UN ANY DE L'1-O

Ajuntaments del Penedès i Garraf pengen una pancarta amb el lema 'Republiquem' per reivindicar l'1-O

És una iniciativa de l'AMI per posar de relleu el compromís del món local amb la construcció de la república

Redacció/ ACN Vilanova i la Geltrú 01-10-2018 16:04 Lectures 2837
L'Ajuntament de Vilanova penja una pancarta amb el lema 'Republiquem' per reivindicar l'1-O. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova penja una pancarta amb el lema 'Republiquem' per reivindicar l'1-O. Ajuntament de Vilanova

Ajuntaments del Penedès i Garraf han penjat a les 9 hores d'aquest dilluns una pancarta al balcó dels edificis consistorials per reivindicar l'1-O i posar de manifest el seu compromís amb la construcció de la república. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ha escollit les 9 hores per donar inici coincidint amb l'hora que van obrir els col·legis electorals de l'1 d'octubre avui fa un any. L'associació ha fet arribar una lona als 786 ajuntaments que té associats així com un manifest perquè sigui llegit pels alcaldes. En el text es remarca el compromís del món local amb Catalunya, els valors democràtics, la pau, el diàleg, amb totes les persones anònimes que van fer possible el referèndum, amb els resultats de l'1-O i amb els "presos polítics i exiliats" i la República Catalana, entre d'altres.

Una placa commemora l'1-O als col·legis electorals

El dibuix d'una urna de l'1-O, la data i el lema ''Aquí vam votar, aquí vam guanyar' penja des d'aquest dilluns al matí de la façana de l'escola Mediterrània de la Barceloneta, a la ciutat de Barcelona. S'ha enganxat en un acte que ha agrupat persones ferides per les càrregues policials de l'1-O i membres de les associacions de veïns que van fer possible el referèndum ara fa un any. Amb una urna autèntica al costat, els impulsors de la iniciativa han escollit l'espai on ubicar una de les més de 800 plaques que l'ANC, al costat dels qui van organitzar-se per defensar la votació del referèndum, instal·la en commemoració de l'1-O, un any després.

Per la Cecília López, membre de l'AMPA que va participar de la resistència de l'escola l'any passat, posar aquesta placa ''és un fet simbòlic'' perquè preveu que ''no durin ni dos dies''. Però per la Cecília, la jornada de l'any passat va ser ''molt bèstia i molt intensa en tots els sentits'' i per això creu que cal ''recordar-ho, no oblidar-ho i tirar endavant''. En la mateixa línia s'ha pronunciat Jaume Vall, membre de l'ANC de la Barcelona que ha explicat que després de ''totes les incidències'' es va aconseguir fer la votació del referèndum ''amb certa normalitat'' i ho qualifica de ''victòria''. Per això considera que cal aquest ''recordatori'' d'haver aconseguit votar.

En l'acte de col·locació de la Barcelona s'hi ha aplegat una quarantena de veïns, alguns víctimes de l'actuació policial de l'any passat. Estelades, camisetes amb el lema ''ni oblit, ni perdó'', llaços grocs i pancartes a favor de la república catalana. Un cop instal·lada la placa, i en un sentit aplaudiment, els concentrats han cridat ''Visca la República'' i ''Vam votar, vam votar''. Amb l'urna de record que guarden els veïns, alguns dels participants han volgut recordar el moment de l'1-O dipositant paperetes altre cop.

En acabar, un grup de concentrats amb camisetes de ''miquelets del port'' han omplert de llaços grocs el passeig marítim i la resta del grup s'ha desplaçat fins al casal de la Gent Gran del mateix barri, per enganxar la mateixa placa. Per últim, han esmorzat una coca plena d'urnes. 

L'Ajuntament de Vilanova penja una pancarta amb el lema 'Republiquem' per reivindicar l'1-O L'Ajuntament de La Granada penja una pancarta amb el lema 'Republiquem' per reivindicar l'1-O L'Ajuntament de Sitges s'afegeix al 'compromís amb la República Catalana' en el primer aniversari de l'1 d'octubre
Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres