Ple municipal

Vilanova i la Geltrú demana al Govern que aturi la venda d'armes a la coalició saudita

El ple de Vilanova va aprovar ahir per 24 vots a favor i 1 en contra una moció en contra de la venda d’armes a l'Aràbia Saudita i la resta dels membres de la coalició saudita que intervé a Iemen

Redacció Vilanova i la Geltrú 04-12-2018 11:31 Lectures 1184
Vilanova i la Geltrú demana al Govern que aturi  la venda d'armes a la coalició saudita. EIX

Vilanova i la Geltrú demana al Govern que aturi la venda d'armes a la coalició saudita. EIX

La moció, promoguda per les organitzacions i entitats locals Amnistia Internacional, FundiPau, Fem Pous, GarrafCoopera, Fundació Ramon Martí i Bonet contra la Ceguera i Oxfam Intermón, va ser presentada pel partit ERC i la regidora no adscrita Adriana Llorens. La seva aprovació en el ple municipal va comptar amb el vot favorable de PdCat, ERC, PSC, CUP, SomVNG, PP i tres dels quatre regidors no adscrits.

Tal com va dir el representant de les entitats promotores “amb aquesta moció volem contribuir a obrir el debat per que el Govern Espanyol i Congres dels Diputats impulsin un seguit de mesures que garanteixin el respecte al dret internacional”.

Iemen, la major catàstrofe humanitària del moment

Des de finals de març de 2015 fins a finals de juliol de 2018, la coalició internacional encapçalada per l'Aràbia Saudita que opera al Iemen ha dut a terme més de 18.000 bombardejos amb armes subministrades per diversos països, i ha comès desenes de presumptes crims de guerra, d’entre ells atacs deliberats i indiscriminats contra civils i objectius civils com ara, escoles, hospitals, mesquites, fàbriques, mercats, casaments i funerals.

Segons l'informe d'agost de 2018 del Consell de Drets Humans de l'ONU que recomana a la comunitat internacional "abstenir-se de subministrar armes que podrien ser utilitzades en el conflicte del Iemen", totes les parts en el conflicte armat del Iemen han comès amb impunitat violacions greus del dret internacional. El cost humà del conflicte del Iemen, en els més de tres anys i mig que dura, ha estat qualificat per l'ONU com la major catàstrofe humanitària actual, des de març de 2017. Segons Nacions Unides, fins a gener de 2018, al conflicte del Iemen han mort almenys 6.000 civils, hi ha hagut més de 50.000 ferits i hi ha tres milions de desplaçats interns. El 80% de la població necessita ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques (dels quals, 11 milions es troben en una situació d'extrema necessitat). Es tracta d’una crisi exacerbada pel bloqueig del Iemen per part de la coalició saudita, que constitueix una greu infracció del dret internacional humanitari.

La relació d’Espanya amb la coalició saudita

Entre 2015 i 2017, tot i el risc de ser considerat com a còmplice de de crims de dret internacional, Espanya va exportar armes a l'Aràbia Saudita per valor de 932 milions d'euros i va autoritzar exportacions d'armes per valor de 1.235 milions €. Els promotors de la moció ressalten la necessitat de que Espanya adopti mesures significatives per sumar-se a la creixent llista de països que apliquen mesures restrictives i no autoritzen ni exporten armes que es puguin fer servir en el conflicte del Iemen

La formació municipal ha acordat així mateix comunicar la moció al a la Presidència del Govern i al Ministeri d'Afers Exteriors, entre altres institucions.

Política

Peix al cove

Francesc Murgades

Rajoy i el Partit Popular ja tenen aprovats els pressupostos que els han de garantir fins a dos anys de coll per poder intentar remuntar l'aparentment imparable escalada de Ciutadans de les darreres setmanes, i la patacada que li donarà la primera sentència del cas Gurtel

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No