Eleccions generals

La JEC permet a Torra que mantingui l’ultima pancarta penjada a la façana de la Generalitat

El president s’havia pronunciat ja en aquest sentit divendres a consulta dels Mossos i el ple de la Junta ha ratificat el seu criteri

La Fiscalia Superior es querella contra Torra per desobediència a les resolucions de la JEC sobre els llaços grocs

ACN/ Roger Pi de Cabanyes Barcelona 27-03-2019 18:48 Lectures 1375
Membres de l'equip del president del Govern, Quim Torra, pengen la nova pancarta a la façana de Palau:

Membres de l'equip del president del Govern, Quim Torra, pengen la nova pancarta a la façana de Palau: "Llibertat d'opinió i d'expressió.. ACN

La pancarta que el president de la Generalitat, Quim Torra, va penjar a la façana del Palau el divendres 22 de març amb el lema “Llibertat d’expressió i d’opinió” no vulnera la Llei electoral ni tampoc els acords que ja Junta Electoral Central (JEC) havia adoptat sobre les dues pancartes anteriors. Així ho ha ratificat aquest dimecres la pròpia JEC en una reunió on ha donat el vist i plau al criteri que el president d’aquest organisme, Segundo Menéndez, va traslladar als Mossos el mateix divendres en resposta a una consulta del comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius.

Segons fonts de la Junta, el passat divendres els Mossos van fer arribar a Menéndez una consulta sobre la tercera pancarta que el president de la Generalitat va ordenar penjar al balcó del Palau.

El nou lema ‘Llibertat d’expressió i d’opinió” substituïa les dues pancartes anteriors que la JEC havia ordenat retirar i en aquesta ocasió no incorporava cap dels símbols que la Junta havia interpretat com a partidistes.

En una resolució que no va transcendir, el president de la JEC va respondre al comissari en cap dels Mossos que la nova pancarta no vulnera la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), ni tampoc cap resolució anterior de la Junta.

En concret, el president responia “en relació a la consulta de les 17:30h sobre la pancarta apareguda al balcó del Palau de la Generalitat amb el lema ‘Llibertat d’expressió i d’opinió, article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans’, aquesta presidència considera que no incompleix l’acord de la Junta Electoral del 21 de març”, que obligava a retirar els símbols.

Aquest dimecres la Junta ha “pres coneixement i ratificat, en la situació actual” la resolució del seu president, de manera que la pancarta pot seguir penjada al balcó del Palau sense que això provoqui nous conflictes amb el Govern.

La Fiscalia Superior es querella contra Torra per desobediència

El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha presentat una querella contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de desobediència respecte a les resolucions de la Junta Electoral Central sobre els llaços grocs. En la seva querella, el fiscal constata que Torra ve desatendre el mandat de la JEC "conscient i deliberadament", mantenint "encara que fos de manera encoberta o simbòlica" símbols i cartells "de la mateixa naturalesa ideològica i partidista, representativa únicament dels postulats d'una part de la societat". També remarca que el requeriment de la Junta va ser "clar i exprés" i va ser "reiteradament desatès".

La fiscalia recorda que el primer pronunciament de la Junta Electoral Central sobre els llaços grocs va ser l'11 de març, però va fer-ne un segon una setmana després donant 24 hores a Torra per retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis públics, i recordant, així mateix, que podia incórrer en responsabilitats "administratives i penals".

Segons la querella, Torra va procedir llavors a "desatendre el mandat" de la junta de forma "conscient i deliberada", perquè va mantenir la simbologia encara que fos de manera "encoberta". El 21 de març, la JEC ja insta el conseller d'Interior a actuar en constatar "l'existència d'una voluntat de desobeir" per part de Torra. El canvi d'uns símbols per uns altres, va dir la junta, "no es pot entendre com un intent de compliment formal i no té cap altra finalitat que burlar els requeriments emesos per aquesta junta".

Aquesta "reiterada negativa a donar compliment" a allò establert per la JEC, continua la querella, "no pot quedar emmascarada ni per una suposada voluntat d'acudir a altres òrgans informants" que no tenen competència en aquesta matèria, ni tampoc per una "substitució dels símbols per uns altres que pretenien significar exactament el mateix". Seguia sent "simbologia partidista", a parer de fiscalia, que a més incloïa "multitud de cartells amb expressions escrites".

Les resolucions de la JEC, apunta el fiscal, es refereixen "amb claredat" a tot tipus de simbologia ideològica, tot i que es focalitzin en estelades i llaços grocs.

Fiscalia demana que es prengui declaració a Torra; que es demani a la Policia Nacional les actes de comprovació que van fer a petició de la delegació del govern espanyol; que es reclami al Departament de Presidència el document jurídic que van encarregar sobre aquesta qüestió, i que el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra informi sobre el compliment de l'última resolució de la JEC.

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia ha rebut la querella aquest dimecres, que porta data de dimarts, i ha designat Carlos Ramos com a ponent, segons el torn establert. S'elevarà a la sala d'admissions per acordar si s'admet a tràmit o no.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La campanya electoral del 10-N durarà només una setmana i els partits cobraran un 30% menys en subvencions

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 10 de novembre del 2019?

Esquerra Republica
Partit dels Socialistes
En Comú Podem
Junts per Catalunya
Ciutadans
Partit Popular
Vox
Altres
No votaré