Referèndum

Iceta: "Cridem els governs català i espanyol a frenar una escalada que ens porta tots al desastre"

El primer secretari del PSC afirma que la via unilateral i il·legal del referèndum està condemnada al fracàs

ACN/ Ismael Peracaula Barcelona 20-09-2017 16:53 Lectures 2626
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, fa una declaració de partit davant els fets que s'estan produït aquests dies a Catalunya. ACN

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, fa una declaració de partit davant els fets que s'estan produït aquests dies a Catalunya. ACN

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dimecres en una declaració "del primer secretari i la direcció" del partit davant dels fets que s'estan produint a Catalunya que la via "unilateral i il·legal" que segueix el Govern de la Generalitat "està condemnada al fracàs" i comporta, ha dit, l'actuació dels poders de l'Estat "per evitar la celebració del referèndum que ha estat considerat il·legal pels lletrats del Parlament, el Consell de Garanties, el Tribunal Constitucional i la Comissió de Venècia". "Cridem els governs català i espanyol a frenar una escalada que ens porta tots al desastre", ha etzibat Iceta, que considera que els xoc de trens "ha arribat" i que la solució del problema entre Catalunya i Espanya "no vindrà de la mà dels tribunals".

Miquel Iceta ha fet aquest dimecres una declaració "del primer secretari i la direcció" del partit davant els fets que està vivint Catalunya aquests dies i després de l'operació de la Guàrdia Civil contra l'1-O amb registres a diversos Departaments i altres seus de la Generalitat. La declaració del primer secretari del PSC s'ha basat en deu punts i ha començat dient que la relació entre Catalunya i Espanya és una qüestió no resolta des del 2010 quan el Tribunal Constitucional, ha recordat, va alterar l'Estatut votat pels catalans el 2006 i l'"actitud temerària" del PP "va contribuir de forma decisiva a dinamitar un acord raonable". Des d'aleshores, ha dit, els governs català i espanyol "han estat incapaços d'establir un diàleg seriós".

Segons ha afirmat Iceta, "el Govern i la majoria independentista han optat per una via il·legal" i, en aquest sentit, ha subratllat, "s'ha vulnerat el reglament del Parlament, els drets de l'oposició, l'Estatut de Catalunya i la Constitució espanyola". La via "unilateral i il·legal" que segueix el Govern de la Generalitat "està condemnada al fracàs" i comporta, ha dit, l'actuació dels poders de l'Estat "per evitar la celebració del referèndum que ha estat considerat il·legal pels lletrats del Parlament, el Consell de Garanties, el Tribunal Constitucional i la Comissió de Venècia del Consell d'Europa".

El líder del PSC ha constatat que "el xoc de trens ha arribat" i, davant d'això, el diàleg polític "és l'única via que pot permetre sotir d'aquest carreró sense sortida". En aquest sentit, Iceta ha recordat que han proposat un pacte "que hauria de culminar a una reforma constitucional federal que fos sotmesa al vot dels ciutadans" i ha recordat que els socialistes han recollit en la "declaració de Barcelona" els trets essencials de la proposta i han impulsat al Congrés dels Diputats la creació d'una comissió parlamentària per abordar aquestes qüestions.

"Cridem els governs de Catalunya i Espanya a aturar una escalada que ens porta tots al desastre", ha etzibat Iceta, que considera que la solució del problema entre Catalunya i Espanya "no vindrà de la mà dels tribunals" però el respecte a la legalitat, ha dit, "ens obliga a tots". Per això, el líder del PSC ha denunciat que la determinació de l'Estat a impedir la celebració del referèndum "no pot implicar en cap cas limitar el debat polític i els drets consagrats a la Constitució".

Finalment, ha demanat al Govern que renunciï a l'organització dun referèndum "il·legal" i obri de forma immediata "un procés de diàleg i negociació" amb totes les forces polítiques i, alhora, ha reclamat al govern espanyol "que doni resposta polític a un problema polític" i no pretengui que aquesta resposta vingui del poder judicial, ha sentenciat.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres