Centre d'Estudis d'Opinió

El 'sí' a la independència cau 8 punts i se situa en el 40,8% per darrera el 53,9% que no la vol, segons el CEO

Només el 19% dels enquestats aposta per la via unilateral i un 35% creu que s'han de buscar acords bilaterals

ACN/ Marta Sierra Barcelona 23-02-2018 19:52 Lectures 2433
El 'sí' a la independència cau 8 punts i se situa en el 40,8% per darrera el 53,9% que no la vol, segons el CEO. ACN

El 'sí' a la independència cau 8 punts i se situa en el 40,8% per darrera el 53,9% que no la vol, segons el CEO. ACN

El 'sí' a la independència cau gairebé 8 punts i se situa en el 40,8% per darrera del 53,9% que no la vol, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Respecte l'últim baròmetre de l'octubre, els favorables al no a la independència pugen en 10,3 punts i superen per primera vegada el 50%. En canvi el 40,8% favorable a la independència és el percentatge més baix des que el baròmetre pregunta sobre la independència. D'altra banda, només un 19% dels enquestats vol que el proper Govern aposti per la via unilateral mentre que el 35% aposta per buscar acords bilaterals amb el govern espanyol. La majoria de votants de JxCat i ERC creuen que l'executiu català ha de buscar acords i només els votants de la CUP aposten per la via unilateral cap a la independència.

La majoria dels enquestats, un 36,3% vol que Catalunya sigui una comunitat autònoma d'Espanya. És la primera vegada des del gener del 2011 que aquesta és la primera opció dels catalans, segons el CEO. Un 32,9% creu que Catalunya hauria de ser un estat independent i un 19,4% vol que sigui un estat dins d'una Espanya federal.

A la pregunta concreta de si vol que Catalunya esdevingui un estat independent, el 'no' guanya amb un 53,9% i se situa a 13,1 punts de diferència dels que sí que ho volen (40,8%). És la primera vegada que els contraris a la independència superen el 50%, fins ara el percentatge més alt el van obtenir el juny del 2015 amb un 50%. I també s'ha registrat en el baròmetre del gener la distància més gran entre els que volen la independència i els que no la volen. I és que els partidaris de l'estat independent registren el percentatge més baix de l'històric. Fins ara, el més baix era el 41,1% registrat al baròmetre del juny del 2017.

Destaca que el 67,6% dels enquestats que es declara votant dels comuns no volen la independència, un percentatge més alt en relació als darrers baròmetres. I també crida l'atenció que un 14,2% dels votants d'ERC no són partidaris de la independència, així com el 10,5% dels votants del PP que sí que vol que Catalunya sigui un estat independent.

Aposta pel diàleg i rebuig a la via unilateral

La majoria dels enquestats veu poc probable (38,38%) o gens probable (37,3%) que el govern espanyol ofereixi un acord acceptable per la majoria del Parlament. Tot i així, la majoria dels enquestats, en un 35,9%, creu que el proper govern ha de buscar un acord bilateral amb l'estat espanyol i només el 19% dels enquestats aposta per la via unilateral cap a la independència.

No a la Constitució espanyola

A la pregunta de què votarien els enquestats si hi hagués un referèndum sobre la Constitució espanyola del '78. La majoria, un 45% votaria en contra mentre que un 34,8% ho faria a favor. 

Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Miquel Casellas

El problema d'aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No