Ple municipal

Sitges aprova un pressupost de 51’5 milions d’euros, el més elevat dels darrers deu anys

El pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor del Govern (PDECAT-Demòcrates i ERC), Nou Horitzó i Sitges-GI; els vots en contra de Sitges en Positiu, Ciutadans i PP; i les abstencions de la CUP i la regidora no adscrita Carme Gasulla

Redacció Sitges 05-12-2018 15:28 Lectures 3805
Sitges aprova un pressupost de 51’5 milions d’euros, el més elevat dels darrers deu anys. Ajuntament de Sitges

Sitges aprova un pressupost de 51’5 milions d’euros, el més elevat dels darrers deu anys. Ajuntament de Sitges

El ple municipal ha aprovat el pressupost municipal per a 2019, de 51’5 milions d’euros, de caràcter expansiu i el més elevat dels darrers deu anys. El govern municipal tanca amb aquest pressupost el mandat 2015-2019 assolint els objectius de reduir el deute bancari, baixar els impostos directes (IBI) i incrementar la despesa i la inversió. La proposta ha incorporat a darrera hora una esmena del govern i de Nou Horitzó, a proposta d’aquesta darrera formació, per a la realització d’inversions adreçades a posar al dia les instal·lacions esportives municipals. El pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor del Govern (PDECAT-Demòcrates i ERC), Nou Horitzó i Sitges-GI; els vots en contra de Sitges en Positiu, Ciutadans i PP; i les abstencions de la CUP i la regidora no adscrita Carme Gasulla.

El regidor d’Hisenda, Josep Moliné, ha destacat que “aquest és un pressupost de caràcter expansiu. Si el 2018 saltàvem dels 42 als 46,4 milions d’euros, el 2019 posarem en moviment un pressupost de 51,5 milions. A banda de superar la ratlla simbòlica dels 50 milions d’euros, es tracta de la proposta més quantiosa que passa per aquest ple municipal en tota una dècada”. Moliné ha afegit que “aquest document assenta els fonaments del que heretarà el proper consistori: un ajuntament plenament sanejat, amb una administració moderna i eficaç, i l’inici d’un seguit d’inversions ambicioses que han permès posar al dia equipaments i serveis de la vila”.    

Pel que fa als ingressos, el Pressupost 2019 preveu una xifra de diners molt semblant a la de 2018, però amb dues variacions: la reducció d’un milió d’euros d’ingressos per la rebaixa de l’IBI i l’increment de la mateixa quantitat experimentat en les transferències de l’Estat. La resta d’apartats es mantenen en els mateixos nivells de 2018.

En relació a les despeses, les que més creixen són les de Serveis Urbans (pel nou contracte del servei de la neteja i la recollida de residus) i Ensenyament, Joventut i Esports, sobretot per la construcció del nou camp de rugbi. La que més baixa és la destinada a la reducció del deute.

En el capítol de personal, el pressupost per a l’any vinent culmina el procés de tecnificació del personal i de millora de l’atenció a la ciutadania que formen part del Pla de Mandat 2015-2019. Per aquest motiu, s’incrementa en 1’3 M€ aquest apartat que es destinarà a incrementar la plantilla, amb la creació de quinze places noves, i a aplicar un 2’5% d’increment retributiu.

La regidora de Recursos Humans, Carme Almirall, destaca que “la proposta de plantilla que està inclosa en el pressupost municipal de 2019 culmina el procés de tecnificació del personal i de millora de l’atenció a la ciutadania que formen part del nostre Pla de Mandat. Com a govern, havíem assumit l’encomana de modernitzar l’administració i posar l’Ajuntament de Sitges al dia. Calia assumir canvis organitzatius i preparar la plantilla, i el pressupost que presentem avui posa els recursos perquè aquest canvi sigui, per fi, tota una realitat”. Almirall explica que “deixem, així, la maquinària interna de l’Ajuntament preparada per a assumir els reptes que se’ns presenten en aquest segle XXI, amb una plantilla qualificada, reconeguda i suficientment incentivada”.    

