Eleccions municipals

Francisco Romero (PSC): "Tenim propostes i un equip per tornar a liderar el govern municipal"

L'alcaldable socialista assegura que al govern 'hi ha discrepància perquè som partits diferents, però hi ha una complicitat en la que vam acordar un programa de govern, segons la força dels vots de cadascú'

Roger Vives Vilafranca del Penedès 30-11-2018 21:07 Lectures 1972
Francisco Romero serà un cop més el candidat del PSC a l’alcaldia de Vilafranca en les eleccions municipals del maig del 2019. EIX

Francisco Romero serà un cop més el candidat del PSC a l’alcaldia de Vilafranca en les eleccions municipals del maig del 2019. EIX

Francisco Romero serà un cop més el candidat del PSC a l’alcaldia de Vilafranca en les eleccions municipals del maig del 2019. Regidor al consistori vilafranquí des del 1999 i alcalde durant el mes de març del 2009, ens ha atès per copsar les primeres sensacions davant uns comicis que ja marquen l’agenda política a la capital de l’Alt Penedès.

Quins objectius us marqueu a les eleccions municipals?

Tornar a fer un programa de progrés. En la situació actual de sortida de la crisi hi ha la possibilitat de pensar en nous projectes i oportunitats. És per això que volem fer un programa amb molta força, municipal, per intentar guanyar i que hi hagi més color vermell en l’acció de govern de la nova etapa. És important que Vilafranca sigui de la ciutats que surti amb força de la crisi sense desigualtats.

Quins són aquests nous projectes que us plantegeu?

Giren al voltant de l’eix de la via i del carrer del Comerç, on hi haurà una zona d’equipaments i la possibilitat de nova activitat econòmica. També ens centrem en els serveis a les persones, complementant els de la gent gran, des d’un centre de dia a una residència; i seguim amb el casal de joves que aviat es posarà en marxa i que necessitarà un pla d’activitats estable; per altra banda, l’oferta cultural amb l’ampliació del Vinseum i, finalment, algunes sorpreses que tenim pensades i que estem madurant.

Ha fet menció al carrer del Comerç, projecte pel qual l’oposició els ha titllat d’electoralistes. Com ho considera?

És un tema que fa molts anys que se’n parla i que estava pendent. Esdevé urgent perquè els solars en desús es dupliquen, les activitats industrials i de serveis es tanquen i calia aprovar un planejament fixant les condicions en equipaments i activitats comercials. No és electoralista perquè portar al ple el planejament no implica que construïm ara els equipaments. Si fos per tàctica electoral no ho portaríem. Sempre hi ha temes a millorar però és una bona proposta i ara hi haurà dos mesos d’exposició pública en què tothom podrà acabar de mirar-s’ho.

En les darrers eleccions municipals el PSC ha anat perdent regidors progressivament. Creu que es pot reconduir la situació?

Esperem que sí. El denominador comú a Vilafranca des de l’any 1979 és que només hi ha hagut dos espais polítics que han superat el 15% de suport, el nostre i el de l’antiga CiU, i s’han anat combinant en diferents cicles. Vam anar perdent pes però estem en un 19% de suport, el doble respecte del PSC a les autonòmiques o a les generals. És un pes important. Estem en un cicle que ens afecta però la força municipal és prou forta en aquest context si ens comparem amb altres ciutats de l’entorn. Vam entrar en un cicle diferent, una etapa molt difícil des del canvi de Zapatero, la crisi econòmica i una agenda molt dura, però penso que a nivell municipal tenim propostes i un equip per tornar a guanyar més força i fins i tot liderar el govern municipal.

Després d’aquests anys de sociovergència a l’equip de govern, creieu que us poden associar directament amb el PDeCat?

A Vilafranca la gent coneix la nostra trajectòria i on estem col·locats respecte els altres partits. Un govern de majories absolutes no el trobarem i si vols assegurar un govern sòlid has de dialogar. Hem estat 35 anys en el govern i la gent sap el què proposem.

Recentment, Ramon Arnabat (VeC) es mostrava partidari d’un pacte del seu partit amb ERC i la CUP per aconseguir una majoria alternativa a l’actual sociovergència en cas que els resultat dels comicis ho permeti. És possible que el PSC també acabi pactant amb algun dels partits de l’oposició?

Quan comenci la campanya anirem a guanyar i després s’obriran totes les possibilitats. També hem de ser objectius: els acords que hem fet des del 2013 han estat positius i han permès una estabilitat que ens agrada. Vilafranca és una ciutat poc endeutada, amb un pressupost de 55 milions d’euros aprovat ja en mes de novembre i amb planejaments com el del carrer del Comerç aprovats. Això no es pot fer amb un govern en minoria i s’ha de garantir. Quan estàvem a l’oposició ens havíem trobat amb un any i mig en què no s’aprovava res fins que amb el nostre suport es van poder tirar endavant els pressupostos. Quan estàs a l’oposició pots fer la política de que res et sembla bé o de voler ser govern.

Com valora aquests anys de col·laboració en el govern vilafranquí amb el PDeCAT?

Sempre diem que hi ha discrepància perquè som partits diferents, però hi ha una complicitat en la que vam acordar un programa de govern segons la força dels vots de cadascú. Ens hagués agradat algun altre tipus de proposta en matèria de serveis a les persones o medi ambient, però vam haver de fer algunes renúncies. Ens trobàvem en una crisi econòmica molt difícil, en què Vilafranca va perdre 10 milions d’euros de pressupost d’un dia per l’altre i vam poder assegurar tots els serveis públics malgrat les retallades. A vegades ens diuen que tenim un model continuista i, sí, tenim coherència amb un model municipal que aposta pels serveis públics. Estem satisfets de tot el que s’ha pogut fer en un context on ciutats similars a la nostra o de l’entorn no aproven els pressupostos o tenen plans de sanejament. L’acord en el pitjor moment de la crisi econòmica ha estat positiu.

Ja per acabar, veurem cares noves a la llista del PSC?

Aprovarem al desembre en una assemblea la comissió de llistes, tot treballant amb diferents criteris. Sempre hi ha canvis, primer el que fem és ser molt respectuosos i parlar amb els regidors que ara hi son. Som conscients que la realitat de vila pot haver canviat en els últims quatre o vuit anys i volem que la llista sigui un reflex de la societat del moment. Tampoc puc avançar si hi haurà cares noves, però normalment n’hi ha, a finals de gener o al febrer ho tindrem una mica més clar.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans