Referèndum

La Fiscalia es querella contra Lloveras i Buch per col·laborar amb l'organització de l'1-O

El ministeri públic els acusa de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, i de l’ACM, Miquel Buch, en declaracions als mitjans de comunicació aquest 13 de setembre . ACN

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, i de l’ACM, Miquel Buch, en declaracions als mitjans de comunicació aquest 13 de setembre . ACN

La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una querella contra la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, pels seus "actes inequívocs" de promoció i organització del referèndum de l'1-O. El ministeri públic els acusa dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. La Fiscalia relata que Lloveras i Buch han enviat diverses comunicacions a tots els alcaldes de Catalunya relacionats amb l'organització del referèndum, en alguns casos després de la suspensió de la Llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional (TC).

En la querella, la Fiscalia conclou que Lloveras i Buch han fet "actes inequívocs de promoció i organització d'aquesta inconstitucional convocatòria referendària", i que ho han fet essent "perfectament coneixedors dels reiterats pronunciaments" del Constitucional.

El ministeri públic relata que el 6 de setembre a les 23.31 hores, pocs minuts després de ser aprovades la Llei del referèndum i el decret de convocatòria de l'1-O, van enviar una comunicació des del correu electrònic ami@ami.cat signada pels dos querellats i dirigida a tots els alcaldes catalans, en la qual es remetia un model de decret d'alcaldia "per demostrar el vostre suport polític al referèndum". En la missiva se'ls proposava el signessin "en breu" i el fessin arribar a correus de l'administració electoral del referèndum, l'AMI i l'ACM.

El model de decret d'alcaldia manifestava el "ple suport" al referèndum i "complir les previsions que es contemplen" a la llei, donar compte d'aquesta resolució al ple de l'ajuntament i comunicar aquesta resolució al Govern, a l'ACM i a l'AMI.

El relat de la Fiscalia continua amb un nou correu electrònic, enviat per Lloveras el 10 de setembre a les 13.52 hores als alcaldes dels municipis integrats a l'AMI os els feia arribar un informe sobre la Llei del referèndum elaborat per una sectorial de l'ANC que "analitza detalladament la incidència que té sobre les administracions locals". "En un moment de gran transcendència per al nostre país, necessitem seguretat jurídica", afirmava Lloveras en aquest correu. Segons el ministeri públic, en aquest informe "es defensa la legalitat del procés i la inexistència de cap delicte".

L'escrit de la Fiscalia continua amb una tercera comunicació, enviada conjuntament per Lloveras i Buch a tots els alcaldes de Catalunya. En aquest correu electrònic, els dos querellats informaven que l'AMI i l'ANC havien elaborat cartells informatius de cara a la campanya, un per fomentar la participació en el referèndum i l'altre demanant pel sí. En el correu també s'adjuntaven els cartells.

D'aquesta manera, la Fiscalia considera que els presidents de l'AMI i l'ACM "han posat de manifest el seu total menyspreu" als pronunciaments del TC i "la seva ferma i inequívoca intenció d'utilitzar les plataformes de l'AMI i l'ANC per instar de forma decidida i rellevant a centenars d'alcaldes de Catalunya a que promoguin l'organització i celebració d'un referèndum inconstitucional".

Demana tancar els webs de l'AMI i l'ACM

A més, el ministeri públic també denuncia que als webs de l'AMI i l'ACM es fa "una pública i manifesta defensa de la promoció, organització i celebració del referèndum secessionista". En aquest sentit, demana com a mesura cautelar el cessament d'activitat a les webs de les dues associacions "en quant es refereix concretament a aquestes conductes il·legals" d'estar "impulsant i donant una aparença de cobertura legal i de normalitat" a la celebració del referèndum. En concret, demana la interrupció del servei als dos webs i la mateixa mesura cap a "qualsevol mitjà de comunicació telemàtic, xarxa social o web que faci la mateixa activitat".

La Fiscalia també sol·licita enviar un ofici a alcaldes de tots els municipis catalans requerint-los a donar "instruccions precises" per impedir que "es faciliti qualsevol tipus de recursos personal o material" contra la celebració del referèndum, i "la prohibició d'imprimir, col·locar o difondre per qualsevol mitjà els cartells de foment de participació o a favor del sí", retirant-los en cas que ja estiguin penjats. De fet, també es reclama oficiar a la Guàrdia Civil, la policia espanyola i els Mossos d'Esquadra per requisar aquests cartells dins de l'ordre d'adoptar les mesures necessàries per impedir la promoció, organització i celebració del referèndum, i requisar el material necessari per fer-lo.

A més, reclama que s'exigeixi fiança als querellats o l'embargament de béns per assegurar el pagament de les possibles responsabilitats econòmiques.

La querella es presenta davant de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú és també diputada de Junts pel Sí (JxSí) al Parlament i, per tant, té la condició d'aforada. La Fiscalia considera que Lloveras no pot excusar-se en el privilegi de la inviolabilitat parlamentària, ja que aquesta només és aplicable a aquells delictes que "descansin exclusivament" en la "manifestació d'una voluntat, un pensament o un coneixement".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!