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha agraït totes les aportacions dels grups polítics municipals que han fet possible l’aprovació del Pressupost 2019 de l’Ajuntament de Sitges i subratlla que “Sitges té un bon pressupost”. El Batlle destaca que “aprovem el Pressupost 2019. Són 51,5 M€ que mantenen el deute a zero, redueixen els impostos (IBI) i fan que sigui el pressupost més expansiu dels darrers deu anys. S'amplia la plantilla i s'avança en transparència, administració electrònica i participació”. Forns explica també que “el Pressupost 2019 de l’Ajuntament de Sitges permetrà millors polítiques per a les persones, entitats i empreses, ocupació, turisme, cultura, medi ambient. També tindrem nous equipaments com l'Escola Agnès de Sitges i el camp de rugbi, i rehabilitarem el Palau Maricel i el pavelló Pins Vens. A més de comptar amb un nou contracte de neteja”. L’alcalde avança també que “el Pressupost 2019 inclou engegar promocions municipals d'habitatge social i l'oficina del síndic municipal de greuges, propostes recollides en el pacte d'estabilitat del govern amb la CUP”. En aquest sentit, l’alcalde ha anunciat que “passat Nadal celebrarem un Ple  monogràfic sobre habitatge”. Miquel Forns ha destacat també les millores que s’han implementat en el proper exercici fruit de les aportacions amb NH com “les millores al pavelló de Pins Vens, destinarem també la Platja de Santa Margarida per a gossos; farem una major inspecció d'obres i pisos turístics, i millorarem els parcs infantils”.


Les frases del debat

Regidora no adscrita, Carme Gasulla: “Agraïm el gest i l’oferiment de treballar plegats el pressupost. Hem de convertir aquestes propostes en realitat i esperem que el Govern que ho faci, sigui el nostre”.

Ferran Llombart, portaveu del PP: “S’ha pactat la inversió en instal·lacions esportives, la construcció de l’Escola Agnès de Sitges i compartim el discurs de la regidora de Recursos Humans de l’increment del capital humà, així com altres capítols del propi pressupost. La inversió que es fa, encara que sigui escassa, a l’AMI, no és compartida pel nostre grup”. 

Vinyet Lluís, portaveu de SGI: “Hem fet una valoració positiva. El pressupost millora en diferents àmbits i el que hem de fer tots plegats és el seguiment. Sitges GI vam governar del 2011-2015 juntament amb NH amb molta precarietat. Vam estar lligats a no poder fer accions. Ara estem satisfets amb aquesta proposta. Cal destacar la baixada de l’IBI. Creiem que el futur de Sitges amb totes les persones que han de venir a viure a Sitges necessitem donar força a les inversions. Destaquem també la construcció de l’escola Agnès de Sitges i la remodelació del Palau de Maricel, que és una estampa molt important per a Sitges i un punt de referència. Molt important també són les ajudes a les entitats i associacions esportives, el contracte de neteja i la millora en la valoració de llocs de treball ”.

Ignasi Rubí, portaveu de NH: “Hem fet balanç del que ens agradava i del que no. I ens hem decantat pel que ens agradava. Hem dut a terme converses molt productives per arribar fins al Pressupost d’avui. Hem estat molt insistents amb l’àmbit d’esports, hem introduït moltes millores al Pavelló entre les quals la coberta, millores a la pista com el parquet flotant, i hem arribat a l’acord de crear un espai de bar per als usuaris. També posem la primera pedra per a una platja per gossos i inspectors per fer un correcte seguiment als pisos turístics i les llicències urbanístiques. Hem pactat fer un esforç al Parc de Can Robert i a Can Falç que ha d’anar lligat amb un pla de neteja i manteniment”.

Pol Vigó, regidor de la CUP: “Tot i no compartir del tot la proposta dels pressupostos, hi veiem coses positives: es trenca el sostre de la despesa, s’amplia la despesa en personal i s’inverteix en equipaments necessaris per al municipi. La nostra intenció és seguir treballant aquesta proposta i que el pressupost que vagi a aprovació final sigui millor”.

Manuel Rodríguez, portaveu de C’S: “Compartim que estem davant d’un pressupost expansiu però cal fixar-se també en els detalls i el pagament de la quota de l’AMI no és de rebut. S’ha reduït l’aportació al menjador social, hi ha manca de manteniment en la senyalització de la vila. No han tingut un projecte ni a mitjà ni a llarg termini”.

Elisabeth Pérez, portaveu de Sitges en Positiu: “Podrien haver fet més inversions durant tots els anys que han estat governant. Ens oferim a ajudar a gestionar el pressupost amb idees que tenim per evitar que hi hagi tant de superàvit. Creiem que s’han d’augmentar les partides socials”.

Josep Moliné, regidor d’Hisenda: “Voldria tancar la meva intervenció agraint la feina duta a terme pels serveis tècnics municipals. Ha estat voluntat d’aquest regidor i d’aquest govern sanejar la hisenda de l’Ajuntament. També ho ha estat implementar un pla de mandat ambiciós que buscava fer realitat el compromís d’assolir un futur millor per a Sitges”.

Alcalde de Sitges, Miquel Forns: “Sitges té un bon pressupost. Agreixo totes les aportacions rebudes i crec sincerament que NH i SGI, després d’haver patit tant entre els anys 2011-2015, crec que aquest pressupost us l’heu sentit molt vostre”.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament