Judici 1-O

Santamaría afirma que mai va parlar amb ningú del Govern del referèndum i que si el volien calia reformar la Constitució

L'expresidenta diu que no van considerar adequat declarar l'estat d'excepció per no vulnerar drets dels ciutadans

ACN/ Xavier Alsinet/ Tania Tapia Madrid 27-02-2019 13:19 Lectures 2150
Pla curt, extret de senyal institucional, de l'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, declarant com a testimoni al Suprem.

Pla curt, extret de senyal institucional, de l'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, declarant com a testimoni al Suprem.

L'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que mai va parlar amb ningú del Govern sobre l'1-O i si volien per un referèndum calia modificar la Constitució "i no intentar negociar una cosa a la que mai es va prestar" el govern de Mariano Rajoy. A preguntes de Vox, ha defensat per què van apostar pel 155 i no per declarar de l'estat d'excepció. Segons Santamaría, consideraven que era més "adequat" en "defensa de la convivència". Segons ha assenyalat, l'estat d'excepció suposava "vulneració de drets fonamentals" dels ciutadans i, per això, creien que s'ajustava més la Constitució el 155 perquè "actuava contra els responsables". Ha afegit que van advertir el Govern que no podien seguir amb el referèndum i ha parlat "d'estratègia concertada". "Sabien que després de la violència del 20 i 21 de setembre es podia tornar a produir i van seguir endavant", ha assenyalat.

Sobre l'aplicació de l'article 155, l'exvicepresidenta ha assegurat que es va tirar endavant perquè van considerar que la declaració d'independència del 27 d'octubre "no va ser simbòlica". "Estava en risc greu l'intent de derogació de la Constitució, s'havia declarat unilateralment la independència i s'havien vist els esdeveniments dels dies previs", ha dit, "hi havia una vulneració molt greu de l'ordre constitucional".

En respostes a l'advocat de Vox Javier Ortega, Sáenz de Santamaría ha explicat que "mai" va parlar sobre l'1-O amb cap membre del Govern de la Generalitat i ha explicat les tres reunions que va mantenir amb l'exvicepresident Oriol Junqueras. Una a l'abril del 2016, on Junqueras li va plantejar la celebració d'un referèndum. L'exvicepresidenta ha remarcat que "mai va voler entrar" a parlar d'aquest tema perquè "no és una disposició del govern espanyol, sinó que forma part de la sobirania del conjunt del poble espanyol". "Li vaig dir que sobre això no tenia res a parlar".

La segona reunió va ser al juny del 2016 per abordar la situació "dramàtica" de les finances de la Generalitat, i la tercera el gener del 2017 on, segons ha relat, Junqueras només volia abordar el referèndum i li va donar la mateixa resposta que a l'abril anterior. "Sobre el referèndum no hi havia res a parlar, no hi havia ni diàleg ni capacitat d'entesa", ha dit, i ha afegit que la Junta Electoral Central va afirmar que el 4 d'octubre del 2017 va afirmar que el referèndum "no es va produir".

També ha dit que mai es va reunir amb cap membre del Govern al despatx que tenia a la delegació del govern espanyol a Catalunya, amb qui es va reunir amb representants de partits com el PSC, el PP, Cs i col·lectius de la societat civil. "Hi havia molta gent que estava tenint molts problemes per la tensió que vivien". "Sí vaig poder reforçar la presència de l'Estat i el govern espanyol creia molt important que estiguéssim i fer-nos presents" a Catalunya, ha dit.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans