Intenció de vot

El CIS augura la victòria del PSOE amb el PP de nou segon per davant de Cs i Podem, i Vox doblaria votants

ERC obtindria el 4,3% dels vots, En Comú Podem el 2,8% i el PDeCAT el 0,8%

ACN/ Roger Pi de Cabanyes Madrid 05-12-2018 14:15 Lectures 632

Arxivat a:

El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva declaració sobre el Brexit, el 24 de novembre. Reuters / ACN

El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva declaració sobre el Brexit, el 24 de novembre. Reuters / ACN

El Baròmetre de novembre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) atorga de nou la victòria al PSOE amb el 31,2% dels vots, en un lleuger descens respecte a l’últim estudi d’octubre (31,6%) però molt per sobre del PP, que recupera la segona posició (cedida a Cs a l’última enquesta) amb el 19,1%, nou dècimes més que a l’octubre. Darrere del PP, Ciutadans, que amb el 18,2% dels vots perdria gairebé tres punts respecte a l’octubre (21%), i Podem, que aconseguiria el 18% dels sufragis i recuperaria set dècimes respecte a l’última enquesta (17,3%). Vox doblaria en un mes els resultats de l’últim baròmetre (1,3%) i se situaria ja en el 2,5% de les paperetes, mentre que el PACMA guanyaria cinc dècimes i se situaria al 2,1%. Pel que fa a les formacions catalanes, ERC guanyaria les eleccions generals amb el 4,8%, cinc dècimes més que a l’octubre i per davant d’En Comú Podem (amb resultat agregats als de Podem) que obtindria el 2,8% dels vots (3,2% a l’octubre), i del PDeCAT, que es quedaria amb el 0,8% dels vots, sis dècimes menys que a l’octubre (1,4%).

El baròmetre de novembre es va fer mitjançant 2.974 entrevistes a majors d’edat entre l’1 i l’11 de novembre i te un nivell de confiança del 95,5%. En intenció de vot directa (sense la cuina) el PSOE quedaria igualment primer amb el 19,4% dels vots, el PP segon amb l’11,5%, Cs tercer amb l’11,4% i Podem quart amb l’11%. ERC rebria el 3,5% dels vots, En Comú Podem l’1,8 i el PDeCAT el 0,6%.

Cap líder aprova

Pel que fa a les valoracions dels líders, cap dels que es preguntes obté l’aprovat. El més ben valorat és Pedro Sánchez, amb un 3,9. Després Alberto Garzón amb un 3,6 i Albert Rivera, amb un 3,5. A la cua i empatant amb un 3, Pablo Casado i Pablo Iglesias.

Creix a preocupació pels polítics

L’atur, amb el 28,6%, continua essent el principal problema dels espanyols però perd pes respecte al baròmetre d’octubre (31,4%). Continua per sobre els problemes de caràcter econòmic, amb el 22,3% (23,3% a l’octubre). Els polítics, amb l’11,3% (9,9 a l’octubre) escalen a la tercera posició per davant de les pensions, amb un 11,2%, i la qualitat de l’ocupació amb el 10,5% de les respostes. La independència de Catalunya continua baixant com a preocupació per als espanyols i se situa al 2,8%, vuit dècimes menys que a l’octubre (3,6%).

Creixen els pols sobre el model d'Estat

El CIS també pregunta als ciutadans pel model d’Estat que prefereixen. El grup majoritari, amb un 39,2%, vol “un Estat amb comunitats autònomes com en l’actualitat” (38.8% a l’octubre), però creixen també els partidaris d’un Estat “amb un únic govern central sense autonomies”, que sumen el 20,6% (19,9% a l’octubre). Dècimes que surten dels que proposen un estat on les CCAA tinguin menys autonomia, amb el 10,3% (10,9% a l’octubre). A l’altra banda, els partidaris d’un Estat on les CCAA tinguin més autonomia baixa lleugerament i se situa al 12,5% (12,8) a l’octubre, mentre que creixen es partidaris d’un Estat que permeti a les CCAA la independència, amb el 10,6% (10,1%)

L’últim baròmetre amb intenció de vot del CIS data de l’octubre del 2018, quan aquest organisme va vaticinar una victòria còmode del PSOE amb un 31,6% dels vots. L’enquesta augurava un ‘sorpasso’ de Cs sobre el PP. El partit d’Albert Rivera obtindria el 21% dels vots, mentre que el PP es quedaria amb el 18,2%, i Units Podem el 17,3%. Pel que fa a les forces independentistes, ERC obtindria el 4,3% dels vots i el PDeCAT l’1,4%, mentre que a Catalunya En Comú Podem rebria el 3,2%. Aquell CIS del mes d’octubre donava a Vox només un 1,3% dels vots. 

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans