Consell d'Alcaldes

Iceta rebutja la "DUI" i l'aplicació del 155 i ofereix el PSC com a mediador entre governs

El primer secretari del partit agraeix als alcaldes socialistes la seva tasca tot i ser incompresos i increpats

ACN/ Maria Belmez Barcelona 04-10-2017 19:14 Lectures 2319
Imatge general del consell d'alcaldes del PSC el 4 d'octubre del 2017. ACN

Imatge general del consell d'alcaldes del PSC el 4 d'octubre del 2017. ACN

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha ofert el PSC com a mediador en el conflicte entre els governs català i espanyol. "Ni DUI, ni 155, negociació; i si els que han de negociar no se'n surten i han de buscar un mediador els ajudarem, i si volen que ho fem nosaltres, ens oferirem", ha declarat en la seva intervenció al Consell d'Alcaldes celebrat a la seu del partit davant de més d'un centenar de batlles i càrrecs electes. Iceta ha exigit al Govern que no es faci la declaració d'independència i ha afirmat que ells parlaran "amb tothom, en públic i en privat" i ja sigui aquí, a Madrid o a la resta de l'Estat, per aconseguir una solució política. Iceta ha aprofitat també el consell per agrair als alcaldes socialistes la seva feina per "haver defensat la convivència, el respecte, la tolerància, la democràcia i la llibertat" l'1-O, a risc d'haver estat "incompresos, increpats, atacats, insultats o agredits en un moment o altre".

Iceta ha assegurat que tot i que els titllin de "babaus" no es rendiran per evitar el "desastre". Ha lamentat que uns i altres "volen guanyar", mentre que el socialisme vol que "empatin i empatitzin". "Lluitarem contra qui calgui perquè no es malmeti la unitat, per la preservació de les institucions", ha manifestat. Així, ha assegurat que continuaran defensant el diàleg fins l'últim moment i hi contribuiran en allò que estigui a les seves mans.

Iceta ha defensat que és el "trencament de la legalitat" el que està posant en risc les institucions d'autogovern i ha lamentat la "pèssima notícia" del ple del proper dilluns, ja que ha considerat que el que es fa és "persistir en l'error de trencar amb la legalitat". Davant d'això, ha dit que els toca repetir una obvietat: "No es pot pretendre aplicar una llei suspesa pel TC, no es pot pretendre que de la jornada de l'1-O se'n desprengui cap mandat democràtic".

El socialista ha dit que encara que els independentistes siguin molts, "no són majoria" i ha rebutjat que "sota cap subterfugi una minoria, per important que sigui, imposi el seu desig a la majoria". "No podem separar-nos de la resta de la societat espanyola així, no es pot vestir una nova república amb uns fonaments tan fràgils", ha afegit.

El primer secretari del PSC ha considerat a més que, seguint la seva pròpia llei, les forces independentistes no poden proclamar el resultat de la jornada del passat diumenge sense una sindicatura electoral i per això ha "implorat" que no se situïn les institucions catalanes "fora de la llei". Ha recordat que ha fet aquesta mateixa petició per carta al president de la Generalitat i que han demanat empara al Tribunal Constitucional en considerar il·legal el ple de dilluns.

Agraïment a la "mediació" dels alcaldes

Ha tornat a repetir les crítiques per la "desproporcionada" i "innecessària" actuació policial de l'1-O ja que el que hi havia era una "mobilització pacífica" i no un referèndum. Tot i això, ha dit que seria "injust" fer recaure les responsabilitats en els agents sinó que aquesta és de qui va dissenyar un dispositiu "equivocat". Ha defensat també que les forces de seguretat tenen un "rol fonamental" per preservar l'ordre i garantir els drets i, en tot cas, si hi ha un actuació individual que no s'ajusta a la llei la justícia ha de reparar el mal causat.

Davant d'aquests fets, el socialista ha agraït als electes les tasques de mediació fetes als seus municipis i l'actitud del dia 1 i ha mencionat com a exemple l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Iceta ha afirmat que gràcies a aquestes tasques, hi va haver episodis de violència que van ser aturats o apaivagats i ha destacat que els electes socialistes van actuar en tot moment per "posar pau, evitar la violència i moltes vegades defensant veïns que no compartien el seu plantejament". També ha fet referència a la tasca de mediació de l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, davant del conflicte per la presència dels policies espanyols en un hotel del municipi.

El primer secretari del PSC ha afirmat que aquests dies tots han plorat en un moment o altre i ha criticat la "intolerància" cap a càrrecs electes i les seves famílies. "No vam trobar gaire per no dir cap solidaritat", ha lamentat.

Imatge general del consell d'alcaldes del PSC el 4 d'octubre del 2017 Imatge general del consell d'alcaldes del PSC el 4 d'octubre del 2017
Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No