DUI

El PSC vol que el Parlament insti Puigdemont a "desistir d'una secessió unilateral" i a convocar eleccions

Els socialistes reclamen en una proposta de resolució que el govern espanyol paralitzi els tràmits d'aplicació de l'article 155 de la Constitució

ACN/ Maria Belmez Barcelona 27-10-2017 10:30 Lectures 2720
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, parla amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament. ACN

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, parla amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament. ACN

El PSC ha presentat una proposta de resolució perquè el Parlament insti el Govern a "desistir d'una secessió unilateral" i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a convocar eleccions "segons la legalitat vigent". El text també demana al govern espanyol la "paralització" dels tràmits per a l'autorització del desplegament de l'article 155 de la Constitució. El document presentat, del total de tres propostes dels socialistes, vol el "restabliment d'un marc de diàleg entre les institucions catalanes i del conjunt d'Espanya en un procés de distensió i desescalada del conflicte". Afegeix que aquest ha d'incloure també el reconeixement per part del Govern de la "plena vigència" de l'Estatut i la Constitució, el reconeixement de que no s'ha declarat la independència, l'establiment d'una mesa de diàleg entre totes les formacions catalanes, la normalització de les relacions entre governs i l'inici d'un procés de reforma constitucional.

En total els socialistes han presentat tres propostes de resolució al ple monogràfic sobre els efectes de l'aplicació de l'article 155, una primera per restablir el diàleg entre les institucions convocant comicis i paralitzant el 155, una segona que demana exclusivament la convocatòria dels comicis i una tercera que aposta per la reforma federal de la Constitució que promulguen els socialistes i el desplegament de l'Estatut amb diverses mesures.

La primera proposta de resolució es presenta sota el títol 'Per al restabliment del marc de convivència de l'estabilitat política i la seguretat jurídica al país' que parteix de l'aprovació al Parlament de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica el ple del 6 i 7 de setembre i fa un repàs de com s'ha arribat segons ells a les portes de l'aplicació de l'article 155 per part dels dos governs. Davant d'això, insta el Parlament que acordi una sèrie de mesures per tal de restituir aquesta situació amb la convocatòria d'eleccions, la paralització del 155 i el restabliment de les relacions entre les dues institucions.

La segona de les propostes reclama específicament que la cambra catalana insti el Parlament de Catalunya a convocar "de forma immediata" unes noves eleccions "dins la legalitat vigent".

La tercera es titula 'Per a l'acord i el canvi' i reclama que la cambra catalana manifesti la necessitat que Catalunya i el conjunt d'Espanya segueixin processant "des del respecte mutu i una col·laboració cada vegada més fraternal" i defensi que "només seguint el camí de diàleg, negociació i pacte es pot arribar a una solució satisfactòria capaç d'aconseguir el suport de grans majories". Per això, vol que digui que "rebutja qualsevol proposta unilateral o il·legal" i defensi el compliment de la llei. Els socialistes volen que la cambra manifesti que la solució "passarà per una reforma constitucional que faci d'Espanya un Estat federal", que sigui sotmesa al vot de la ciutadania.

El text proposa també diverses mesures de desplegament de l'Estatut, com que el Parlament impulsi davant les corts espanyoles el desplegament de la reforma de la llei orgànica del poder judicial, incorporant-hi les previsions sobre el Consell de Justícia de Catalunya i configurant-lo com una instància "desconcentrada" del Consell General del Poder Judicial, la derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local aprovada pel PP i l'aprovació d'una nova normativa per a les entitats locals que en garanteixi la seva autonomia i suficiència financera i d'altres mesures per fer efectiu el traspàs de transferències pendents.

La proposta inclou també la negociació del sistema de finançament, de tal manera que la cambra catalana insti el Govern a impulsar a través de la Conferència de Presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera una taula de negociació política que busqui l'acord sobre un sistema de finançament "més just i equitatiu". D'altra banda, es reclama instar el govern espanyol a recuperar el nivell d'inversió a Catalunya mitjançant la pròrroga de la disposició addicional tercera de l'Estat per tal de garantir que els pressupostos de l'Estat destinin el percentatge d'inversió que correspon a la participació de Catalunya al Producte Interior Brut (PIB).

La proposta inclou, com ja ho feia la Declaració de Barcelona de PSC i PSOE, altres mesures com la finalització del Corredor Mediterrani, millorar la xarxa de Rodalies, reconèixer la llengua, cultura i símbols de Catalunya i diversos ítems perquè Barcelona exerceixi com a "gran capital catalana", entre els que inclou seguir impulsat que sigui la seu de l'Agència Europea del Medicament.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres