Diàleg

El PDeCAT avala la proposta de la mediació de Podem i reconeix que obriria "un escenari nou"

Fonts del grup al Congrés apunten que s'hauria de concretar abans de dilluns i que, com a mínim, el Govern ha d'aspirar a aconseguir un referèndum pactat

Tardà creu que seria bo crear una taula per pactar mediadors entre Catalunya i Espanya

ACN Madrid 04-10-2017 20:35 Lectures 1902

El PDeCAT avala la proposta de mediació llençada per Podem i les seves confluències a la taula de partits celebrada aquest dimecres al Congrés i reconeixen que, en cas de concretar-se, obriria un "escenari nou". Fonts del grup al Congrés apunten que seria positiu que es concretés abans de dilluns, el dia escollit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per comparèixer al ple del Parlament amb la incògnita de si declararà la independència. Les mateixes fonts no proposen cap nom i veurien com a possibilitat que fos l'Església qui pogués liderar la mediació. "Pot ser qualsevol persona o institució", apunten. Des del partit es veu com una sortida per "rebaixar la tensió" i recorden que el mateix Puigdemont ja va llençar la proposta dilluns, després de l'1-O. Des del partit també han criticat el discurs del rei Felip VI i troben a faltar alguna referència als ferits "i als dos milions de votants". Les mateixes fonts asseguren que, tot i veure bé la mediació, "la posició de fons no ha canviat" i que el Govern ha d'aspirar, com a mínim, a aconseguir un referèndum pactat.

Tardà creu que "seria bo" crear una taula per pactar mediadors entre Catalunya i Espanya

El diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats Joan Tardà ha considerat que "seria bo" que es creés una taula per pactar mediadors que puguin resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. ERC se suma així a la iniciativa que ha sorgit de la mesa de partits impulsada per Units Podem i les seves confluències, que ha proposat als presidents català, Carles Puigdemont, i l'espanyol, Mariano Rajoy, que es posin d'acord per designar un mediador. Tardà ho ha dit a Barcelona poc després que s'hagi sabut que Rajoy ha rebutjat la proposta i que ha dit a Pablo Iglesias en conversa telefònica que Puigdemont ha de renunciar a la DUI. Tardà, que encara no coneixia al detall l'abast de la negativa del president espanyol, ha dit que si el PP s'hi nega seria "un mal servei".

Tardà ha considerat "interessant" la proposta de la mesa de partits, de la qual els republicans han participat, i ha advertit que els mediadors haurien de ser persones "de rellevància". També ha afirmat que ERC està oberta al diàleg, però assumint dues realitats que considera palpables, d'una banda, que el referèndum s'ha celebrat, ha aconseguit un resultat "evident" i que el Parlament té un mandat clar, i de l'altra, que l'executiu de Rajoy no accepta cap d'aquestes premisses.

Per això considera que, ara mateix, una mesa de negociació política seria "molt difícil" que alguna de les dues parts l'acceptés, i és per això que ha opinat que "seria bo" que hi hagués una taula prèvia on es pogués pactar mediadors.

Tardà no ha amagat que la proposta és "poca cosa", però ha afegit que, de la mateixa manera, "és molt important". Ha destacat, en aquest sentit, que tots els grups presents a la mesa de partits, ERC, PDeCAT, PNV, Units Podem i les seves confluències, han estat d'acord amb la proposta. "Faltava el PSOE", ha afegit, "però crec que ho podrien acceptar".

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No