenir oberta la piscina municipal (malgrat les dificultats econòmiques de la concessió).

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va agrair “a tots els grups polítics municipals les seves aportacions amb les que s’han pogut enriquir el pressupost, i especialment als grups que han donat suport o s'han abstingut inicialment per permetre tirar endavant la proposta. És un bon pressupost per atendre la necessitats de Sitges, dels sitgetans i de les sitgetanes”.

En el torn de les valoracions, el portaveu del PP, Ferran Llombart, va explicar que “no poden aprovar un pressupost on hi hagi reflectit una subvenció a l’AMI. A més, tenim una gran preocupació en base als informes de la intervenció general i van trobar a faltar l’informe d’estabilitat pressupostària”. La portaveu de SGI, Vinyet Lluís, va argumentar el seu vot explicant que “apostem per una abstenció positiva pensant en la importància del moment en el que estem”. Per la seva banda, el portaveu de NH, Lluís Marcé, va declarar que “hem perdut la confiança amb aquest equip de govern. Entre altres, veiem que no hi ha un informe d’estabilitat pressupostària, i pensem que s’hagués hagut de treballar amb més temps el pressupost”. El regidor de la CUP, Pol Vigó, va explicar que “creiem que és un pressupost millor que el del 2016. Veiem amb bon ulls l'increment de les despeses socials, la construcció de l'escola Agnès però seria interessant veure altres partides amb més contingut”. Des de C’S, Manuel Rodríguez, va assegurar que “valorem positivament les nostres propostes que van ser agafades per part del govern. No obstant, ens hauria agradat veure un pla estratègic de subvencions. En relació a la tramitació del pressupost hem de ser crítics i no compartim la manera de treballar”. Des de SeP, Ricard Vicente, es va mostrar satisfet per la relació que s’ha mantingut alhora de treballar per al pressupost i va assegurar que “s’ha parlat de moltes coses i hi ha moltes polítiques sobre la taula que cal concretar. Tenim plena disposició del grup per tirar endavant amb aquestes qüestions. El nostre vot vol dir parlem-ne. I per això creiem que avui no podem dir que no”.

A més del pressupost, el ple va aprovar també la plantilla del personal de l’Ajuntament per al 2017. La regidora de Recursos Humans, Carme Almirall, va presentar aquest punt “destacant les novetats per aquest any centrades, sobretot, en l’ampliació del personal per a l’atenció de les persones i el manteniment de les platges”. La RLT (relació de llocs de treball) es va retirar de l’ordre del dia i es portarà a aprovació junt amb el nou organigrama.


Altres punts del ple

El ple extraordinari va donar compte de la suspensió de llicències dels habitatges d’ús turístic. La regidora de Promoció Econòmica, Aurora Carbonell, va explicar que “el que volem fer és un pla per definir com volem el nostre territori, el Sitges que volem. Portem ja un any de feina parlant amb molts agents implicats en aquest tema per veure com abordar aquesta qüestió”. La regidora va recordar que “l’objectiu és fer un pla de treball i una normativa que ara no existeix a Sitges”.

També es va explicar la suspensió de les llicències per a un any de les activitats de supermercat, gran magatzem, basar, botiga de ‘souvenirs’ i d’establiments comercials de plats preparats (menjars per emportar), xurreries i pa. En aquest punt, la regidora de Promoció Econòmica, Aurora Carbonell, va assegurar que “durant aquest temps estudiarem el full de ruta que ens interessa però el que si que podem garantir és que treballarem per un eix comercial molt divers amb una oferta que sigui per a tothom”. Carbonell va subratllar que “al govern ens interessa afavorir uns establiments més que altres com són aquells que promouen el consum responsable o el foment de la cultura i des de l'administració podem incentivar aquest tipus d'establiments”.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Primàries PSOE

Ebullició del socialisme: transició o implosió

Sixte Moral

Ara Sánchez hauria de concretar, què és un estat plurinacional, té alguna proposta que vagi més enllà de l'ambigu document de Granada? Vol afrontar amb seriositat el repte del secessionisme i aportar una proposta que pugui convèncer?

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No