Ple municipal

El ple de Sant Sadurní d'Anoia aprova el pla d'acció cultural municipal

Era el ple de desembre que s'ha avançat per no coincidir amb el dia de Nadal

Redacció Sant Sadurní d'Anoia 17-12-2018 10:05 Lectures 1681
El ple de Sant Sadurní d'Anoia aprova el pla d´acció cultural municipal. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

El ple de Sant Sadurní d'Anoia aprova el pla d´acció cultural municipal. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Aquest divendres es va celebrar de manera anticipada el ple corporatiu de l’Ajuntament de Sant Sadurní corresponent al mes de desembre, per tal d’evitar convocar la sessió el darrer dimarts de mes, coincidint amb el dia de Nadal. El ple va comptar amb l’absència per motius de salut del regidor socialista Albert Gual.

Un dels principals assumptes tractats va ser l’aprovació del pla d’acció cultural de l’Ajuntament de Sant Sadurní, que va tenir el vot favorable de totes les formacions i l’abstenció de ICV. La regidora de Cultura, Montse Medall, es va mostrar molt satisfeta per comptar amb aquesta eina elaborada per la Diputació de Barcelona i que ha comptat amb la col·laboració dels serveis municipals, teixit associatiu, agents culturals del municipi i els grups polítics.

Algunes de les mesures que fixa aquest pla és que el municipi es doti d’un equipament escènic de format mitjà i o reforçar l’agenda cultural més enllà del calendari festiu. Entre les propostes per a la millora i dinamització cultural de Sant Sadurní que es plantegen està crear un espai polivalent cobert i potenciar algunes instal·lacions, com el Casal d’Entitats, el Centre Vilarnau o Can Mas de la Riera, així com impulsar rutes i visites culturals o constituir un consell municipal de Cultura per articular la relació i interacció de l’Ajuntament amb les associacions i agents culturals.

La resta de formacions van valorar positivament disposar d’aquesta eina que ha de definir el pla d’acció a mig i llarg termini i van reclamar un consens de tots els grups per assegurar la seva implementació. Amb tot, van retreure al govern manca de voluntat política i d’una estratègia per haver fet front a les mancances i dèficits que s’arrosseguen des de fa anys en l’apartat cultural, i van subratllar la necessitat de iniciar passos per recuperar els equipaments d’El Centre i l’Ateneu, o apostar per un projecte cultural a Can Guineu.

Mocions

El ple va comptar amb un dens apartat de mocions que va allargar la sessió fins gairebé les tres hores i mitja. La proposta per donar suport a la suspensió de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, que lidera una coalició internacional que participa al conflicte del Iemen, va arribar el ple elevada pel Consell municipal de Cooperació, a petició de les ONG’s Amnistia Internacional, Intermon Oxfam, Greenpeace i Fundipau. Tots els grups van donar-hi suport a excepció del PP, que s’hi va abstenir. El PSC, tot i votar a favor, va incidir en la necessitat d’obrir el focus i abordar un debat sobre la indústria d’armament, que genera molts llocs de treball i un impacte positiu en l’economia.

La majoria del plenari, amb el vot en contra del PP, que va defensar la separació de poders, i del PSC, que s’abstè des de fa uns mesos dels debats de mocions vinculades al procés català, va donar suport i va expressar la seva solidaritat a la vaga de fam iniciada pels líders polítics en presó preventiva des de fa més d’un any, en denúncia per l’actuació del Tribunal Constitucional.

ICV va trobar el suport de la majoria de forces a la moció per derogar el delicte d’injúries a la corona, en un text que també instava a celebrar un referèndum per decidir entre monarquia i república i que censurava la posició del rei Felip VI en el conflicte de Catalunya. El PSC, que va qüestionar algunes de les afirmacions de la moció i el PP, que va recordar que la qüestió ja es va debatre al Congrés dels Diputats, van votar-hi en contra.

En canvi, no van tenir recorregut les mocions de la CUP en suport a la Plataforma d’Afectats per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques. La petició va topar amb el vot contrari dels socis de govern, que van justificar la decisió per no comptar amb competències ni recursos per atendre els acords proposats. I tampoc el PP, que es va quedar sol – tots els grups van votar-hi en contra i el PSC va tornar a apartar-se del debat - en la denúncia de les actuacions dels Comitès de Defensa de la República, per considerar que en certs casos atempten contra els drets i llibertats dels ciutadans.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, el Partit Popular va sol·licitar els avisos rebuts per la policia en relació a un cas de pintat de la via pública i l’aplicació de l’ordenança de civisme. I també va reclamar a l’alcalde el compliment de la normativa en relació a la col·locació de les banderes a l’Ajuntament i la presència de la foto del rei al saló de plens.

La CUP va insistir en el compliment de les mocions aprovades al ple municipal i en concret va reclamar la realització d’un informe per avaluar la municipalització de la zona blava d’aparcament, un servei externalització i que la seva concessió finalitza al juliol de l’any vinent.

El PSC, per la seva banda, va sol·licitar de nou la retirada diligent de cartelleria a espais no permesos de la via pública i també va consultar sobre la reposició de papereres i bancs que s’han retirat a algunes vies. 

L’alcalde i alguns portaveus van aprofitar per felicitar a les veïnes i veïns les festes de Nadal abans de la conclusió del ple.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans