Ordenances

El ple de Vilanova rebutja l'increment del 20% del rebut de les escombraries proposat pel govern

L'equip de govern aprova, gràcies a l'abstenció de CUP i Som VNG, l'augment del 5% de la taxa d'ocupació de la via pública i un 15% de l'impost sobre construccions

Ple municipal de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Ple municipal de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest vespre les noves ordenances i taxes municipals per al 2019, que queden congelades en la seva majoria, a excepció d'alguns dels impostos municipals com ara el de la construcció i el d'ocupació de la via pública. El govern (PDeCat-ERC) ha recordat que aquest estiu ja es va aprovar una rebaixa en l'Impost de Bens Immobles (IBI).

La sessió extraordinària ha tirat endavant només en part la proposta del govern, ja que l'oposició ha rebutjat de forma majoritària l'increment d'un 20% del rebut de les escombraries domiciliàries i d'activitats. Tots els grups de l'oposició han considerat "excessiu" i "injustificat" l'augment d'aquest rebut, tenint en compte que hi ha pendent una auditoria sobre el servei, que també està pendent de la renovació de la concessió.

De fet, aquesta auditoria ha estat la protagonista del debat plenari i ha tensat la relació entre els socis del govern per l'encàrrec d'aquests treballs: segons la regidora d'Hisenda, Olga Arnau (ERC), l'auditoria no es va encarregar al febrer, com s'havia dit, i el seu departament assumeix ara l'encàrrec. Per la seva part, l'alcaldessa, Neus Lloveras (PDeCat), ha assegurat que l'auditoria sí que es va encarregar al mes de febrer i ja s'han demanat les responsabilitat corresponents pel fet que no s'hagi executat.

La regidora d'Hisenda, Olga Arnau, ha defensat que els nous impostos proposats pel govern incorporen millores en la línia d'"una millor i més justa tarifació social": "treballem perquè cadascú pagui en funció de la seva capacitat econòmica i per tal que tothom pugui accedir als serveis municipals impulsant accions per facilitar l'accés a les famílies als ajuts".

La proposta que el govern ha aprovat gràcies a l'abstenció de CUP i Som VNG suposarà un increment del 15% de l'impost sobre construccions; també un 5% més del preu de la taxa d'ocupació de la via pública (guals, terrasses) i un 3,5% de les tarifes dels serveis del cementiri. La resta d'impostos municipals i preus públics queden congelats, segons l'aprovació del ple.

Pel que fa a l'increment del 20% del rebut de les escombraries, que finalment ha rebutjat el ple municipal, el govern ha defensat que responia a la necessitat del consistori d'"equilibrar i reduir els desajustos entre el preu i el cost de la despesa real dels serveis".

L'oposició ha aprofitat el debat de les ordenances per carregat contra l'equip de govern pel seu "afany recaptatori" i per la manca de "projecte polític" per justificar aquests increments.

En aquesta línia s'ha pronunciat el portaveu del PSC, Juan Luís Ruíz, que considera que "les taxes no responen a cap projecte polític, sinó només a un afany recaptatori, que potser amaga alguna necessitat d'incrementar els ingressos per al 2019 pel que sigui".

Des de la CUP, Josep Asensio ha qualificat la proposta d'increment de les escombraries d' "injusta i precipitada tenint una auditoria en marxa" i han insistit en la necessitat que aquest impost es calculi en funció que pagui més qui més escombraries generi. Una petició que ha coincidit amb la demanda de Som VNG, que no comparteix "els criteris que es donen per justificar la pujada, ja que diuen que el preu s'ha d'acostar al cost real del servei, però aquesta lògica s'hauria d'aplicar en funció de qui més produeixi i que pagui més", ha assenyalat Enver Aznar.

Des del PP, Carlos Remacha ha criticat l' "afany recaptatori" del govern amb aquests impostos i preus públics: "creiem que per posar en marxa la maquinària, s'han d'encaixar les peces; i ara mateix no hi ha justificació política ni econòmica, sinó una mesura recaptatòria".

En la mateixa línia s'han pronunciat els regidors no adscrits Carmen Reina i Francis Álvarez, que han lamentat la càrrega a la restauració amb l'increment de la taxa d'ocupació de la via pública i l'increment de la pressió fiscal per a la ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local