Pressupost 2019

El govern de Ribes vol aprovar dimarts vinent el pressupost de 2019, que ascendeix a 25.800.000 euros

La proposta també recull les iniciatives guanyadores dels pressupostos participatius

Redacció Sant Pere de Ribes 22-11-2018 13:49 Lectures 3334
L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido. Ajt Sant Pere de Ribes

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido. Ajt Sant Pere de Ribes

L’executiu municipal de Sant Pere de Ribes portarà a aprovació la proposta de pressupost de l’any 2019 al pròxim Ple, que se celebrà el dimarts 27 de novembre. El total dels càlculs ascendeix a més de 25.800.000 euros, fet que suposa un augment d’1 milió d’euros respecte el 2018, i sense endeutament. El pressupost presenta unes xifres que continuen posant l’accent en les polítiques socials, en la línia dels comptes de l’any passat.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, explicava ahir en roda de premsa que es tracta d’un pressupost “centrat en les persones” i que manté el “compromís amb la ciutadania de no pujar ni impostos ni taxes mentre encara existeixin les conseqüències derivades de la crisi econòmica”.

Així doncs, entre les propostes incloses destaca l’increment en 46.000€ del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que permet a les persones amb diferents graus de dependència poder desenvolupar la seva vida “amb millors condicions i amb dignitat en les seves pròpies llars”, assegurava Garrido. El Banc d’Aliments municipal tindrà una dotació econòmica de 50.000€, però destaca la voluntat de reorientar el model d’atenció actual cap a un de més personalitzat, que s’adapti a les necessitats de les famílies.

Pel que respecta a l’habitatge, el govern vol adaptar-se a les necessitats d’un mercat en constant canvi, i tenint en compte això, s’inclou una nova partida inicial de 25.000€ dedicada a ajudes al lloguer. Concretament, el Programa 60/40, en conveni amb la Generalitat, s’ocupa de finançar el 100% del preu del lloguer a les famílies més vulnerables. L’Ajuntament assumirà el 40% i la Generalitat el 60% restant i així es buscarà pal·liar la nova onada de desnonaments per impagament en les mensualitats o a resultes de l’increment dels preus del lloguer un cop expiren contractes antics.

La inversió en educació abordarà les diferents etapes de creixement de la gent més jove del municipi. Per una banda, el pressupost de 2019 inclou una partida de 150.000€ per a la redacció del projecte de construcció d’una nova llar d’infants a les Roquetes. També es reformularà la tarifació de les llars d’infants, per aconseguir, tal i com apuntava l’alcaldessa “que els preus estiguin encara més adaptats a les necessitats de les famílies”.

Els i les adolescents del municipi també són protagonistes dels comptes de 2019. Per una banda, el nou pla de joventut aprovat aquest any disposarà d’una partida de 24.500€ per executar-lo. D’altra banda, les beques i ajuts als estudis no reglats, que complementen les subvencions del Ministeri d’Educació, es mantenen en la mateixa quantitat que els comptes de 2018 amb 25.000€.

Una altra de les propostes destacades que va presentar ahir el govern és sobre mobilitat. El Transport a Demanda Urbà (TAD), dotat amb una quantitat de 75.000€, permetrà connectar les urbanitzacions del municipi amb els nuclis urbans i els serveis més bàsics, com els Centres d’Atenció Primària (CAP) o amb altres transports públics. Abigail Garrido considera que és una “novetat pel que fa la mobilitat sostenible, però també és molt important per aquelles persones que no disposen de transport privat”.

Els propostes guanyadores dels pressupostos participatius d’aquest any també tindran la seva partida als pressupostos. La iniciativa amb més punts, Poble ben il·luminat, poble segur per a totes, que pretén millorar les condicions de l’enllumenat del municipi, comptarà amb fins a 100.000€ de pressupost; “Salva Peatones”, la proposta de construir una vorera als accessos a Ribes per la Carretera de Sitges, s’endú 70.000€; l’adequació d’una aula multisensorial a la Llar d’Infants El Cargol tindrà una partida de 50.000€; la nova marquesina del pati de l’Escola Santa Eulàlia podrà ser una realitat a partir dels 45.000€ pressupostats; al projecte de transformació del patí a un jardí de la Llar d’Infants Els Tres Pins li correspondran 30.000€ i al projecte de recuperació del timbal tradicional de la Colla de Diables de Ribes se li atorgaran 19.000€. A aquests li cal sumar els 15.000 euros destinats al programa d’experiència en salut mental als instituts, el servei d’acompanyament emocional als adolescents, el 111è aniversari de la sardana i per la campanya social de la Rua Summer, seleccionats en la categoria de projectes socials dels pressupostos participatius de l’edició 2018.

En acabar la seva intervenció, l’alcaldessa ha manifestat l’esperança d’ella i el seu equip de govern de poder aprovar al proper Ple aquests comptes, doncs “no seria positiu per ningú no tirar endavant un nou pressupost, perquè significaria que moltes de les coses que us hem explicat no es podrien fer”, ha dit. Cal recordar que l’actual govern socialista governa en minoria, amb 7 regidors i regidores dels 21 en total que conformen el plenari municipal.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament