Eleccions andaluces

El descens del PSOE i la irrupció de VOX obren la porta al primer govern de dretes a Andalusia

Susana Díaz guanya les eleccions, però no suma amb Podem ni Cs, mentre que PP, Cs i VOX poden investir president

ACN/ Roger Pi de Cabanyes Madrid 02-12-2018 9:06 Lectures 900

Arxivat a:

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, al tancament de la campanya del PSOE aquest 30 de novembre del 2018 . PSOE

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, al tancament de la campanya del PSOE aquest 30 de novembre del 2018 . PSOE

El PSOE de Susana Díaz ha guanyat les eleccions andaluses amb 33 diputats però ha perdut 14 escons respecte al 2015 i no pot sumar amb Podem, que ha obtingut 17 diputats, dos més dels que tenia. Amb el 96,97% dels vots escrutats, entre els dos sumen 50 diputats, lluny dels 55 per a la majoria absoluta. El resultat no permet reeditar tampoc un pacte PSOE-CS, i en canvi si que obre la porta a la possibilitat que les formacions de dreta –que sumen 59 escons- formin govern. El PP manté la segona posició amb 26 diputats tot i perdre set representants, mentre que Ciutadans més que duplica els seus resultats anteriors (9) i se situa amb 21 diputats. El partit d’extremadreta VOX ha irromput amb força al Parlament andalús amb 12 diputats. És un dur revés per a Susana Díaz i un èxit per al candidat del PP, Juanma Moreno, que tot i perdre representants podria esdevenir el pròxim president de la Junta d’Andalusia.

És el resultat d’una campanya que ha gravitat a l’entorn de Catalunya i que ha culminat amb uns comicis amb una baixa participació (58,65%, tres punts menys que al 2015) especialment a territoris on el PSOE obtenia la victòria com Sevilla, Jaén o Cadis.

La forta davallada del PSOE de Susana Díaz suposa el pitjor resultat dels socialistes andalusos en democràcia i que tanca la porta a possibles acords de govern de Susana Díaz amb Podem o amb Cs.

Díaz ha obtingut només 33 diputats i un percentatge de vot del 28,10%, lluny de les expectatives del partit, que esperava un descens més moderat. En total, Susana Díaz s’ha quedat al llindar d’un milió de vots (983.908 amb el 96,97% dels vots escrutats)

La suma de PSOE (33) i Podem (17) es queda amb 50 diputats, 5 per sota de la majoria absoluta (55) i per tant impossibilita fer realitat a Andalusia l’acostament que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han fet al Congrés dels Diputats.

Adelante Andalucia, la marca de Podem a aquestes eleccions, ha obtingut 565.253 vots (amb el 96,97% escrutat) i es queda amb el 16,16% del total de vots, 17 diputats.

Susana Díaz no pot sumar amb Cs

El PSOE tampoc podria sumar amb Cs, per un sol diputat. Els 33 dels socialistes espanyols són pocs per assolir la majoria absoluta amb els 21 de Ciutadans i el 18,19% dels vots, que ha obtingut prop de 636.379 vots (amb el 96,97% escrutat) i més que duplica els seus 9 diputats del 2015.

Juanma Moreno pot ser president

El PP de Juanma Moreno aguanta la segona posició i impedeix que Cs prengui el relleu a la dreta. Amb 26 diputats, el 20,73% dels vots i prop 725.168 vots (amb el 96,97% escrutat) perd set representants respecte al 2015, però obté per primer vegada la possibilitat de governar.

VOX té la clau de San Telmo

Qualsevol pacte de la dreta, però, passa per un acord amb VOX, que irromp amb força al Congrés dels Diputats amb 382.076 vots (amb el 96,97% escrutat), un 10,92% dels vots i 12 diputats. La formació d’extremadreta té la clau de San Telmo.

VOX també té la possibilitat de negar el canvi de govern a San Telmo. Una abstenció dels seus 12 diputats permetria que Susana Díaz esdevingués de nou presidenta.

Nou Parlament, el 27 de desembre

El nou Parlament es constituirà el 27 de desembre i a partir d'aquí ja s'obre el període en què es pot investir el nou president o presidenta a Andalusia. 

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans